Ezek voltak 2013 legjobb újonc sorozatai

-

Aki azt várja, hogy mi majd sorrendbe tudjuk tenni az idei év legjobb újonc sorozatait az téved, ugyanis szinte lehetetlent kér tőlünk. Ráadásul annyi remek új sorozatot kaptunk idén, hogy még egy Top 10-es listát felállítani sem tudunk, hiszen egyszerűen lehetetlen eldönteni, hogy akkor most mi ne férjen be a tízbe. Más szóval alább jöjjön sok-sok 2013-as sorozat, amit kötelező néznivalóként ajánlunk, ráadásul a legtöbbet fél-egy nap alatt le lehet darálni.

bansheeBanshee

Főhősünk 15 év sitt után úgy dönt, hogy megkeresi a volt nőjét és “elkéri” tőle a neki jogosan járó jutalékot. Csak hogy ez korántsem olyan egyszerű, hiszen a csaj egy Banshee nevű kisvárosban él hétköznapi életet. Főhősünk odamegy, majd hamar felveszi az új sheriff inkognitóját és elkezd rendet tenni a városban és felkutatni a gyémántokat. Csakhogy közben őt is keresik – éppen azok, akiktől a gyémántot ellopta. A Banshee egy noirba oltott bosszúsorozat, ami az egyik legjobb dolog, ami csak történhetett a televízióban.

sundance-top-of-the-lakeTop of the lake

Megint egy kisváros, ezúttal valahol Új-Zélandon. Történetünk egy rendőrnőről szól, aki egy 12 éves kislány teherbeesése és eltűnése kapcsán kezd el nyomozni Laketopban (ahol felnőtt) és nyomozásai során nem csak hogy felpiszkálja a kisváros addigi hierarchiáját, de sorra régi sebeket tép fel. Biztos lehetsz benne, hogy a Top of the Lake a húsodba váj és nem is nagyon húzza ki a karmait.

Siberia

A Siberia televíziós viccből tulajdonképpen az új Lost lett. 16 ember étel és ruhák nélkül a tunguzkai meteor-becsapódás helyszínén, a cél: utoljára elhagyni a tábort. A győztes mindet visz, de mi van akkor, ha az egész nem játék és nem véletlenül pont ők 16-an lettek kiválasztva arra, hogy túléljenek vagy meghaljanak? Misztikum, rejtély, karakterizáció és feszültség. Imédkozunk a második évadért.

Seed

Nem sok sitcom maradt még, amit élvezni lehetne. A Go On és a Guys with Kids után tulajdonképpen csak az Így jártam anyátokkal maradt meg nekünk. Azt meg álmunkban sem gondoltuk volna, hogy majd jön egy kanadai sitcom, ami ennyire le vesz minket a lábunkról. Pedig így van. Adott egy Harry nevű nőfaló fickó, aki néha napján spermát ad, csak hogy legyen miből pizzát rendelni. Csak hogy két gyereke és egy várandós nő is rátalál, ami alaposan felforgatja Harry addigi életét és világnézetét. Vagy mégsem és inkább ő próbálja meg ráerőltetni az egóját frissen alakult családjaira? A Seed nem mutat újat, de legalább kiváló szórakozás, szóval akinek eddig kimaradt az most azonnal pótolja.

norma bates bates motel sikolyBates Motel

Freddie Highmore és Vera Farmiga között olyan kémia van, mint mondjuk Bryan Cranston és Aaron Paul között a Breaking Badben. Történetünk a Psycho főhősének Norman Bates-nek a fiatalkoráról szól, az ő és anyja kapcsolatát hivatott bemutatni az A&E Network sorozata. A Bates Motel egy családi drámába oltott thriller amiben egyik műfaj sem oltja ki és lépi túl a másikat, hanem tökéletes ritmusban, tökéletes eredet-történettel ránt be minket a Psycho-univerzumba.

Rectify

Majd 20 év börtön után Daniel Holden szabadlábra kerül, hiszen a tudomány annyit fejlődött, hogy egy DNS-vizsgálatnak köszönhetően nagyon úgy néz ki nem ő volt az, aki két évtizeddel ezelőtt megerőszakolt és megölt egy helyi tinilányt. Csak hogy sem a helyi kisváros, sem a családja minden tagja nem látja őt szívesen, hiszen Daniel maga is bevallotta a brutális gyilkosságot. Főhősünk azonban most szabad és újra fel kell fedeznie a világot, hiszen tulajdonképpen egész eddig felnőtt életét a négy fal között töltötte. És persze az is kérdés, hogy tényleg Daniel volt-e a gyilkos, vagy pedig valakik ügyesen rákenték-e a dolgot? A fő kérdés tulajdonképpen nem is foglalkoztat minket, hiszen a Rectifyban látható hangulatképek és a színészek játéka annyira erős, hogy tök mindegy miről szól a sorozat – már ezért kötelező nézni.

utopia-blogsUtopia

Adott egy képregény, aminek létezéséről csak néhány ember tud az egész világon. Főhőseink közéjük tartoznak, amit viszont nem tudnak, hogy a képregény ismerésével titkos szervezetek céltáblái lettek, ugyanis az Utopia egy rejtett kód, ami az egész világra hatással lévő titkot tartalmaz. És akkor még itt van ez a dagadt faszi is, aki azon kívül hogy Hol van Jessica Hyde? semmi mást nem tud szajkózni. Az Utopia egy kirakós, ami remek szórakozást nyújt az összeesküvés-elméletek rajongóinak, ráadásul a sorozatvilágban ritkán látható fényképezésének köszönhetően olyan egyedi hangulata van, amire biztosan sok-sok éven át szívesen emlékezünk vissza. A filmzenéről nem is beszélve!

