Sorozatkibeszélők Félelmetesen jó lett a 'Fear The Walking Dead' 2. évadának fináléja

Félelmetesen jó lett a ‘Fear The Walking Dead’ 2. évadának fináléja


Én speciel azon a vonaton utaztam, akik szerint a Fear érdekesebb az anyasorozatnál, aztán szépen lassan a Fear is beállt a The Walking Dead-vágányra, ami többször is zavaró volt, tekintve hogy nem sok idő telt el a járvány kitörése óta.

ftwd-4_-h_2016

A sorozat kissé olyan volt, mintha a The Walking Dead és a Z Nation storyline-ján mozgott volt. A mexikói drogbandák ugyanis a Z Nationben kaptak komoly szerepet, még a mostanra a TWD-re jellemző elemek már a Fear 2. évadára ráültek. Többek közt olyanokra gondolok, hogy:

a csapat szétszakadt; teljesen mindegy, hogy mennyire lakatlan vidéken vándorolnak (csak itt nem az erdőben, hanem a pusztaságban), már most mindenhol belefutnak a járkálókba; már most a saját védett  helyük megteremtésén dolgoznak, teljesen lemondtak a civilizációról.

Csak minden valahogy sokkal gyorsabban történik, mint a The Walking Deadben. És ami a legfontosabb, minden sokkal kegyetlenebb módon történik.

A Fear The Walking Dead szereplői azonban sokkal kegyetlenebbek, mint az anyasorozat szereplői. Madison már a kezdetek óta mindent alárendel a családja biztonságának, Nick eddig is öntörvényű volt és most a duplarészes fináléban Alicia, de főleg Travis az, aki nagyon komoly változáson ment keresztül. Ha ez a csapat találkozna Rickék csapatával valószínűleg nagyon nem lennének jóban.

amcs-fear-the-walking-dead-season-2-episode-13-date-of-death-travis-and-chris-manawa-900x440

A család mindenek felett

Ebben az univerzumban Madison az, akinek a leggyorsabban jár az agya. Gyorsan és jó döntéseket illetve szabályokat hoz, ennek ellenére kitart az eddig burokban élő Travis mellett. A szálloda elfoglalása remek ötlet volt, az azután meghozott szabályok is, igaz végül elég komolyan visszanyalt a fagyi. A bezártságnak köszönhetően az Aliciaval való kapcsolata is szorosabb lett, de Travis-szel is sokkal mélyebbre ásták az érzelmi köteléket.

A szezon legnagyobb karakterfejlődése pedig egyértelműen Travis nevéhez köthető, köszönhetően annak, hogy a nézőket eddig leginkább megosztó Chris saját önfejűségének áldozata lett. A fináléban Travis szolgáltatta a show-t, a sorozat történetének eddigi legbrutálisabb jelenetében. És ahogy azt Madison is megjövendölte, ők ketten most egy olyan úton indultak el, ahol nincs kegyelem. És tegyük ehhez hozzá, hogy nem sokkal később láthattuk, ha a családról van Alicia is képes gyors és kegyetlen döntést hozni…

fear-the-walking-dead-just-gets-rid-of-another-liability-in-season-2-finale

Az ártatlanok védelmezője

Eközben a külön úton tévelygő Nick is alapos változáson megy keresztül. Bár még mindig önfejű, de egyre nagyobb a felelősségérzete, ráadásul jól láthatóan otthonosan mozog ebben a világban. Persze már korábban is írtunk róla, a függőségének köszönhetően ő eddig is a saját apokalipszisében élt, nem véletlen, hogy ő alkalmazkodott leggyorsabban az új világhoz.

Sőt, mostanra ő is vezető lett, igaz a fináléban eléggé mellémegy az eddigi talán legfontosabb döntése. Nem is nagyon értem miért indult el egy olyan terület felé, amit láthatóan katonák vezetnek, azok után, hogy az első évadban már megtapasztalta mit művel egy fegyveres milícia.

travis-megoli-dereket

Dráma és horror kéz a kézben jár

Az idei évad és egyben a finálé negatívuma egyértelműen Strand, aki azóta, hogy állandó szereplő lett, mintha háttérbe húzódott volna. A készítők csak olyan történetszálakat írnak neki, aminek köszönhetően teljesen passzív a karakter. Hasonló a helyzet Ofeliaval, bár ő legalább tart valamerre, még Strand mostanság csak pogyázója a sorozatnak. Egyébként szinte biztos voltam benne, hogy Ofelia a határon az apjával találkozik, ami ugye nem jött be, ezzel együtt meg vagyok róla győződve, hogy Daniel Salazar életben van. (Tudod a tévés szabály: az off-screen halál, nem halál.)

A pozitívum viszont egyértelműen a véráztatta jelenetek. Oké, hogy Ricket is láttuk ahogy átharapja valaki gigáját, de az ilyen orr-leharapások, szemkinyomások, vagy éppen Travis ámokfutása nem volt jellemzője a sorozatnak. És ha ehhez hozzávesszük, hogy közben megfelelően adagolják a családi drámát és a visszatekintéseket, hogy a szereplők döntéseinek igenis vannak következményei és azt, hogy a szereplők 90 százalékban reális döntéseket hoznak, kimondhatjuk, hogy a Fear sok tekintetben már jobb, mint a The Walking Dead.