Filmsor - Filmek, sorozatok, kultúra

Ez a tetovált lány nem az a tetovált lány – Ami nem öl meg filmkritika

The Girl in the Spider’s Web (2018)

Lisbeth Salander harmadik mozis nekifutása csak jól összezavar mindenkit.

Fede Alvarez és Claire Foy hiába hozzák a legjobb formájukat, A tetovált lány legújabb amerikai felélesztése nem igazán tud kapcsolatot teremteni a közönséggel. A rajongókat valószínűleg elidegenítik, az új nézőket meg összezavarják majd a látottak.

Stieg Larsson rendkívül sikeres Millenium-trilógiája sajnos sosem tudott igazán szárnyra kapni Hollywoodban. Az első kötet 2011-es, David Fincher-féle feldolgozása nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, így a Sony a 2-3. részeket átugorva a David Lagercrantz-féle új, moziban még sosem látott regényekkel kezdett bele a rebootba a Gonosz halott és a Vaksötét filmeket rendező Fede Alvarezzel, és egy teljesen új színészgárdával.

Az Ami nem öl megnek két komolyabb problémája van. Az egyik, hogy a készítők nem vesznek tudomást arról, hogy egy regénysorozat negyedik részét viszik vászonra, és a nézők nem feltétlenül ismerik az előzményeket. A filmnek így nem igazán sikerül érzelmi kapcsolatot kialakítania a közönség és a főhős között, egész egyszerűen azért, mert nézőként nem járhattuk végig azt az utat Lisbeth-tel, amelynek során az itt látható igazságosztóvá vált. Ezzel a verziójával legalábbis nem. A film még csak nem is nagyon utalgat vissza az előző kötetek eseményeire, akik tehát nem olvasták ezeket vagy nem látták a Noomi Rapace-os feldolgozásokat, hamar elveszítik majd a fonalat.

A másik probléma, hogy a történetből nagyjából minden hiányzik, ami az eredeti trilógiát egyedivé tette. Vérfagyasztó és karakterközpontú krimi helyett egy nagyszabású szuperhősfilmet kapunk, amiben Lisbeth – mintha csak Batman és James Bond ötvözete lenne – egy világméretű káosz kirobbanását igyekszik megakadályozni, Lamborghinivel száguldozik és jégpáncél tetején motorozik, továbbá egy klasszikus képregényes nemezist is kap a hátborzongató Camilla (Sylvia Hoeks) személyében.

Fede Alvarez rendező egyébként tisztességes munkát végez, és azt hiszem vizuálisan eddig messze ez a legérdekesebb tetovált lány-film, köszönhetően a nagyszerű helyszínválasztásoknak, a bravúros kameramunkának és néhány kifejezetten elemi erejű akciójelenetnek, melyek olyan grandiózusságot kölcsönöznek a filmnek, ami nem volt jellemző a korábbi darabokra.

Claire Foy egészen remek Lisbeth Salanderként. A karakter ezen a ponton már annyira meg van alapozva, hogy azt gondolhatnánk, sok újdonságot nem lehet hozzátenni, de a The Crown sztárja mégis képes volt a saját képére formálni a hősnőt. Ugyan továbbra is Noomi Rapace a legjobb Lisbeth, a figura legemberibb és legmegközelíthetőbb verzióját Foynak köszönhetjük. Igazán szomorú viszont, hogy azok, akik nem ismerik a korábbi regényeket vagy feldolgozásokat, Mikael Blomkvist (Sverrir Gudnason) karakterét jelentéktelen sidekickként fogják megismerni, ez a film ugyanis pontosan így prezentálja őt. Nem segít rajta különösebben a hekker Edwin Needham (Lakeith Stanfield) karakterének beemelése, aki kvázi ugyanazt a dramaturgiai funkciót tölti be a sztoriban, mint Blomkvist, és a két figura végül teljesen ki is oltja egymást.

Az a helyzet A tetovált lány-sorozattal, hogy Hollywood túl későn kapott észbe. A 2011-es remake teljesen feleslegesnek tűnt akkoriban, de sajnos az előzmények felépítése nélkül nem lehet egyszerűen átugrani a negyedik részre, és közben mindent rebootolni. Hiába találják meg tehát újra és újra a tökéletes rendezőt és főszereplőt, csak egyre jobban összezavarják a nézőket, és félő, hogy Lisbeth Salander ikonikus karakterét végül teljesen bele fogják fullasztani a középszerűségbe.

Ne maradj le a friss hírekről, ide kattintva kövess minket a Facebookon vagy csatlakozz a Filmsor Light csoporthoz, ahol te is elmondhatod a véleményed!
65%
Erős közepes

Az Ami nem öl meg sajnos nem fogja feltámasztani A tetovált lány-sorozatot. Az eredeti trilógia kedvelői számára túlságosan idegen lesz az új, kvázi szuperhősös irányvonal, míg azok, akik csak most ismerkednek a karakterrel, teljesen el fognak veszni az előzmények ismerete nélkül.

  • Szerintem
Ez is érdekelhet:
<