The Americans

Az új Homeland? A fenéket, a The Americans valami egészen más. Történetünk két orosz alvóügynökről szól, akik családot alapítva élik átlag-amerikai mindennapjaikat, hogy aztán éjjelente kézzel-lábbal új hazájuk ellen kémkedjenek. A gond csak az, hogy egyikük ebbe egyre inkább belefárad, na meg az, hogy az új szembe szomszéd a CIA-nek dolgozik és éppen az a dolga, hogy a szovjet kémeket elkapja. A Jennings-házaspárnak szép lassan el kell döntenie, hogy a saját életük vagy a hazájuk szolgálata a fontosabb. Egyikük már döntött, de mit szól ehhez a másik? Az FX újonca remek korrajz a hidegháborús időkről, ráadásul kiváló színészi alakítások jellemzik, aminek köszönhetően hosszú évekre bebetonozhatja magát a midseasonba.

Orange-is-the-New-BlackOrange is the New Black

A Netflix sorozatai robbantották a legnagyobbat az idei évben, ami nem is csoda, hiszen az “online videótéka” alaposan belehúzott – többek közt az OITNB-kel. A sorozat a női börtönök rögvalóját hozza el nekünk, főhősünk egy Piper nevű nő, aki évekkel ezelőtt egy leszbikus kapcsolatba keveredett, aminek köszönhetően meg drogügybe és most jött el az ideje, hogy letöltse a büntetését. Piper időközben férjhez ment, normális életet él, de a frissen előállt helyzet alaposan felkavarja mindazt, amit az elmúlt években igyekezett elhallgatni és rendbe tenni. Nagyszerű sztori, nagyszerű színészek és olyan szintű dramedy, ami igencsak kimaradt az elmúlt évek sorozatos felhozataláról.

In The Flesh

Ami Rick Grimes-éknak nem sikerült az a brit kormánynak igen! Megállították a zombiinváziót, sőt megtalálták a módját annak, hogy visszafordítsák a zombivá válás folyamatát. Kérdés, hogy a zombikkal való együttélésre a társadalom fel van-e készülve? Igen, ezt a sorozatot azért érdemes megnézni, mert egészen más nézőpontból közelíti meg a zombiapokalipszist, mint amit eddig erről a témáról tudtunk.

Sleepy Hollow

Nem vártunk sokat az országos csatornák idei újoncaitól, pláne nem Az Álmosvölgy legendájának újragondolásától. A sorozat viszont alaposan rácáfolt a kishitűségünkre és egyszerre volt vicces, misztikus és horrorisztikus, sőt tulajdonképpen mindhárom műfajban kihasználta minden lehetőségét. Tom Mison pedig sokkal jobb Ichabod Crane, mint Johnny Depp.

BroadchurchBroadchurch

Brit kisváros, elzárt kisközösség, súlyos bűntény. A 12 éves Danny Latimert ugyanis holtan találják, a nyomozást pedig egy helyi rendőrnő és egy frissen exportált nyomozó vezeti, akik tűz és víz mégis tökéletes párost alkotnak. Munkájuk során eléggé felkavarják az állóvizet ahhoz, hogy szép lassan szinte mindenki súlyos titkára fény derüljön és nagyon úgy tűnik, hogy a lavinát amit elindítottak lehetetlen megállítani. A Broadchurch mégsem a nyomozásról szól, hanem a gyászról és arról, hogy lakva sem ismeri meg egymást két ember.

The Blacklist

Annyi pocsék procedurális krimit tömtek le a torkunkon az elmúlt években, hogy az újabbak már csak púk a hátunkon. Ezt gondoltuk a The Blacklistről is, a pilot után meg még inkább ezt gondoltuk, szerencsére még egy esélyt adtunk neki, ami jó döntésnek bizonyult. Ha maga a sorozat nem is, de a főhőse intelligens és szórakoztató, ráadásul nem csak belógatja a vörös heringeket és a csavarokat, hanem választ is ad rájuk.

hello ladiesHello Ladies

Stephen Merchant Ricky Gervais nélkül is ugyanolyan szórakoztató. Pontosabban egyedül is képes úgy depresszióba fojtani mindent, hogy közben az szórakoztató legyen. A brit Suart Los Angelesbe költözik, hogy megvalósítsa álmait és persze megtalálja álmai nőjét, azonban a csajozási módszerei nem kis kívánni valót hagynak maga után. Ráadásul barátai, a frissen elvált Wade és a tolószékes Kives is inkább hátráltató, mint támogató tényező, de hát azért vannak a barátok, hogy végül az ő segítségükkel oldódjon meg minden. A Hello Ladies az elmúlt évek legszomorúbb vígjátéksorozata, pedig Matthew Perry Go On-ja sem volt rossz.

