Filmek, sorozatok, kultúra

Eurovíziós Dalfesztivál: A Fire Saga története filmkritika

Az Eurovíziós Dalfesztivál: A Fire Saga története az idei nyár legfeelgoodabb filmje.

A koronavírus-járvány miatt az idei év nyári filmes felhozatala elég szűk, jó kérdés, hogy más mezőnyben is megállná-e a helyét a bevezetőben odaadott cím, de összességében biztosan elmondható, hogy az Eurovíziós Dalfesztivál: A Fire Saga története pont az a film, aminek az előzetes promóciós anyagok ígérték: egy laza, könnyed, szomorú és vidám pillanatokat okozó zenés komédia, ahol a zenét vagy éppen Eurovíziós Dalfesztiválon való részvételt behelyettesíthetné bármi, mert a lényeg az álmok kergetése és az álom beteljesüléséhez vezető út taposóaknái.

Az Eurovíziós Dalfesztivál: A Fire Saga története persze ettől még paródia, már ha van mit parodizálni egy eleve paródiajellegű eseményen, amely felett már legalább 25 éve elszállt az idő. A Netflix paródiája ezzel együtt inkább mégis egy dicsőséges tisztelgés a valós történelmű nemzetközi dalverseny előtt, ami olyan sztárok karrierjét indította be, mint Celine Dion vagy az ABBA.

Az ABBA sikeres hősünk, Lars Erickssong (Will Ferrell) életét is meghatározza, ugyanis a svéd együttes eurovíziós sikerét látva dönti el, hogy ő maga is részt vesz a jeles eseményen. Az évek során lázálmát, gyerekkori barátja (és lehet, hogy testvére!) Sigrit Ericksdottir (Rachel McAdams) is kergetni kezdi (igaz inkább csak a Lars iránti szeretettől vezérelve), ők ketten alkotják a címbéli Fire Sagát, Izland nemigazán nagyreményű együttesét, akik egy izlandi halászfalu pubjában éneklik esténként a Ding-Dongot.

Eurovíziós Dalfesztivál A Fire Saga története

Hogy az Eurovízión való részvétel előtt mégis megnyílik az út, abban nagy szerepe van a leszaromságnak, a manóknak, a 2008-as izlandi államcsődnek, meg persze annak, hogy Lars tényleg az egész életét, beleértve a helyi csődörként számon tartott apjával (Pierce Brosnan) való kapcsolatát is feláldozza azért, hogy részt vehessen az Eurovízión.

Az Eurovíziós Dalfesztivál: A Fire Saga története egy szerethető és nagyon szerethető dramedy, esetlen főhősökkel, remek zenei betétekkel, a jól ismert bonyodalmakkal és érzelmi hullámvasutazással, anélkül, hogy bármi újat is hozna a zsánerbe.

Dan Stevens Eurovíziós Dalfesztivál

A recept pedig kiválóan működik, mi felülünk az érzelmi hullámvasútra, bármennyire is együgyű a főhősünk, kiszámíthatóak a bonyodalmak, azok feloldásai vagy éppen a teljes sztori.

Nemzetközi cameokban sincs hiány, Demi Lovato mellett Salvador Sobral (2017 győztese), John Lundvik (Svédország), Anna Odobescu (Moldova), Bilal Hassani (Franciaország), Loreen (Svédország), Jessy Matador (Franciaország), Alexander Rybak (Norvégia), Jamala (Ukrajna), Elina Nechayeva (Észtország), Conchita Wurst (Ausztria), Netta (Izrael), vagy a Moon Fang / Lordi.

Nem is beszélve olyan apróságokról, mint Graham Norton jelenléte vagy éppen William Lee Adams, aki jelenleg a BBC-nél dolgozik, és aki annak idején megalapította az Eurovíziós Blogot, a Wiwibloggs-t.

Aztán ott van Alexander Lemtov szerepében Dan Stevens, aki valójában Szergej Lazarev karakterét keltette életre, aki a 2016-os Eurovíziós egyik legnagyobb sztárja volt.

De még a hörcsögkerék is utalás egy valós eseményre, hiszen 2014-ben, miközben Mariya Yaremchuk ukrán énekesnő énekelte a „Tick-Tock” -ot, egy férfi óriási hörcsögkerékkel zúdult be a színpadra. Ez a performansz egyébként elég volt a hatodik helyre.

 

Ezek a cameok is azt támasztják alá, hogy összességében az Eurovíziós Dalfesztivál: A Fire Saga története egy kevésbé parodikus torzítás, sokkal inkább egy valóban szeretetteljes és nagyon pontos ábrázolása a film alapjául szolgáló közegnek, amelyre nem csak a keleti blokk vagy a skandináv országok szavaznának egy nagy igennel.

Facebook
<