Filmek, sorozatok, tévéműsorok és sztárhírek

Észak-Korea terrorral fenyeget Az Interjú című film miatt

Az elmúlt hetek a Sony Pictures meghekkeléséről szóltak, aminek köszönhetően kínos levelezések, jövőbeni filmes tervek, forgatókönyvek és bizalmas információk szivárogtak ki a filmmel kapcsolatban.

the-interview

A hackerek kedden támadással fenyegették meg azokat az amerikai mozikat, amelyek műsorukra tűzik a filmet. A vígjátékban két amerikai újságíró megbízást kap a CIA-tól, hogy öljék meg az észak-koreai vezetőt, Kim Dzsong Unt.

A csütörtökre kitűzött New York-i bemutatót a fenyegetés hatására törölték. A Sony azt mondta, nem tervezi a film későbbi vetítését sem. A Sony nagy-britanniai cége sem mutatja be a filmet az országban.

Az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) szerint elegendő mennyiségű információja van annak megállításához, hogy a Sony Pictures elleni hackertámadás mögött a phenjani kormány áll. Ezzel megerősítette a CNN csütörtöki értesüléseit.

ENTERTAINMENT-US-NKOREA-FILM-THE INTERVIEW

A Sony elleni támadásban használt rosszindulatú számítógépes program (malware) – egy adatmegsemmisítő szoftver – elemzése alapján olyan malware-hez jutottak el, amit észak-koreai hackerek már korábban kifejlesztettek és használtak – írja az Index.

Jelentős átfedés van a Sony elleni támadás infrastruktúrája és más olyan rosszindulatú kibertevékenységek között, amik Észak-Koreával hozhatók összefüggésbe. A támadásban használt eszközök hasonlóak azokhoz, amiket 2013 márciusában vetettek be dél-koreai bankok és médiaszervek ellen – közölte az FBI, hozzátéve, hogy nagyon aggasztja a Sony elleni támadás pusztító jellege.

A Variety informácói szerint a Sony az eddig hatalmas károk mellett legalább 75 millió dollárt fog bukni azzal a döntésével, hogy nem mutatja be az Észak-Korea által kritizált az Interjú című vígjátékot, amelyben James Franco és Seth Rogen azért utazik Észak-Koreába, hogy interjút készítsen a diktátorral, de az amerikai kormány beszervezi őket, hogy kövessenek el merényletet a diktátor ellen. És a legsúlyosabb, hogy ebben a majd 20 milliárd forintot felölelő összegben csak a film elkészítésének és marketingjének díjai vannak beleszámolva, még szó sincs arról, hogy a mozipénztáraknál hogyan teljesítene a film – vagyis könnyen előfordulhat, hogy még legalább ennyit vagy még ennek a többszörösét bukja a Sony.

Ben Stiller amerikai filmszínész a kifejezés szabadsága elleni fenyegetésnek tartja a döntést, Rob Lowe a Sony Pictures filmstúdió számítógépes rendszerét néhány hete feltörő hackerek győzelmének nevezte azt – tudósított a BBC hírportálja.

Más világhírű sztárok is kritizálták a Sony döntését. Aaron Sorkin Oscar-díjas forgatókönyvíró, aki korábban már megharagudott azokra a médiákra, amelyek közzétették a hackerek által kiszivárogtatott információt, azt mondta: “Az Egyesült Államok a példátlan támadás miatt engedett abból az alapelvből, amelyet a legjobban kedvel: a szólás szabadságból”.

Steve Carell a kreatív önkifejezés szomorú napjának nevezte a döntést. Olyan történt már korábban, hogy egy film vetítéseit beszüntették, ám a The Interview bemutatójának törlése példátlan körülmények között történt. A szakmát belülről ismerők szerint ez fordulópontot jelent.

obama-kim-jong-unAz ügyben Barack Obama, az Amerikai Egyesült Államok elnöke is megszólalt és természetesen értetlenséségnek adott hangok annak tükrében, hogy csak az elmúlt években hány olyan mozis és tévés produkció készült, amelyben az USA elnökét éárte merénylet.

Obama azt mondta, hogy megérti a Sony döntését, amelyet az emberek érdekében hozott mit sem tördődve az anyagi veszteséggel, ezzel együtt nem ért egyet az elvvel, hogy egy idegen ország diktátora befolyással legyen az amerikai szólásszabadságra és a Sonyt ért kibertámadásra arányosan válaszolni fognak, amint száz százalékig bebizonyosodik, hogy valóban Kim Dzsong Unék állnak a fenyegetések és a hekkertámadás mögött.

<