Filmek, sorozatok, tévéműsorok és sztárhírek

Feltámadnak a 70-es évek – New Yorkban bemutatkozott a Bakelit


Készüljetek fel, hogy február 15-től szíven üt majd, amit hallotok! Az HBO-n beizzanak az erősítők és elindul az új saját gyártású sorozatuk, a BAKELIT (Vinyl), amely  ’70-es évek szextől, drogoktól és rock’n’rolltól sűrű világába enged majd betekintést egy lemezkiadó vezetőjének szemén keresztül.

Az alkotók között megtalálhatjuk az Oscar-díjas Martin Scorseset (Taxisofőr, Dühöngő bika, Nagymenők és megannyi film rendezője), a Golden Globe-díjas Mick Jaggert és az Oscar-díjra jelölt  Terrence Wintert (A Wall Street farkasa, a Boardwalk Empire ? Gengszterkorzó és a  Maffiózók forgatókönyvírója), míg a színészek között Bobby Cannavale (Gengszterkorzó, A Hangya, Danny Collins, A kém, Lovelace), Olivia Wilde (Dr. House, Tron: Örökség), Juno Temple (Fekete mise, Távol a világ zajától, A sötét lovag ? Felemelkedés), Ray Romano (Szeretünk, Raymond!, a Jégkorszak rajzfilmek mammutjának eredeti hangja) és James Jagger (Mick Jagger fia, a filmbeli zenekar, a Nasty Bites frontembere).

A hétvégén New Yorkban rendezték meg a sorozat premierjét, ahol az alkotókon és színészeken kívül rész vett még Spike Lee, Jason Sudeikis, Glenn Close, Paul Rudd, Marisa Tomei és a HBO legismertebb komikusa, John Oliver is.

Bakelit_RCE_NewYork

Feltámadnak a 70-es évek – New Yorkban bemutatkozott a Bakelit

Szinte napra pontosan egy hónappal a sorozat HBO-s premierje előtt debütált New Yorkban a Bakelit egy gálavetítés keretei között, ahol az a ritka helyzet állt elő, hogy a vörös szőnyegen a készítők sorai között még a főszereplőknél is nagyobb sztárokat találunk: Mick Jagger és Martin Scorsese, valamint az író Terence Winter is tiszteletét tette a premieren, és utóbbitól azt is megtudhattuk, miért kellett közel 10 évet várnunk a Bakelitre.

?Legalább két ikonnal szeretek együtt dolgozni a munkáim során” – viccelődött a New York-i Ziegfeld Theatre vörös szőnyeges bevonulása során P. J. Byrne, aki a sorozatban a sztori középpontjában álló fiktív lemezcég, az American Century egyik ügyvédjét alakítja majd. Az utalás természetesen a széria executive producereire, Mick Jaggerre és Martin Scorsesére vonatkozott. ?Rengeteget tanultunk a nagy Scorsesétől, Micktől és Terence Wintertől, aki ha még nem is számít ikonnak a tévé világában, hamarosan biztosan annak fog. A ’70-es évek New Jersey-je húzós hely volt egy kissrác számára, ám most, felnőtt fejjel újraélni ezt az időszakot fantasztikus érzés. És még barkót is növeszthettem” – tette hozzá a színész.

A Bakelit első részét – mely közel kétórányi észvesztésre hívja a nézőket a szex, a drogok és a rock ‘n’ roll bermuda-háromszögében – Scorsese rendezte, csak úgy mint annak idején a Gengszterkorzó nyitányát is, azonban nem ez az egyetlen szál, amellyel a két sorozat kötődik egymáshoz. A mindkét szériát showrunnerként és íróként is jegyző Terence Winter elárulta, hogy a Bakelit már közel egy évtizede tervben volt. ?2007-ben hívott fel ezzel az ötlettel először Martin, aki csak annyit mondott, hogy egy zenei projekten dolgozik Mick Jaggerrel, és hogy szeretnék-e beszállni? Csak annyit tudtam kinyögni, hogy uhh, persze.”

A korai tervek szerint nem is sorozat lett volna a Bakelit, hanem egy közel háromórás, epikus film, amely a könnyűzene 40 éves periódusát ölelte volna fel, ám az időzítés nem volt éppenséggel a legmegfelelőbb. 2008 körül már kezdett sínen lenni a projekt, amikor is a gazdasági válság keresztbe tett nekik, és egy nagyszabású zenés mozi a lemezkiadás fejlődéséről és viszontagságairól már nem tűnt olyan jó ötletnek. Ekkor került képbe viszont a Gengszterkorzó, amelynek éppen a nagy gazdasági világválság előzményei, kirobbanása és utóhatásai adták meg a társadalmi díszletet. ?Úgy gondoltuk, hogy ha már úgyis fejlesztés alatt áll a Boardwalk Empire, inkább azt kellene átgyúrnunk sorozattá, és mint kiderült, ez remekül működött is” – mondta el Winter.

