Filmek, sorozatok, tévéműsorok és sztárhírek

EZ ÍGY NEM OK sorozatkritika

I Am Not Okay with This (2020 - Netflix)

A Charles Forsman képregénye alapján készült sorozat a Stranger Things producereitől és A ki***tt világ vége rendezőjétől.

Charles Forsman azonos címet viselő képregénysorozata a Netlixen mutatkozott be a nagyközönségnek. Azonban már az előzetesből sejteni lehetett, hogy pontosan azt a stílust követi, amit a másik Charles Forsman képregényadaptáció, A kibaszott világvége (vagy ha így jobban tetszik A ki***tt világ vége).

Nos, ha A kibaszott világvége és annak sérült, beteg és ránézésre is szánalmat ébresztő hősei közel állnak a szívünkhöz, nem lesz ez másként a Ez így nem OK-kal sem. Hősei pont annyira gyarlók és szerencsétlenek, mint Forsman másik történetében, de hát ez van, ha az ember egyedi módon kívánja megeleveníteni a pubertáskor problémáit.

Ahogy ott, úgy itt is tinédzser főhősöket kapunk, akik most fedezik fel saját magukat, a világot és hát jelen esetben kivételes képességeiket is. Az Ez így nem OK főhősnője, a Sophia Lillis (Az, Éles tárgyak) által alakított Sydney Novak, aki anyjával és öccsével él együtt és mindennapjaikra még mindig rányomja a bélyegét a családfő egy évvel ezelőtt halála. Sydney nagyjából pont leszarja a külsőségeket, ő csak önmaga kíván lenni, aminek köszönhetően persze nem ő a legnépszerűbb a suliban. Egyetlen barátja az éppen a nagymenők társaságának kapujában álló Dina (Sofia Bryant), na meg az utcában lakó Stanley Barber (Wyatt Oleff), aki Sydneyhez hasonlóan inkább a “Légy önmagad”-ban hisz, akarom mondani pont annyira elcseszett, mint Sydney.

A mindössze egy film hosszúságát kitevő 7 rész pont annyira felnövéstörténet, mint A kibaszott világvége, ennek hősei is eléggé antiszociálisak, csak éppen az egészre még egy maréknyi misztikumot is öntöttek. Sydney ugyanis, akárcsak a Stranger Things Elevenje különleges képességekkel rendelkezik, amiket nagyjából éppen akkor fedez fel először, amikor a combján éktelenkedő pattanásokat.

Ezzel együtt a karakterek alapjai, olyanok, mintha egy sablonból vágták volna ki őket. Egy szerencsétlen tinilány, akinek az egész világgal problémája van. Egy szintén különc srác, aki reménytelenül szerelmes előbbibe, aki viszont inkább a nagymenők közé vágyó barátnőjébe szerelmes. A barátnő viszont a tipikusan bunkó focistába szerelmes. És akkor még ott vannak a szülők, akik mintha csak egy Stephen King regényből léptek volna ki, annyira elhanyagolják a gyerekeiket.

Nem kellene működnie, mégis működik, mert emberközeli, súlyos témákat boncolgat és mert persze annyira elcseszettek a főhősei, hogy nem lehet őket nem szeretni. Az Ez így nem OK egy felnövéstörténetbe ágyazott tragikomédia, vagy éppen egy tragikomédiába ágyazott felnövéstörténet, de ez a lényegen nem változtat: nem tökéletes, pont mint a főszereplői.

Ami viszont tökéletes az egyrészt a színészek összeválogatása. Sophia Lillis ezúttal is nagyszerű, de tőle igencsak sokszor ellopja a show-t Wyatt Oleff, akit szintén az AZ-ban láthattunk (és szintén Stanleyként), na meg a Galaxis őrzőiben az ifjú Peter Quillt alakítva. Oleffnek már a megjelenésében van valami szórakoztató, ennek megfelelően hatalmas pillanatai vannak és karaktere manírossága igencsak emlékezteti az embert a saját 17 éves énjére. A közte és Lillis között lévő kémiától pedig beolvad a laptop monitorja, ahogy együtt kerülnek a kamera elé.

Az Ez így nem OK nem tömegtermék, viszont éppen az egyedi (zene)vágástól és baromi depressziós hangulatától lóg ki felfelé a 12 egy tucat tinisorozatok (lásd Riverdale) halmazából, hogy az egyébként kiváló önnarrációt ne is említsük. Az egyetlen hibája talán, hogy túlságosan egy karakterre fókuszál, jobban működne, ha olyan karakterek, mint pl. Stanley jobban ki lennének bontva.

Nem csak Stranger Things és A kibaszott világvége, de van benne némi Joe Hill és Stephen King – de nevezzük nevén a gyereket: Carrie – is, főleg ha a fináléra gondolunk. De a felsorolásból semmiképpen ne hagyjuk ki a Youtube Impulse címet viselő sorozatát, amelyben szintén egy alapvetően befelé forduló fiatal lány kezdi felfedezni saját, nem éppen normális erejét.

Ez így nem OK (2020)
80%
Nagyon is OK

Az Ez így nem OK pont olyan sorozat lett, mint amire az előzetesei alapján befizettünk. Rövidsége és némileg a hatásvadászat oltárán áldozó fináléja miatt azonban kissé szomorúak lehetünk. Mindenesetre várjuk a folytatást!

  • Szerintem
<