Hír és közéleti magazin

Ezek Barack Obama kedvenc sci-fijei


Nem nagyon akarunk politizálni, de abban egyetérthetünk, hogy Obama elnök az egyik legkevésbé feszes elnöke az Egyesült Államok történetének, még felesége Michelle Obama is fontos része a popkultúrának, sőt lassan egyik ikonjává növi ki magát azzal, hogy egyre másra vállal el szerepeket a különböző sorozatokban, tévéműsorokban.

De az elnökhöz visszatérve, Obamáról korábban is hallhattuk, hogy elég nagy sorozatrajongó (minden befolyását latba vetette, hogy hozzájusson a True Detective és a Trónok harca korábbi évadaihoz még premier előtt), most pedig a Wired magazin szerkesztői kérték fel, hogy állítson már össze egy listát a kedvenc sci-fijeiből, amit ő természetesen meg is tett. Így született meg a lista, ami ha nem is filmszakértői lista, de mindenképpen egy fontos lista, ami nem csak a filmekről, de az elnökről is sokat elárul.

1, 2001: Űrodüsszeia (1968)

Obama szerint azért Stanley Kubrick filmeposza került az első helyre, mert bemutatja az ismeretlen nagyságát, ráadásul még öt évtizeddel a bemutatása után is futurisztikusnak tűnik.

2. Szárnyas fejvadász (1982)

Ridley Scott Philip K. Dick adaptációja Obama szerint arra a nagyon fontos kérdésre keresi a választ, hogy Mit jelent embernek lenni? Emellett pedig lenyűgözte Scott futurisztikus Los Angelese.

3. Harmadik típusú találkozások (1977)

Obama úgy véli, hogy a földönkívüliek létezésének eshetőségét csodaként kell fogadni és nem félelemmel. Mivel Steven Spielberg mozija alapvetően optimista ezt illetően, ezért került be a kedvencek közé.

4. Star Wars IV. – Egy új remény (1977)

Obama szerint George Lucas első Star Wars filmje forradalmasította a speciális effektusokat és azóta is nagy hatással bír az egész sci-fi műfajra. Ráadásul még jó móka is volt – teszi hozzá.

5. Star Trek (1966-1969)

A legjobb scifik nem a tudományról, hanem az emberekről szólnak. Az elnök szerint Gene Roddenberry sorozat azért is volt úttörő, mert az emberi kapcsolatok helyezte előtérbe a technológiával szemben.

6. Mentőexpedíció (2015)

A lista egyetlen olyan szereplője, amely a közelmúltban készült. Ridley Scott Andy Weir-adaptációja Obama szerint nem csak a tudomány és a problémamegoldó készség bemutatása miatt fontos, hanem azért, mert bemutatja, hogy az egész világ képes összefogni egyetlen emberért, még egy viharos és megosztott világban is.

7. Mátrix (1999)

Pszichedelikus akciófilm, emellett alapvetően kérdőjelezi meg a valóságunkat – indokolja Obama, hogy miért van helye a Mátrixnak a legjobb sci-fik közt. Nem is vitatkozunk vele.

8. Carl Sagan: Kozmosz (1980)

Carl Sagan legendás dokusorozatán keresztül egy egész generáció kapott felbecsülhetetlen mértékű okítást az univerzumról. Obama szerint az a minimum, hogy úgy adózik Sagan öröksége előtt, hogy felteszi erre a listára a sorozatot.