vasárnap, január 24, 2021

Ez volt 2013 a televíziós szórakoztatóiparban

-

Hosszú és jó év áll mögöttünk. Egy merész lépéssel magunk mögött hagytuk az Index-címlapot és függetlenné váltunk, ami a nyár végén még nem tűnt jó döntésnek, hiszen 4 évnyi munkát és 5000 cikket hagytunk hátra, mostanra azonban eldőlt nem is dönthettünk volna jobban. Na de még véletlenül sem az a fontos, hogy mi van velünk, hanem az, hogy mi történt a szórakoztatóiparban.

breaking bad happy new year
Ezúton is Boldog Új Évet Kívánunk minden olvasónknak!

A hazai tévéipar halott

Az itthoni szórakoztatóipar halott. A televíziózás pöcegödrének is nevezhető kereskedelmi adók egy-két kivételtől eltekintve csak a szennyet öntötték ránk. Tavasszal elindult a Németországból importált Éjjel-nappal Budapest című sorozat, amelyen nem is az volt a gond, hogy a magyar fiatalság elé rossz példaképet állított főműsoridőben, hanem az, hogy az RTL Klub tudatos médiakommunikációval a sorozat szereplőit valós személyeknek állította be, ezzel még inkább megtévesztve a hazai lakosság befolyásolható részét. Vagyis a nagy részét. Ugyanilyen megírt valósággal igyekezett idén nézőket nyerni a TV2 is, amely az Édes élet című celebrealityjével hozta újra a közbeszédbe a Gáspár-családot és például Berki Krisztiánt, akit a tájékozottabbak szívesebben látnának a négy fal közt mintsem főműsoridőben a tévében.

Voltak azért jó próbálkozások is. Ezek elsősorban az évek óta tetszhalott állapotban lévő TV2 nevéhez köthetők. A Voice, Az ének iskolája és a Sztárban sztár is hatalmas sikereket aratott, s bár a nézettségi adatok mást mutatnak, a – nemrég eladott –  TV2 a tehetségkutatók terén most már sokkal intelligensebb úton halad, mint az RTL Klub, amely – szintén jól megtámogatott médiakommunikációval – mindössze annyit tudott felmutatni az új zsűrivel rendelkező X-Faktorban, hogy egy évekig keménypornozó énekesnőt találtak ki maguknak, ezzel biztosítva maguknak a folyamatos címlapot a bulvármagazinokban is. Az idei X-Faktorban persze volt más is, például két soha nem volt még ilyen az X-Faktor történetében előadás egy női győztessel és egy visszalépő Barátok Közt szereplővel.

Fotó: RTL Klub
Fotó: RTL Klub

A köztévé időközben hódító útra lépett a Maradj talponnal, még az Eurovíziós-válogató, amelyen ByeAlex végül az előkelő 10. helyen végzett is remek nézettséget produkált a közszolgálati csatornának.

És voltak csak simán próbálkozások is: Ilyen volt például a Vundersőn és Zuperszexi, amelyben Sebestyén Balázsék először Egervári Sándor elhunyt feleségét szőtték bele egy viccbe, majd megforgatták a műsorban az összes RTL Klubos arcot, végül 9 rész után elkaszálták a minősíthetetlen műsort – igaz a hivatalos kommunikáció szerint csak pihentetik.

A külföldi sorozatipar feltámadt

Orphan BlackSzerencsére senki nem tart fegyvert a fejünkhöz hogy hazai csatornákat nézzünk. Még jó, hiszen igényes szórakoztatást már csak külföldön találunk. Volt is legalább 15 olyan új sorozat vagy minisorozat amire durván felkaptuk a fejünket (a Hannibal vizualitása, az Orphan Blackben Tatiana Maslany játéka), de szerencsére a visszatérő sorozatok sem maradtak alul, sőt a The Walking Dead, a Trónok harca vagy éppen a Person of Interest nézettségi és minőségi csúcsokat döntött – minőségit persze csak a mi mércénk alapján. Végleg elbúcsúztunk a valaha volt legjobb (?) sorozattól a Breaking Badtől és a végül önmaga paródiájává vált Fringe-től is, de végső búcsút vettünk a szintén kritikán alulivá lett Dextertől is. Idén is eltemettük a gyengébb évadot produkáló The Killinget, hogy aztán kis idő elteltével a Netflix bejelentse feltámasztják a sorozatot.