A legendás maffiózókat felvonultató sorozat 2014-es fináléjával azonban végre Winter és Scorsese is szabaddá vált, így immár minden figyelmüket a Bakelitnek szentelhették, amelynek végül szintén változtattak a formátumán, és inkább a kis képernyőn, az HBO égisze alatt hozták tető alá a projektet. A történet az American Century nevű lemezkiadó körül bonyolódik, amelynek főnöke, Richie Finestra (Bobby Cannavale) szinte a semmiből hozta létre anno a céget, ám a jelenlegi drog- ás alkoholproblémái miatt a vállalat csillaga egyre inkább leáldozóban van, hiába próbálnak annak munkatársai (Ray Romano, Juno Temple, Max Casella, P. J. Byrne) minden tőlük telhetőt megtenni, hogy megpróbáljanak lábra állni. A sztori a korszak összes mocskos jogi, könyvelési és tárgyalási technikájába betekintést ad, ami csak előfordult a zeneiparban, az előadók átverésétől és kizsákmányolásától kezdve a könyvelés manipulálásáig bezárólag.

Richie feleségének, Devonnak (Olivia Wilde) és a feltörekvő Jaime Vine-nak (Juno Temple) szerepében erős női karaktereket is kapott a sorozat, noha a Led Zeppelin-éráról írott könyvekben sokszor vagy grupikként vagy elhódítandó trófeaként ábrázolták inkább a nőket. ?Én úgy érzem, hogy a nők rendkívül céltudatosak, bátrak és rettenthetetlenek – mesélte Temple, aki az asszisztensi pozícióból feljebb lépni kívánó lányt alakít a lemezkiadónál. – Terry [Winter – a szerk.] biztos kézzel vezeti végig a női karakterek történetívét is, akik legalább olyan fontos részei lesznek a sztorinak, mint a férfiak. Végig megvan az egyensúly.

Persze Winternek a kisujjában van a szakma, hiszen minden idők egyik legjobbnak tartott sorozatában, a Maffiózókban is vezető-forgatókönyvíró volt már, és Emmy-t is kapott, A Wall Street farkasának szkriptjéért pedig Oscarra is jelölték. ?Mindig őszinte vagyok, ha történetmesélésről van szó. Nem szeretem az egyik vagy a másik oldal megvilágításába helyezni a dolgokat, vagy bármit elmismásolni. Én csupán a közönség elé tárom a tényeket, és hagyom, hogy ők döntsék el, hogy mit gondolnak jónak vagy éppen rossznak. Nem foglalok állást. A valóságot mutatom meg, ahogy a dolgok akkoriban történtek, onnantól pedig mindenkinek a maga tisztje eldönteni, hogy mi a véleménye arról.

A Bakelit február 15-től hétfőnként lesz látható az HBO-n és az HBO GO-n.

SOUNDTRACK

Megérkezett a hivatalos tracklistát tartalmazó lista is, amelyen a rock zene mellett megtalálható néhány remek blues dal is. A sorozatban ezen kívül felhangzanak Led Zeppelin, Black Sabbath, Deep Purple, David Bowie dallamok is.

?VINYL: MUSIC FROM THE HBO? ORIGINAL SERIES ? VOLUME 1?

(Atlantic Records/Warner Bros. Records)

COMPLETE TRACKLISTING

 1. Ty Taylor – The World Is Yours
 2. David Johansen – Personality Crisis
 3. Kaleo – No Good
 4. Sturgill Simpson – Sugar Daddy (Theme from Vinyl)
 5. Ruth Brown – Mama  He Treats Your Daughter Mean
 6. Otis Redding – Mr. Pitiful
 7. Dee Dee Warwick – Suspicious Minds
 8. Mott the Hoople – All The Way From Memphis
 9. David Johansen – Stranded In The Jungle
 10. Chris Kenner – I Like It Like That
 11. Ty Taylor – Cha Cha Twist
 12. The Jimmy Castor Bunch – It?s Just Begun
 13. Soda Machine – Want Ads
 14. The Meters – Hand Clapping Song
 15. Soda Machine – Slippin Into Darkness
 16. Edgar Winter – Frankenstein
 17. Nasty Bits – Rotten Apple
 18. Foghat – I Just Want To Make Love To You

<