Hír és közéleti magazin

EXPEDÍCIÓ – Erről a filmről beszélünk majd 2018-ban

Alex Garlandot nemrég még a 28 nappal később, a Napfény és a Dredd forgatókönyvírójaként tartottuk számon, manapság viszont a sci-fi egyik nagy reménységeként szoktuk emlegetni.

expedíció film

Új filmjében, az Expedíció-ban egy biológus (ő lesz Portman) és három tudóstársa (ők pedig Jennifer Jason Leigh, Gina Rodriguez és Tessa Thompson) indít expedíciót, hogy felfedezzék, mi rejtőzik az évtizedek óta elzárt X Térségben, amit a kormány katasztrófa sújtotta területnek minősített. Küldetésük során egyre beljebb merészkednek az álomszerű tájba, és ezzel párhuzamosan a valóságtól is kezdenek elszakadni.

Natalie Portman férjét az Ex Machina (kritikánk) robotokkal kísérlező zsenije, Oscar Isaac játssza, aki szerint furcsa és gyönyörű film lesz az Expedíció. „A szépség különösen fontos volt számunkra. Fájdalmasan ügyeltünk rá, hogy amikor zord lesz a film, és valami borzalmas történik, akkor is ott legyen a háttérben az elképesztő szépség” – nyilatkozta az Entertainment Weekly-nek Garland, aki egy szürreálisba hajló, sejtelmes sci-fit szeretett volna készíteni.

Az alapanyag Jeff VanderMeeré, az Expedíció a magyarul is megjelent, azonos című könyv adaptációja, amit még további kettő követett a Déli Végek-trilógiában. VanderMeer már látta a filmet, és meg is osztotta (nyilván elfogult) véleményét egy podcastban:

“A befejezés olyan lesz, mint a 2001: Űrodüsszeiáé. Évekig fognak beszélni róla az emberek.”

Az angolul Annihilation (Megsemmisítés) címen futó produkció a magyar keresztségben (a regény nyomán) az Expedíció címet kapta, és február 22-én mutatkozik be a hazai mozikban.

Az X Térséget a kormányzat már harminc éve környezeti katasztrófa sújtotta övezetnek álcázza, így mostanra az érintetlen és burjánzó vadonnak látszó terület csupa misztikum és rejtély az emberek szemében. A Déli Végek nevű titkos ügynökség ez idő alatt számos expedíciót küldött a hely felderítésére – szinte mindegyik tragikus véget ért.

Most indul útnak a tizenkettedik expedíció.

A kutatócsoport négy nőből áll: egy antropológusból, egy geodétából, egy pszichológusból és egy biológusból. A küldetésük felderíteni a terepet és mintákat gyűjteni, feljegyezni minden tudományos megfigyelést a környezetről és egymásról, valamint mindenek felett elkerülni az X Térség természetfeletti hatását.

Az expedíció mindenre felkészülve indul útnak, és hamar megdöbbentő felfedezéseket tesz – például talál egy megmagyarázhatatlan topográfiai jelenséget és olyan életformákat, amik meghaladják a megértés képességét –, de mégsem ezek, hanem a tagok egymás elől gondosan elrejtett titkai változtatnak meg mindent.