Az év egy része amúgy is a Netflixről szólt, hiszen az online videótéka olyan sorozatokat gyártott le, mint a House of Cards vagy az Orange is The New Black, amik a történelem során először nem televíziós sorozatként is jó eséllyel indultak a különböző tévés díjátadókon.

A villantók

Nemcsak a Netflix villantott, de a celebek is, hiszen az év egésze tulajdonképpen Miley Cyrusról szólt, aki 21 éves korára a Disney legnagyobb ribancává nőtte ki magát, de nem volt különb Rihanna és Lady Gaga sem, ahogy Lindsay Lohan szoftpornója, a Vétkek völgye is emlékezetes marad – igazán az legalább egy művészetileg értékelhető produkció volt.

A tragédiák

Paul Walker RIPA legfrissebb szomorú emlék a Halálos iramban-filmek sztárjának Paul Walkernek a halála, de ugyanígy lehajtott fejjel ültek napokig a rajongók James Gandolfini (Maffiózók), Lisa Robin Kelly (Azok a ’70-es évek show), Lee Thompson Young (Rizzolii & Isles) és a Glee sztárjának Cory Monteith halála után is. De együtt aggódtunk és aggódunk a mellműtéten átesett Angelina Jolie-ért, Vinnie Jones-ért, Hugh Jackmanért és a pajzsmirigy-túlműködéssel küzdő Jet Li-ért is.

Ez vár ránk 2014-ben

A szórakoztatóipar árnyoldala helyett inkább tekintsünk a jövőbe, hiszen több száz sorozattervvel vágunk neki 2014-nek, amelyek nagy részéből jó eséllyel sorozat is lesz, de abban is reménykedhetünk, hogy 2014 sokkal jobb év lesz a mozikban, mint az idei nem kicsit félresikerült esztendő volt. És a darának már januárban nekikezdhetünk, hiszen rögtön január 1-én elrajtol a Sherlock 3. évada, amit további remek visszatérő sorozatok évadnyitói követnek és persze itt vannak az újoncok is, akik a midseasont próbálják meghódítani. Nem mellesleg illik szót emelni az RTL2-re kerülő ValóVilág 6 mellett, amely szintén januárban indul el, hogy új előfizetőket nyerjen az RTL Klub kistestvérének.

Kapcsolódó

Ma van a televíziózás világnapja: Ez volt az első adás a Magyar Televízióban

Kádár János beszédével, 1957 május elsején indult el hivatalosan is a Magyar Rádió és Televízió műsoradása.

Ezek voltak a Comedy Central legnézettebb műsorai tavaly

Akár sírva, akár örömünkben, de nevetni nagyon tudunk. Az ország egyetlen humorcsatornája összesítette a tavalyi eredményeket, amelyekből kiderül, milyen típusú humorra buktak 2013-ban a magyarok.

Az RTL Csoport magyar nyelvű csatornáié volt a 2013-as év

Az RTL Csoport magyar nyelvű csatornáié volt az 2013-as év: a legnézettebb csatorna az RTL Klub Magyarországon (18-49, SHR % és 4+), míg a kábelcsatornák között a Film+ bizonyult a legjobbnak a kereskedelmileg fontos, 18-49-es korcsoportban (SHR %).

A magzatmentő orvoscsoport lett az év embere az RTL Klubnál

A kisbabát mentő debreceni orvoscsoport nyerte az Év embere szavazást. Az RTL Klub hírigazgatósága idén is többeket jelölt a díjra, ám a döntést, hogy ki az, aki a leginkább megérdemli az elismerést, a nézőkre bízta.

Most a címlapon

Újabb Black Mirror-rész válik valósággá

A Microsoft szabadalmat nyújt be az elhunyt embereket imitáló csetrobotok létrehozására

Így készült a Keresztanyu sorozat zenéje

Rengeteg munkát pakoltak a Keresztanyu című magyar sorozat zenéjébe.

ValóVilág 10: VV Vivi megy párbajozni

A kiválasztás során Bálint, Fru, Robi és Moh Vivire; Vivi Frura, Merci Virágra, Virág Mercire, Dani pedig Mohra tette a jelét.

Befutott a The Walking Dead alkotójának új animációs sorozata

Invincible címen az Amazonra érkezik Robert Kirkman új animációs sorozata, amelyben több The Walking Dead-szereplő is munkát vállalt.

A Hírstart ajánlata