The Fall

Most vegyél számba mindent amit eddig a sorozatgyilkosokról megtudtál a tévésorozatoknak köszönhetően. Aztán felejtsd is el gyorsan, hiszen a The Fall újradefiniálja mindazt amit eddig a sorozatgyilkosokról gondoltál. Jamie Dornan egy átlagos családapát alakít, aki munkája (pszichiáter) végeztével hazatér feleségéhez és két gyerekéhez. Aztán amikor mindenki elaludt elindul, hogy nőket erőszakoljon és öljön meg az éjszaka közepén – mert számára ez jelenti a művészetet. Azonban úgy tűnik a Gillian Anderson által alakított Stella Gibson nyomozó személyének köszönhetően egyre inkább szorul a hurok a nyaka körül.

Orphan BlackOrphan Black

Be kell vallanom valamit: a pilot után elkaszáltam, hiszen mocskosul idegesített a Jordan Gavaris által alakított meleg mostohaöcsi karakter. Aztán milyen jó, hogy kapott még egy esélyt! Egyrészt Gavaris karaktere lett az egyik kedvencem a sorozatban, másrészt lemaradtam volna arról, ahogy Tatiana Maslany berobban a szórakoztatóiparba több mint kiváló alakításaival. A színésznő ugyanis egy szélhámost alakít, aki egy nap tulajdonképpen saját maga halálának szemtanúja lesz. Hamar kiderül, hogy nem arról van szó, hogy lett volna egy ikre, hanem arról, hogy kifejezetten sorozatgyártásra készültek ő és képmásai. Menekülni kellene az üldözők elől, de közben meg maradni és megtudni, hogy mi ez az egész. És akkor még valahogy vissza kellene szerezni a kislányát is, aki az őt is felnevelő Mrs. S. gyámsága alatt van. És mindezt úgy, hogy senki sem az, akinek látszik!

Hannibal-angyalHannibal

Bryan Fuller sorozata a 2013-as év legbevállalósabb alkotása, amely művészi szintre emelte a brutális gyilkosságokat. Ráadásul nem azon munkálkodik, hogy megmutassa, mi az amit eddig nem tudtunk Hannibalról, hanem az utána nyomozó Will Graham karakterét állítja a középpontba (igaz ez eddig sem volt másként a Hannibal-történetekben) egy új “típust” teremtve a tévés nyomozók és profilozók világában. A Hannibal a vér, a belsőség és az itt-ott csüngő hangszálak ellenére művészi tud maradni, köszönhetően a tévében eddig nem látott fényképezésnek és emellett olyan jól alakítja a történetet, hogy függővé válik tőle az ember.

(A Masters of Sex-szel és a House of Cards-szal csak a pilotig jutottunk, ezek ezért nem szerepelnek a listában.)

Neked melyik újonc sorozat volt az idei kedvenced?

Kapcsolódó

TOP 10 – 2020 legjobb új sorozatai

Az idei évben is nagyon nehéz dolga van a televíziós újságírónak, ha egy Top10-es listát szeretne összerakni 2020 legjobb sorozatai alapján.

SAG AWARDS – A színészek céhe szerint ők voltak a legjobbak 2017-ben

Éjjel átadták a Színészek Szakszervezete, azaz a Screen Actors Guild díjat, amely már-már hagyományosan az Oscar-díj előszobájának számít. Alább...

Ezek voltak a kedvenc sorozataink 2017-ben

Rettenetesen nehéz dolga van a bloggernek, újságírónak, nézőnek, ha 2017 legjobb sorozatait szeretné összeszámolni. Nem csak azért, mert több...

BATES MOTEL – Psycho a végzetekig

Bár sokan úgy értelmezhettük, hogy a Bates Motel, a Psycho, pontosabban Norman Bates előzménytörténete lesz, az alkotók végül sokkal...

Most a címlapon

VV Merci -nek gondjai akadtak az ábécével

At Észbontókban való szereplése alkalmával a Zemplénben hársfákat ültető Merci igencsak zavarba jött attól, hogy ismét tematikus hét van,...

Szikora Robi Csikidamm hazaárulókról és farkasokról ír

A Csikidamm hazaárulóktól el kell határolódni, meg kell tisztulni, és így újjászületve várni a feltámadást, a nyarat.

Kárpáti Rebeka megmutatta a fenekét, hogy önbizalmat öntsön másokba

Kárpáti Rebeka arra próbálja meg felhívni a figyelmet, hogy az emberek ne legyenek elégedetlenek önmagukkal.

Három új versenyző jött az Exatlonba

Ezzel megint mindkét csapat 8-8 tagú, ismét egyformák az esélyek.

A Hírstart ajánlata

Jöhet a következő?Neked ajánljuk
Ez is érdekelhet