vasárnap, január 24, 2021

Ezeket a Marvel-filmeket tervezték a kilencvenes években

-

Az 1990-es években számtalan Marvel-projekt nem valósult meg, pedig már akkor olyan hősökről készítettek volna filmeket, mint Deathlok, Pókember vagy She-Hulk (itthon ismert nevén Amazon). Sőt, Stan Lee, már az 1970-es években Hollywoodba ment, mert nagyon hitt benne hogy képregényhősei szupersztárok lehetnek a filmstúdióknál is, de nem járt szerencsével.

Ma már nehéz elhinni, de Stan Lee folyamatosan lepattant a nagy stúdióktól, akiket akkoriban egyáltalán nem érdekeltek a képregény alapú filmek. Sőt, a Marvel dolgát az is nehezítette, hogy nem volt kapcsolatrendszerük és egyáltalán nem voltak járatosak a Los Angeles-i tárgyalástechnikákban, szemben mondjuk a DC-vel, akik már akkor jó kapcsolatot ápoltak a nagy hollywoodi filmstúdiókkal.

A kilencvenes években aztán a stúdiók mégis nyitni kezdtek a Marvel irányába (képernyőre került egyebek mellett az X-Men és a Pókember animációs sorozat is), de amikor a dolgok kezdtek előrehaladni, akkor mindig történt valami, ami miatt a kútba esett a projekt. A Marvel 1993-ban kisebb átalakítást hajtott végre, remélve, hogy Avi Arad (aki a Marvel Entartainment kreatív vezetője volt akkoriban) sikerrel jár ott, ahol Stan Lee kudarcot vallott: vagyis eladja a szuperhősöket Hollywoodnak.

Természetesen a koncepció messze volt a most általunk ismert MCU-tól, amely végül átalakította és meghatározta a Marvel sorsát. A Marvel képregénykiadónak akkoriban nem volt sem tapasztalata, sem érdeke, sem ambíciója hogy maga készítsen filmeket, és soha nem is gondoltak egy összekapcsolt világegyetem ötletére. Ennek ellenére a Marvelnek volt néhány meglehetősen merész terve: az alábbiakban olvasható minden az 1990-es években tervezett, de végül nem elkészített Marvel-film.

James Cameron őrült Pókember-terve

A kilencvenes években a Pókember és az X-Men voltak a Marvel legjobb márkái. Nem véletlen, hogy folyamatosan ezen projektek voltak terítéken és ezek jutottak el a televíziós bemutatkozásig. 1990-ben a Carolco Pictures megszerezte a Pókember megfilmesítési jogait is, Barry Cohen és Ten Newsom írták a forgatókönyvet, amelyben Pókember összecsapott volna Doctor Octopus-szal. Őket James Cameron váltotta, de a projekt eléggé elment a horror irányába és tele volt olyan szürreális jelenetekkel, mint például, hogy Pókember hipnotikus póktánccal elcsábítja Mary Jane-t.

James Cameron Pókember

Amikor Bob Hoskins lett volna az X-Men univerzumának arca

A kilencvenes éveknek az X-Menek évtizedének kellett volna lennie. Rekordeladás a képregénypiacon, egy jól menő animációs sorozat, tényleg már csak az élőszereplős adaptáció hiányzott. Az évtized elején Chris Claremont és Stan Lee szintén a Carolco Pictures-szel tárgyalt a Farkas és az X-Menek című film létrehozásáról, amelyben Bob Hoskins lett volna Farkas (khm, Rozsomák) és Angela Bassett lett volna Vihar. Naná, hogy itt is szóba került James Cameron neve, de ő inkább a Pókemberen dolgozott. A dologból végül nem lett semmi, a jogokat eladták a FOX-nak. A többi meg már történelem.

Bob Hoskins Farkas X-Men

Nicolas Cage, mint Vasember

Tony Starkot, vagyis a Vasembert mindig is a Marvel zászlóshajójának szánták, de a kilencvenes években még nem tűnt nagy ügynek az egész. A Vasember megfilmesítési jogait az Universal szerezte meg 1990-ben, de aztán nem lett az egészből semmi. 1996-ban ismét felmerült a megfilmesítés híre, ekkor már a FOX-nál voltak a jogok, Jeff Vintar és Stan Lee el is kezdett dolgozni a forgatókönyvön. A szkript szerint a MODOK (Mobile Organism Designed Only for Computing) és az AIM (Advanced Idea Mechanics) ellen küzdött volna Tony Stark, akit nem mellesleg Nicolas Cage alakított volna…

Nicolas Cage Vasember

Sam Raimi Thor-filmje

Stan Lee már évtizedek óta kampányolt a Marvel filmekért, 1991-ben pedig nagy lehetőséget látott Sam Raimi-ban. “Miután megcsináltam a Darkman-t , Stan Lee felhívott, és valami olyasmit mondott: “Hé, kölyök, tetszett a filmed” – idézte fel Raimi . “Elhívott ebédre és azt mondta, hogy együtt kell dolgoznunk. Azt válaszoltam Thorról szeretnék filmet készíteni. Együtt dolgoztunk a forgatókönyvön, el is vittük a FOX-hoz és bemutattuk. Azt mondták szó sem lehet róla, képregényekből nem lehet jó filmet készíteni.” A történelem végül bebizonyította, hogy egyes stúdióvezetők sem tévedhetetlenek.

