Hír és közéleti magazin

Félresikerült démonidézés – Slender Man: Az ismeretlen rém filmkritika

Slender Man (2018)

Ennél ezerszer ijesztőbb slendermanes videókat nézhetünk a neten, ráadásul ingyen.

Az utóbbi évek egyik legparább netes rémlénye, és a hozzá köthető tragikus események több mint elég alapot adhattak volna egy jó horrorhoz, mégis sikerült teljes érdektelenségbe fullasztani Slender Man mozis rémisztgetését.

A gyerekeket rabló, és őket gyilkosságra kényszerítő nyakigláb, arc nélküli démon alakja még 2009-ben bukkant fel az interneten, és hamar népszerű horrorfigurává vált, sajnos azonban sok negatív figyelmet is kapott, miután 2014-ben két 12 éves lány egy harmadik gyereket akart feláldozni a rémnek. A horrorfilmek új aranykorában nem csoda, hogy Hollywood erre a sztorira is lecsapott, de sajnos a Slender Man: Az ismeretlen rém nem sokat tudott hozzátenni a netes démon legendájához.

A film négy tinédzser lányt követ nyomon (köztük A sötét lovag – Felemelkedésből és a Démonok közöttből ismert Joey Kinget), akik egy este elhatározzák, hogy megidézik Slender Mant. Egy héttel később az egyikük eltűnik, és a többiek úgy vélik, hogy a lányt a démon ragadta el. Mindent megtesznek azért, hogy segítsenek rajta, ám minél jobban beleássák magukat a témába, annál jobban hívják fel magukra Slender Man figyelmét.

Nem egészen világos, hogy miért ment ennyire félre ez a film. Ha minden igaz, a gyártó Sony és Screen Gems stúdiók az utolsó percben pánikba estek a „creepypasta”-botrányok, vagyis olyan tragédiák okozta negatív hírverés miatt, ahol gyerekek netes szörnyek hatására követtek el szörnyűségeket (a film pont a Momo-őrület közepén jött ki), és ezért gyakorlatilag semmilyen marketinggel nem tolták meg a Slender Mant. Talán ez az oka annak is, hogy az előzetesben több olyan jelenetet is láthattunk, amelyet a kész produkcióban hiába keresünk. A saját szemét kiszúró, vagy az erdőből kisétáló, kezében rejtélyes dolgot szorongató lány például teljesen hiányzik, holott ezek a részek nyilvánvalóan fontosak lettek volna a sztori szempontjából. Vagy heves pótforgatásba kezdett a stúdió, vagy egyszerűen csak kivágták a film felét, mindenesetre, amit kapunk, az nagyon hézagos.

A négy fő karakter felvezetése teljesen hiányzik. Gyakorlatilag a hajuk színe szerint kell megkülönböztetnünk a lányokat, és a film felénél valamiért külön utakon kezdenek el járni, egymásnak passzolgatva a főszereplő státuszt. Van itt néhány megkezdett, majd szépen elfelejtett történetszál, melyek valószínűleg szintén a vágóolló áldozatai lettek. Ilyen például az eltűnt lánnyal levelező titokzatos személy háttere, vagy az egyikük barátjának különös megváltozása. A fő karakterek közti barátság nincs rendesen bemutatva, és az sincs elmagyarázva, hogy miért akarnak egyáltalán démont idézni. Összességében szinte semmi sincs rendesen felépítve vagy kibontva a filmben.

Az is valószínű, hogy a rendező, Sylvain White (Lökd a ritmust!, Vesztesek bosszúja) nem igazán rajong a horrorfilmekért. Egyáltalán nem tud feszültséget teremteni, és láthatóan fogalma sincs róla, hogy mitől lesz valami félelmetes. Slender Man alakja már önmagában elég kéne, hogy legyen ahhoz, hogy a néző összecsinálja magát, de a filmben nevetségesen ritkán jelenik meg, és akkor is egy tíz évvel ezelőtti videojáték-karakter benyomását kelti a nem túl életszerű CGI miatt. White továbbá vaktában dobálózik mindenféle horrorelemmel, mintha arra számítana, hogy a nagy számok törvénye értelmében valamelyik csak megijeszti a közönséget. Egy sor kiszámítható jump scare után egy Andalúziai kutya-szerű szürreális, de teljesen funkciótlan tripre invitál minket, és bedob még pár teljesen nevetséges ötletet, mint például a démoni FaceTime-hívást, vagy egy szexjelenetet, amely során a lány partnerének arca hirtelen sátánivá torzul.

A Slender Man: Az ismeretlen rém sajnos egy csúnya pofára esés. A karakterek érdektelenek, a sztori összeszedetlen, a film kicsit sem félelmetes. Kár érte, pedig ideális esetben kasszát is robbanthatott volna ez a figura.

40%
Gyenge

Slender Man ennél sokkal jobb filmet érdemelne.

  • Szerintem