Filmek, sorozatok, tévéműsorok és sztárhírek

Eric Bana esete a gonosszal

Az idei évben is reneszánszukat élik az ördögűzős filmek, a Távozz tőlem, Sátán! azonban igazi unikum a zsáner ez évi felhozatalában.

Az idei évben is reneszánszukat élik az ördögűzős filmek, a Távozz tőlem, Sátán! azonban igazi unikum a zsáner ez évi felhozatalában.

Távozz tőlem Sátán - Eric Bana

Aki New Yorkban rendőr, az nap mint nap találkozik a bűn és gonoszság minden formájával. Sarchie (Eric Bana) azonban képtelen hozzászokni ahhoz a sok fájdalomhoz, amivel szolgálatban kénytelen szembenézni. Most egy egészen különös gyilkosságsorozat ügyében kénytelen nyomozni. A megmagyarázhatatlan és megmagyarázhatatlanul kegyetlen gyilkosságok felzaklatják, és a szolgálaton kívüli óráit is tönkreteszik: pedig azokat a kislányával és gyönyörű feleségével  (Olivia Munn) szeretné tölteni. Amikor már úgy érzi, beleőrül az egyre csak ismétlődő esetekbe, találkozik egy pappal (Edgar Ramirez), aki nem hord reverendát, és legalább olyan kemény figura, mint egy New York-i zsaru. És azt állítja, tudja, mi áll a borzasztó bűncselekmények hátterében.

A Deliver us from Evil címet viselő két órás amerikai thriller már előzetesen is azzal sokkol, hogy igaz történet alapján készült. A New York-i születésű Ralph Sarchie legalábbis ezt állítja Beware the Night című (magyar nyelven a cikk megírása idején még nem hozzáférhető) könyvében – hívja fel a figyelmet a player.hu. Sarchie a 80-as évek elejétől közel húsz évig dolgozott nyomozóként, melynek egy részét a Nagy Alma egyik legerőszakosabb területeként ismert 46-os körzetben húzta le. 2001-ben írta meg az említett könyvet, majd 2004-ben kitüntetéssel ment nyugdíjba, azóta pedig főállású démonológusként tevékenykedik a mai napig. Az pedig már egyén kérdése, hogy hiszünk-e a démonokban vagy sem.

Amikor egyébként megkérdezték, tőle, hogy a film eseményei mennyire felelnek meg a valóságnak, ezt válaszolta: ?Nos, sok eleme azokon az ügyeken alapul, melyeken akkoriban dolgoztam. Tulajdonképpen egy fikciós mozi, valós elemekkel.?

DELIVER-US-FROM-EVIL-watermarked-2

Szóval Sarchie a filmben is bemutatott hete igen rosszul indul. Előbb egy újszülött kisgyerek teteméhez hívják, majd egy fura ügy várja az állatkertben, ahol egy megbolondult anya a kétéves gyerekét veti az oroszlánok közé. Sarchie (Eric Bana) és társa (Joel McHale) ezzel nyúl bele a darázsfészekbe, ugyanis ezt követően még két igencsak furcsa helyszínre szállnak ki, az egyik egy családi veszekedés, ahol egy iraki veterán támad neki a családjának, a másik pedig egy pince, amelyből furcsa kaparászások hallatszanak.

Sarchie ahogy halad a nyomozással rájön, hogy minden mindennel összefügg, azonban magyarázattal szolgálni nem igazán tud, ekkor bukkan fel Mendoza az ex-drogos, most már csak alkoholista jezsuita pap, aki választ ad a kérdéseire.

deliver-us-from-evil04-11

A Távozz tőlem, Sátán! klisésebb már nem is lehetne, azonban mégis működik azokon a pontokon, ahol működnie kell. Ha van olyan, hogy detektív-horror, akkor ez ízig-vérig az, hiszen ugyanolyan nagy szerepet kap a nyomozós-szál, mint az ijesztgetések.

Az ördögűzés filmek legtöbbször azon buknak el, hogy a megszállt szereplők nem tudják hitelesen kiadni magukból a démont, de Scott Derrickson filmje nem bicsaklik el ezen, mi több a film csúcspontjait éppen ezek a jelenetek adják.

Nem állítom, hogy a filmnek helye van az ördögűzős filmek top10-es listáján, de egy parás estére kiválóan alkalmas.

10/7

<