Thor-Sam-Raimi-Stan-Lee

Wesley Snipes, mint Fekete Párduc

A kilencvenes években a végül Penge szerepével nagyot menő Wesley Snipes is szeretett volna egy Marvel-filmet, nevesül Fekete Párduc szerepébe álmodta bele magát. Snipes azt mondja, hogy a filmje nagyon hasonlított volna a 2018-ban kijött Ryan Coogler-féle Fekete Párduchoz, de akkoriban még nem állt készen a filmkészítési technika arra, hogy filmre vigyék Wakanda világát. Emiatt a nem éppen apró gyakorlati probléma miatt végül nem lett az egészből semmi – egy Stan Lee-vel való megbeszélésen kívül.

Wesley Snipes Fekete Párduc

Félelem és reszketés…, Rémálom az Elm… Sikoly, vagyis a  Doctor Strange-horror

A kilencvenes években a Marvel úgy gondolta, hogy a Doctor Strange egy nagyot szóló természetfeletti horrorsláger lehet. Stan Lee 1990-ben összeállt Alex Cox-szal (Félelem és reszketés Las Vegasban), hogy kidolgozzák miként lehetne filmre vinni a varázsló sötét történetét. A Regency Studios állt be a projekt mögé, aminek akkor disztribúciós megállapodása volt a Warnerrel. A Warner azonban egy értékesítési vita miatt nem igazán nézett szépen a Marvelre, így a film ötlete a fiókba került. 1992-ben aztán jött Wes Craven és a Savoy Pictures, de végül ebből a filmből sem lett semmi. Bár részletek nem ismertek, állítólag olyan kőkemény horror volt, amit a Marvel még ma sem merne bevállalni.

Doctor Strange

Quentin Tarantino és Luke Cage

Bármilyen meglepő, Quentin Tarantino is kacérkodott egy Marvel-filmmel. A pár éve a Netflixen saját sorozatot kapó Luke Cage történetét vitte volna filmre, és Laurence Fishburne-t tette volna meg Harlem hősének. Az egész még a Ponyvaregény előtt volt, Tarantino így emlékezett vissza: “Arra gondoltam, hogy csinálok egy Luke Cage-t. Felnőttként is nagy képregénygyűjtő voltam, és a kedvenc képregényeim a Luke Cage: Hero for Hire, a Luke Cage: Power Man és a Shang-Chi: Kung Fu mestere voltak.” Tarantino azt is elárulta, hogy végül azért ment el a kedve tőle, mert heves vitába keveredett azt illetően, hogy ő Laurence Fishburne-t akarta főszereplőnek, míg mások szerint Wesley Snipes-nak kellett volna adni a szerepet.

Quentin-Tarantino-Luke-Cage-Marvel

Ezüst utazó 5 percig jutott

Egy Erik Fleming nevű filmszakos hallgató 1989-ben fordult a Marvelhez, és engedélyt kért egy innovatív CGI-alapú Ezüst utazó film elkészítéséhez. A következő években egy rövid, 5 perces filmet készített a koncepció bemutatására. Ezt a First Look USC filmfesztiválon mutatták be 1991 szeptember 21-én, és a stúdiók kezdetben kifejezetten érdeklődőek voltak egy egész estés filmre. Soha semmi sem lett belőle, pedig a korához képest nem is vészes a koncepció:

Deathlok, a Terminátor

Deathlok egy kibernetikus szuperkatona, aki a legtöbb inkarnációban disztópikus jövőbeli idővonalból származik. Nem meglepő, hogy a Marvel Randall Frakes-t bízta meg a projekttel, hiszen az író a Terminátor és a Terminátor 2: Az ítélet napja munkálataiból is kivette a részét. A projektről a továbbiakban semmi nem ismert, azt sem tudni elkészült-e végül a forgatókönyv.

Deathlok

Brigitte Nielsen, mint She-Hulk

A Hulk unokatestvére, She-Hulk (Amazon), hamarosan tagja lesz a Marvel Filmes Univerzumának, méghozzá a Disney Pluson bukkan majd fel. Az 1990-es évek elején Larry Cohen is szeretett volna egy She-Hulk filmet,  amelynek főszerepére Brigitte Nielsent nézte ki. A projekt végül soha nem haladta meg a forgatókönyv fázisát.

