Sorozatkibeszélők Ez bűn - sorozatkritika

Ez bűn – sorozatkritika

Bár az elmúlt időszak a koronavírus-járvány elleni harcról szól, nem árt azt az adatot sem leszögezni, hogy Freddie Mercury 1991-es halála óta mindössze ketten gyógyultak fel az AIDS-ből. Több AIDS-szakértő is úgy gondolja, hogy ha a Queen frontembere nem csak a halála előtti napon coming outol, akkor jó eséllyel a tudomány is sokkal komolyabban vette volna az AIDS elleni küzdelemben.

Az HBO GO-n látható Ez bűn nagyjából éppen Freddie Mercury és a Queen aranykorának idején játszódik. Főhősei azok a fiatal férfiak, akik az 1980-as évek elején London éjszakai életének aktív tagjai, nem mellesleg melegek. Márpedig ezekben az években Berlin mellett London volt az, ahol leginkább virágzott a melegkultúra, vagy ha úgy tetszik: szabadon és gondtalanul lehettél önmagad. Az évtized előrehaladtával azonban egyre komorabbá válik a helyzetük, ugyanis híre megy, hogy egyre több meleg férfi hal meg egy titokzatos betegségben.

Kevés olyan író van aki képes arra, hogy tökéletesen egyensúlyozzon a humor és a bánat keverésében, mint Russell T Davies. Davies maga is homoszexuális házasságban él és nem az Ez bűn az első olyan sorozata, amelyben megpróbál betekintést nyújtani ebbe a világba. A producer dolgozott A fiúk a klubból sorozaton, az Egy nagyon angolos botrányon, a Banana és a Cucumber sorozatok mellett pedig az Évek alatt címet viselő, mindenki számára ajánlott “sci-fi” is az ő nevéhez fűződik.

Kapcsolódó:

Generációnk Csernobilja – ÉVEK ALATT sorozatkritika

Az Ez bűn az Évek alatthoz hasonló mérföldkő. Története az 1980-as évek elejétől kezdve mutatja be azt a pusztítást, amelyet az AIDS-válság egy nemzedékre gyakorolt. A fiúk – akik gyakran tényleg csak fiúk voltak – ezrével haltak meg, a hatóságok pedig annak ellenére nem nagyon tettek semmit, hogy a meleg közösség többször is felhívta a figyelmüket az AIDS-válságra. Ennél is fontosabb, hogy az Ez bűn azokról is szól, akik nem bújtak el, hanem együtt próbáltak meg küzdeni a probléma súlyosságát figyelmen kívül hagyó rendszer ellen.

De az Ez bűn nem csak a rendszert “kérdőjelezi meg”, hanem a szégyenérzetükben félrenéző barátokat, családokat és más hozzátartozókat is, miközben esze ágában sincs mosdatni azt a közösséget, akik igenis felelősek voltak a betegség terjedéséért.

A történet középpontjában öt barát áll, akik egy romos lakásban – a Rózsaszín Palotában – laknak. Ott van

  • a büszke Roscoe (Omari Douglas), aki a szó szoros értelmében elmenekült szigorú nigériai családjától;
  • a félénk Colin (Callum Scott Howells), aki a walesi völgyekből érkezett Londonba;
  • a komoly és indiai felmenőkkel bíró Ash (Nathaniel Curtis);
  • a szigorú családból származó, színészi karrierre vágyó Ritchie (Olly Alexander), aki a Wight-szigetről “menekül” Londonba, és elhatározza, hogy megragadja mindazt, amit a világ kínál neki
  • és új legjobb barátjuk, Jill (Lydia West), a banda egyetlen lánytagja, aki tulajdonképpen “anyja” ennek a nem egészen elveszett fiúcsapatnak.

Ez bun sorozat 2021

Az Ez bűn az ő karaktereikre és közvetlen környezetükre koncentrálva mutatja be a kor melegkultúráját, London éjszakai életét és az akkori, de valójában azóta sem változó társadalmi viszonyokat. Az Ez bűn-ben, akárcsak az Évek alatt tényleg a társadalmi, rendszerszintű problémák feltárása a legerősebb, a görbe tükör amibe belenézhetünk. Bár a sorozat főhősei az 1980-as évek meleg közösségéhez tartoznak, behelyettesíthetők lehetnének bármilyen módon: lehetnének akár a ma adósságcsapdába, mélyszegénységbe esett emberek közössége is, akiknek a rendszer azt ígérte: senkit nem hagy az út szélén.

Az Ez bűn egy kilátástalan, magukra hagyott közösség történetét tárja elénk, mégis hatalmas az életkedve, sőt egyenesen azt hirdeti: szeressünk élni, szeressük önmagunkkat és persze – ha ne is szeressük, de – fogadjuk el azt, aki más vagy másként gondolkodik mint mi.

Ez bun sorozat HBO

Az üzenet pedig a remek alakításoknak köszönhetően is célba ér. A fiatal színészek egytől egyig nagyszerűek, különösen a Ritchie Tozert alakító Olly Alexander az, aki viszi a hátán a show-t (már csak karakterénél fogva is), de a kisebb szerepekbe beugró veteránok, mint Keeley Hawes, David Carlyle, Shaun Dooley, Stephen Fry vagy éppen Neil Patrick Harris is mélyen beletemetkeztek a karaktereikbe.

Az eddig is remek sorozatokat készítő Russell T Davies talán az eddigi legjobb sorozatával tért vissza az HBO-ra, kiváló karakterek és korrajzok jellemzik a történetét, amely tűéles egysorosokkal, remek zenékkel és nagy életigazságokkal lövi magát – már most kijelenthető – 2021 legjobb, legemlékezetesebb sorozatai közé. Bűn lenne kihagyni.

Az 5 részből álló Ez bűn az HBO Go videotárában nézhető.