Filmsor - Filmek, sorozatok, kultúra

Érkezés a sötétségbe sorozatkritika

Egy eltérített éjszakai repülőjárat utasai és személyzete versenyt futnak a Nappal, miközben egy titokzatos, kozmikus esemény pusztít a világban.

A The Last Ship – Az utolsó reményben egy hadihajón élék túl a világvégét, a spanyol El barco – A bárka főhőseinek már egy bárka is elég volt ehhez. Aztán jött a The Rain – A gyilkos eső, ahol meg az eső elől földalatti bunkerekbe kellett menekülnie az emberségnek. Az Into the Night – Érkezés a sötétségben címet viselő sorozat maroknyi túlélőjének folyamatos mozgásban kell lennie, hiszen sehol nincsenek biztonságban, ahol kisüt a nap.

Érkezés a sötétségbe

A nap kozmikus változásainak köszönhetően ugyanis a napfény, halálos az emberre, nagyjából olyan hatást gyakorol az élő szervezetre, mintha megmikróznánk azt, ráadásul mindezt egyik pillanatról a másikra, így az embereknek esélyük sincs arra, hogy menedéket keressenek, ami egyébként nem is nagyon van.

Egy az információhoz még épp időben hozzájutó Nato-katonának köszönhetően azonban néhány szerencsés túléli a Brüsszelben éppen felkelő nap sugarát, ugyanis a férfi elfoglal egy repülőgépet, és a repülőn tartózkodó utasokkal együtt felszállásra kötelezi a pilótát. A gépfoglalóról így hamar kiderül, hogy tulajdonképpen életeket mentett, persze ettől még nem ő lesz a jófiú a történetben.

Érkezés a sötétségbe sorozat

Sőt igazából nem is nagyon van jófiú az Érkezés a sötétségbe első évadában, amelyben némi flashback segítségével ismerhetjük meg a karakterek világvége előtti életét és a döntéseikhez vezető motivációikat. Ettől persze még nem lesz minden szereplő érdekes, de például a török Ayaz (Mehmet Kurtulus) karakterében nagyon sok potenciál van, róla már most megnéznénk egy az életéről spin-offot.

A sorozat egyébként Jacek Dukaj sci-fi regényére épül, ám még a regény sokkal tovább viszi a kozmikus katasztrófát, addig a Netflix sorozat elsősorban a jelen maroknyi túlélőjére fókuszál, akik meglepően keveset picsognak és a rövid játékidő (35 perc) ellenére meglepően összetettek.

Az Érkezés a sötétségbe főhősei igencsak nemzetközi összetételűek, van köztük olasz, török, orosz, lengyel, francia és brit szereplő is, ami már alapvetően elég sok konfliktust szül a rögtönzött túlélőcsapatban, ráadásul több szereplő esetében is előfordul, hogy valójában nem is az akinek mondja magát, de a minimális túlélőkészlet (étel, ital, üzemanyag stb.) és az érdekellentétek miatt alapból sok a súrlódás a karakterek között.

Érkezés a sötétségbe Netflix

A hivatalosan a Netflix első belga sorozatának számító Érkezés a sötétségbe első évadának központi eleme tulajdonképpen egyetlen dolog: gyorsabban repülni nyugatra, mint ahogy a Nap felkel, ezáltal tulajdonképpen körbe-körbe repülni a Földet. Ez a rendelkezésre álló üzemanyag és a korlátozott üzemanyagfelvételi lehetőség miatt egyáltalán nem egyszerű, ráadásul folyamatos repülés mellett egyre nagyobb az esélye annak, hogy valami meghibásodik a repülőgépen.

Erre tesz még rá egy lapáttal az, hogy hamar kialakulnak a belső feszültségek a karakterek közt, ráadásul még azt is fel kellene dolgozni valahogy, hogy odalent tulajdonképpen az egész emberiség kihalt. Ezt maguk is több alkalommal megtapasztalják, amikor leszállnak egy-egy repülőtéren, hogy utántöltsék magukat.

Emellett persze folyamatosan keresik a lehetőségeket a túlélésre és további túlélők felkutatására – például a még nem végleg leállt internet segítségével -, hiszen tulajdonképpen a teljes első évad csupán néhány nap alatt játszódik, jó esély van rá, hogy mások is időben reagáltak és folyamatos mozgásban vannak vagy akár találtak biztonságos óvóhelyet.

A sorozat első évadának vannak azért megrendítő pillanatai és már csak a helyszín (egy repülőgép) miatt is érezni a feszültséget a levegőben, az azonban még nem látszik, hogy pontosan mivel kívánják továbbvinni a történetet – esetleg követni fogják-e az alapul szolgáló könyv nagyobb kérdéseket feszegető irányvonalát.

Túlélődrámaként élvezhető, sci-finek egyelőre vérszegény, összességében 6×40 percet simán megéri rászánni.

Ne maradj le a friss hírekről, ide kattintva kövess minket a Facebookon vagy csatlakozz a Filmsor Light csoporthoz, ahol te is elmondhatod a véleményed!
Ez is érdekelhet:
<