Érkezés a sötétségbe sorozatkritika

-

A The Last Ship – Az utolsó reményben egy hadihajón élék túl a világvégét, a spanyol El barco – A bárka főhőseinek már egy bárka is elég volt ehhez. Aztán jött a The Rain – A gyilkos eső, ahol meg az eső elől földalatti bunkerekbe kellett menekülnie az emberségnek. Az Into the Night – Érkezés a sötétségben címet viselő sorozat maroknyi túlélőjének folyamatos mozgásban kell lennie, hiszen sehol nincsenek biztonságban, ahol kisüt a nap.

Érkezés a sötétségbe

A nap kozmikus változásainak köszönhetően ugyanis a napfény, halálos az emberre, nagyjából olyan hatást gyakorol az élő szervezetre, mintha megmikróznánk azt, ráadásul mindezt egyik pillanatról a másikra, így az embereknek esélyük sincs arra, hogy menedéket keressenek, ami egyébként nem is nagyon van.

Egy az információhoz még épp időben hozzájutó Nato-katonának köszönhetően azonban néhány szerencsés túléli a Brüsszelben éppen felkelő nap sugarát, ugyanis a férfi elfoglal egy repülőgépet, és a repülőn tartózkodó utasokkal együtt felszállásra kötelezi a pilótát. A gépfoglalóról így hamar kiderül, hogy tulajdonképpen életeket mentett, persze ettől még nem ő lesz a jófiú a történetben.

Érkezés a sötétségbe sorozat

Sőt igazából nem is nagyon van jófiú az Érkezés a sötétségbe első évadában, amelyben némi flashback segítségével ismerhetjük meg a karakterek világvége előtti életét és a döntéseikhez vezető motivációikat. Ettől persze még nem lesz minden szereplő érdekes, de például a török Ayaz (Mehmet Kurtulus) karakterében nagyon sok potenciál van, róla már most megnéznénk egy az életéről spin-offot.

A sorozat egyébként Jacek Dukaj sci-fi regényére épül, ám még a regény sokkal tovább viszi a kozmikus katasztrófát, addig a Netflix sorozat elsősorban a jelen maroknyi túlélőjére fókuszál, akik meglepően keveset picsognak és a rövid játékidő (35 perc) ellenére meglepően összetettek.

Az Érkezés a sötétségbe főhősei igencsak nemzetközi összetételűek, van köztük olasz, török, orosz, lengyel, francia és brit szereplő is, ami már alapvetően elég sok konfliktust szül a rögtönzött túlélőcsapatban, ráadásul több szereplő esetében is előfordul, hogy valójában nem is az akinek mondja magát, de a minimális túlélőkészlet (étel, ital, üzemanyag stb.) és az érdekellentétek miatt alapból sok a súrlódás a karakterek között.

Érkezés a sötétségbe Netflix

A hivatalosan a Netflix első belga sorozatának számító Érkezés a sötétségbe első évadának központi eleme tulajdonképpen egyetlen dolog: gyorsabban repülni nyugatra, mint ahogy a Nap felkel, ezáltal tulajdonképpen körbe-körbe repülni a Földet. Ez a rendelkezésre álló üzemanyag és a korlátozott üzemanyagfelvételi lehetőség miatt egyáltalán nem egyszerű, ráadásul folyamatos repülés mellett egyre nagyobb az esélye annak, hogy valami meghibásodik a repülőgépen.

Erre tesz még rá egy lapáttal az, hogy hamar kialakulnak a belső feszültségek a karakterek közt, ráadásul még azt is fel kellene dolgozni valahogy, hogy odalent tulajdonképpen az egész emberiség kihalt. Ezt maguk is több alkalommal megtapasztalják, amikor leszállnak egy-egy repülőtéren, hogy utántöltsék magukat.

Emellett persze folyamatosan keresik a lehetőségeket a túlélésre és további túlélők felkutatására – például a még nem végleg leállt internet segítségével -, hiszen tulajdonképpen a teljes első évad csupán néhány nap alatt játszódik, jó esély van rá, hogy mások is időben reagáltak és folyamatos mozgásban vannak vagy akár találtak biztonságos óvóhelyet.

A sorozat első évadának vannak azért megrendítő pillanatai és már csak a helyszín (egy repülőgép) miatt is érezni a feszültséget a levegőben, az azonban még nem látszik, hogy pontosan mivel kívánják továbbvinni a történetet – esetleg követni fogják-e az alapul szolgáló könyv nagyobb kérdéseket feszegető irányvonalát.

Túlélődrámaként élvezhető, sci-finek egyelőre vérszegény, összességében 6×40 percet simán megéri rászánni.

Kapcsolódó

Árnyékvonalak címmel elmés kémthriller érkezik

A kémthrillerben a Fist akciócsoport ténykedését követhetjük, akik az ’50-es években Finnország függetlenségét védik a KGB-vel és a CIA-val szemben. A hidegháború legforróbb pontja ugyanis nem Washington, D.C. vagy Moszkva, hanem a keleti és nyugati hatalmak közé eső kis észak-európai átjáró, Helsinki.

Jön az Érkezés a sötétségbe 2. évada

Májusban mutatták be a Netflix első belga kéz alatt készült sorozatát, amelynek alapjait egy lengyel regény adja.

Előzetest kapott a Hogyan adjunk el drogokat a neten (villámgyorsan) 2. évada

Vajon minden úgy történt, ahogy azt az első évadban láttuk?

Curon titkai sorozatkritika

Az olasz bűnügyi és maffiasorozatok mellett azért az olasz horrornak is van történelme, igaz a Curon titkaihoz hasonló szériát még nem nagyon készítettek az olasz csizmán.

Most a címlapon

Superman & Lois sorozat: ahogy eddig nem láthattuk Supermant

Dolgozó apa. Családi vállalkozó. Szuperhős.

Egy kattintással előhozhatod a kedvenc Netflix-műfajod

A Netflix helyett te magad is eldöntheted mit akarsz nézni. Mutatjuk hogyan tudod teljesen legálisan meghekkelni a Netflixed.

Tóth Andinak elvette a sztárság a gyerekkorát

Tóth Andi a napokban ünnepelte a 22. születésnapját, amely kapcsán a 15 éves önmagára is visszaemlékezett.

A Hírstart ajánlata