Ezt a filmet ajánljuk, ha egy jót akar röhögni az előző éven

-

2011-ben mutatták be a Black Mirror sorozatot az Egyesült Királyságban, a sorozat pedig már akkor nagy népszerűségnek örvendett a hazai geek-körökben akkor is, amikor a Netflix vezetői azt sem tudták hol van Magyarország és meg sem fordult a fejükben, hogy beszálljanak Charlie Brooker sorozatába.

Aztán Magyarországon is elindult a Netflix és jött vele az immáron a streaming-szolgáltató pénzéből is gyártott Black Mirror, Fekete tükör címen.

Akik akár egy részt is láttak a sorozatból, azok tudják, hogy a sorozatot készítő Charlie Brookertől nem áll távol, hogy egy abszurd párhuzamos valóságba vagy egy lehetséges közeljövőbe kalauzolja a nézőket, de amikor év elején megkérdezték tőle, hogy mikor jön a Black Mirror 6. évada, akkor azt mondta, hogy szerinte 2020 önmagában annyira szürreális, hogy ezt ő nem tudná felülmúlni, de még hozzátenni sem nagyon.

Aztán néhány héttel ezelőtt a Tudhattad volna sorozattal a köztudatba visszatérő Hugh Grant csak elszólta magát, hogy készített valamit 2020-ról Charlie Brookerrel közösen, amit nem sokkal követően jött is a bejelentés: a Black Mirror alkotója egy áldokumentumfilmet, vagy ha úgy tetszik szatírát készített a 2020-as év abszurd történéseiről.

A Death to 2020 (magyarul 2020: Legyen már vége!) elsősorban nem a Black Mirror technodisztópiáját idézi, hanem Brooker egy másik sorozatát, a Wipe-ot, amelyben szatirikus hangnemben kommentál különböző híreket.

Ezúttal nem ő, hanem különböző szakemberekké és átlagemberekké átvedlett színészek teszik ugyanezt: Hugh Grant történelemprofesszor, Samuel L. Jackson újságíró, Cristin Milioti egy tehetős és rasszista Facebook-buborékban élő véleményvezér, Diane Morgan egy csóró és igencsak átlagember, Lisa Kudrow politikus, Kumail Nanjiani meg nagyjából Elon Musk vagy Mark Zuckerberg megtestesítője, de a sor tovább is van még, még az influenszerré lett II. Erzsébet  királynő is felbukkan néhány bejátszás erejéig.

A lényeg, hogy a társadalom különböző szintjén elhelyezkedő emberek szemén keresztül igencsak gúnyos hangnemben vezetik végig 2020-at, a “sztoriban” pedig a koronavírus-járvány mellett az amerikai elnökválasztás, így Joe Biden, Kamala Harris és Donald Trump; a brexit és ezzel Boris Johnson; a rendőri erőszak és így a Black Lives Matter-mozgalom és még sok más 2020-as esemény is helyet kap.

A 2020: Legyen már vége egy brutális visszatekintő erre a szomorú évre, amelynek eseményeit remek gegekkel, egysorosokkal és bejátszásokkal próbálják meg oldani, fekete tükröt tartva a társadalom elé.

A 2020: Legyen már vége a Netflixen látható.

Kapcsolódó

Wonder Woman 1984 filmkritika

A Wonder Woman 2017-ben bemutatott első része attól volt jó, hogy volt szíve. Filmtechikailag abban is találhattunk kivetni valót,...

Az éjféli égbolt nagyot ment a Netflixen az év utolsó napjaiban

Hihetetlen, hogy mennyien nézték meg a lesújtó vélemények ellenére is.

Gal Gadot nagyon komoly edzéseket végzett a Wonder Woman 1984 miatt

Külföldön már bemutatták, itthon azonban még nem láthattuk a Wonder Woman 1984-et, amelyben Gal Gadot minden korábbinál keményebb.

Előzetest kapott A zátony rendezőjének aligátoros horrorja

Cápák helyett ezúttal hüllőkkel rémisztget A zátony rendezője.

Most a címlapon

VV Renátó: Szánom-bánom

VV Renátó a ValóVilág 10 legnagyobb szavazatkülönbségével esett ki a műsorból, de még mindig keresi ennek okait.

Poszteren Godzilla és Kong összecsapása

Hétvégén érkezik az előzetes a Godzilla vs. Kong mozifilmhez, amely márciusban egyszerre kerül majd a mozikba és az HBO Max streaming-szolgáltatás videótárába.

VV Merci szerint úgy néz ki, mint egy csöves

VV Merci eléggé kiakadt a saját külsejétől, szerinte ugyanis úgy néz ki, mint egy csöves.

A Keresztanyu sorozat 15. részében

A Keresztanyu című sorozat ma adásba kerülő 15. része A besurranó címre hallgat.

A Hírstart ajánlata

Jöhet a következő?Neked ajánljuk
Ez is érdekelhet