Filmkritikák Én (meg) a robot | Halálos harcmező filmkritika

Én (meg) a robot | Halálos harcmező filmkritika

Megérkezett az év első akció sci-fije, méghozzá a Netflixre forgatott Halálos harcmező (Outside the Wire), amelyet nagyrészt Magyarországon forgattak, a magyar Pioneer Stillking nevű produkciós cég gyártásában.

Az Anthony Mackie (A Marvel-univerzum Sólyomja) és Damson Idris főszereplésével készült filmben egy a közeljövőben kelet-Európában (javarészt Ukrajna területén, amit nagyon magának szeretne Oroszország) zajló háború közepébe csöppenünk azt követően, hogy egy parancsot szegő fiatal drónpilótát büntiből áthelyeznek ebben az övezetbe.

Ha szerencsétlen drónpilóta nem lenne így is elég stresszes, hát hamar kiderül, hogy együtt kell dolgoznia egy titokzatos robotkatonával, hogy megállítsanak egy atomtámadást, ami egyrészt azért is nehéz lesz, mert semmilyen tereptapasztalata nincs, másrészt meg azért, mert a titokzatos robotkatonának nagyon is egyéni elképzelései vannak arról, hogy hogyan is kellene ennek a háborúnak végződnie.

Halálos harcmező film

Bár a Halálos harcmezőnek vannak ötletes momentumai, de összességében egy gyenge kísérletnek tűnik az Upgrade című sci-fi háborús övezetbe történő áthelyezésére: a történet túlnyújtott, az akciójelenetekben köhög a CGI, de legalább annak örülhetünk, hogy olyan ismerős helyszínek tűnnek fel a filmben, mint a Budapesti Virágpiac, a Kelenföldi Hőerőmű, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, a Magyar Szentföld-templom vagy éppen  a Tőzsdepalota.

A Halálos harcmező nem bűnrossz, de azért a fasorban sincs a rendező Mikael Hafstrom olyan filmjeihez képest, mint a Kisiklottak vagy a Könyörtelenek, sokkal inkább idézi a Szupercella című, Stallone és Schwarzenegger főszereplésével készült börtönből szabadulós filmjét. Már amennyiben a Szupercella volt a káposztás tészta borssal, úgy a Halálos harcmező ugyanez cukorral meg mechákkal.

A szúrós tekintetű bajszos-robotnak, Anthony Mackienek vannak jó momentumai és azt sem mondhatnánk, hogy az operatőrök nem igyekeztek, de a Halálos harcmező tipikusan az a film, ami már a forgatókönyv megírásakor elvérzett, ami annyira nem meglepő, hiszen két újonc, Rowan Athale és Rob Yescombe szerezte azt.