brigitte-nielsen-she-hulk

Az elégetett Fantasztikus Négyes

A Fantasztikus Négyes-t a Marvel első családjának tekintik a képregényekben, ám a nagy képernyőn igencsak nehézkes a történelme. A közelmúlt botrányait ismerjük, de kevesen tudják, hogy előtte már készült egy Fantasztikus Négyes film, amit azonban soha nem mutattak be. Minderről Avi Arad tehet, aki látta a kész anyagot és úgy gondolta, hogy a film csak csorbát ejtene a Marvel márkanév renoméján. A filmet egyébként Oley Sassone rendezte, a főszereplők pedig Alex Hyde-White, Rebecca Staab, Jay Underwood és Michael Bailey Smith voltak. Olyan alacsony költségvetésű film volt, hogy kölcsönkért kamerákkal forgatták a filmet, talán ez motiválhatta Avi Aradot abban, hogy az összes létező példányt megvásárolta és megsemmisítette. Persze maradt  még egy-két kalózpéldány, az internet korában pedig ez csak egyet jelenthet… Mutatjuk is.

Namor, a Torpedó avagy a környezetvédő Aquaman

A kilencvenes években a Marvel majdnem csődbe került, hogy ez elkerülték, elkezdték kiárusítani a megfilmesítési jogaikat aprópénzért. Ez az origója a mostani skizofrén helyzetnek, hogy a Sony és a Marvel hol megosztoznak Pókember-jogain, hol összevesznek, vagy hogy a sokáig a FOX tulajdonában lévő X-Men karakterek nem tűnhettek fel az MCU-ban… Na de… A kiárusítást követően jött is egy Penge film a New Line Cinemától, elkezdtek dolgozni a végül meg is valósult X-Men és Pókember-filmeken, de a Marvel megbeszéléseket folytatott Philip Kaufmannel a Namor, a Torpedó film elkészítéséről. 1999-ben el is jutottak a forgatókönyvig, amelyet Sam Hamm írt meg, de a projektből végül semmi nem lett. Az itthon kevésbé ismert Namor egy tengerész és egy atlantiszi hercegnő gyermeke. Az évek során néha szuperhősként, néha pedig antihősként szerepelt, aki bosszút esküdött a felszínlakók ellen, akik szennyezik és tönkreteszik vízalatti királyságát.

Namor a Torpedó

Dolph Lundgren, mint Venom

Több mint 20 évvel ezelőtt a szabadszájú szimbióta is majdnem kapott egy szólófilmet. 1997-ben a New Line Cinema kezdett el dolgozni egy Venom-filmen, amelynek forgatókönyvét David S. Goyer kezdte el írni. Nem sok minden ismert a filmről, de annyit tudni, hogy Venom egy aszteroidán érkezett a Földre, akárcsak az animációs sorozatban. Csakhogy a Pókember megfilmesítési jogai nem voltak a New Line-nál, ezért ebben a történetben Venom bolygóján óriáspókok éltek, ezzel magyarázták volna, hogy miért van egy pók jelképe a mellkasán. David S. Goyer remélte, hogy Dolph Lundgren elvállalja a főszereplő eljátszását, akinek a neve Eddy Brock (nem Eddie) volt. Nem mellékes az sem, hogy Venom Vérontóval csapott volna össze a filmben. Tudjuk, ebből a projektből sem lett semmi.

Írjátok meg kommentben szerintetek melyik filmet néztétek volna meg legszívesebben!

Kapcsolódó

Oscar Isaac lesz a Metal Gear Solid főszereplője

Végre haladnak a Metal Gear Solid élőszereplős adaptációjával.

Transformers és varázshúrok – Új előzetest kapott az ŰRDONGÓ

Még sosem láttunk olyan filmet, amiben egy fiatal összebarátkozik egy földönkívülivel/ismeretlennel/szörnnyel, hogy aztán együtt meneküljenek a kormány emberei elől.

Magyarul is brutális a BOSSZÚÁLLÓK: VÉGTELEN HÁBORÚ új előzetese

Ha végeztem, az emberiség fele még élni fog. Tökéletes egyensúlyban, a dolgok rendje szerint. Remélem, emlékeznek majd rád.

Itt van az első kép a MISSION: IMPOSSIBLE – FALLOUT-ból

Tom Cruise visszatér és ismét hihetetlen akciómutatványokkal borzolja majd az idegeinket. Mint fentebb is láthatjátok már hivatalos címe is van...

Most a címlapon

Újabb Black Mirror-rész válik valósággá

A Microsoft szabadalmat nyújt be az elhunyt embereket imitáló csetrobotok létrehozására

Így készült a Keresztanyu sorozat zenéje

Rengeteg munkát pakoltak a Keresztanyu című magyar sorozat zenéjébe.

ValóVilág 10: VV Vivi megy párbajozni

A kiválasztás során Bálint, Fru, Robi és Moh Vivire; Vivi Frura, Merci Virágra, Virág Mercire, Dani pedig Mohra tette a jelét.

Befutott a The Walking Dead alkotójának új animációs sorozata

Invincible címen az Amazonra érkezik Robert Kirkman új animációs sorozata, amelyben több The Walking Dead-szereplő is munkát vállalt.

A Hírstart ajánlata