Hír és közéleti magazin

‘Ex Machina’ kritika

Alex Garland eddigi munkásságai előtt speciel én eléggé leborulok, hiszen mind a 28 nappal később, mind A part, mind a Napfény, mind a Dredd tökéletesen megtalált, így hát a mesterséges intelligencia világába is szívesen elmélyedtem vele.

Ex-Machina-Alicia Vikander

Részben csalódtam, részben elégedett vagyok, hiszen egy lassú folyású, nagy csattanós, ha úgy tetszik “A Falu-s” filmre számítottam, amit meg is kaptam, de a filmbéli fordulatok nem voltak olyan erősek, hogy leültem volna tőlük.

Caleb (Domhnall Gleeson) 24 éves, és programozó a világ legnagyobb internetes cégénél. Megnyer egy versenyt, amelynek díja, hogy egy hetet tölthet egy privát hegyi nyaralóban, amely Nathannek (Oscar Isaac), a cég vezérigazgatójának tulajdona. Ám amikor Caleb megérkezik a mindentől távol eső luxusházba, rájön, hogy tulajdonképpen egy különös és lenyűgöző kísérletben kell részt vennie: kapcsolatba kell lépnie a világ első igazi mesterséges intelligenciájával, amely egy gyönyörű robotlány (Alicia Vikander) testében lakik.

A kapcsolatba lépés azonban sokkal inkább egy kísérlettel ér fel, amelynek fő eleme a mély párbeszédek és következtetések, amik el is viszik a vállukon a filmet. Caleb és Ava tanulási folyamatnak tűnő, nem kicsit manipulatív párbeszédei összességében egy mesterséges intelligencia uralta világ előzményeit mutatják be, legalábbis nekem olyan volt, mintha a Skynet “születését” látnám.

Ex-Machina-Domhnall Gleeson, Oscar Isaac

A párbeszédek mellett pozitívum az – elszigetelt, túlbiztosított – helyszínválasztás és a színészek játéka, egyedül Oscar Isaac karakterével adódtak problémáim, legalábbis engem nem elégített ki annyival, hogy “mindig sört iszik, mert ő egy különc milliárdos”.

A mesterséges intelligencia önállósodásra, szabadságra való vágyának bemutatása egyébként remekül volt felépítve, viszont engem érdekelt volna, hogy miért is vágyik annyira a szabadságra és hogy miért “fordul az emberek ellen”, ha mindössze két embert ismert ezidáig?

Az Ex Machina nem tucatfilm, sőt kifejezetten rétegfilm, ennek ellenére nem okoskodik túl sokat és kézzel fogható módon tálalja történetét. A remekműtől és a korszakmegváltó címkéktől azért elég messze van, de a mesterséges intelligenciát felölelő vitaindítónak pont megfelel. 10/7