Felújították az Izzó szerelem című Tungsram-reklámfilmet

-

A Nemzeti Filmintézet hosszú távú filmfelújítási és digitalizálási programjában 2021-ben megújulnak Macskássy Gyula mintegy öt órányi, népszerű rajz- és bábanimációi, hogy az életmű 2022-ben, a magyar animáció atyjának 110. születésnapjára 4K felbontásban elérhető legyen.

A projekt indító filmje az Izzó szerelem című reklámfilm – olvasható a közleményben.

Mint írják, a film nemzetközi premierjét az AMIA Archival Screening Night című programban november 19-én tartották. A válogatásban a világ filmarchívumai mutatták be legújabb szerzeményeiket és meséltek az archiválás, a digitalizálás és a restaurálás által okozott kihívásokkal. A Filmarchívum fennállása óta először vett részt az AMIA eseményén.

A Coloriton stúdió egyik jellegzetes darabja az Izzó szerelem című bábreklámfilm, melyet a villanykörtéket gyártó Tungsram cég megrendelésére készítettek 1939-ben. Az NFI Filmarchívum gyűjteményében és a Tungsram archívumában is számos más értékes, a Tungsram megrendelésére készült filmritkaság található, melyeknek feldolgozása, restaurálása és bemutatása érdekében a két intézmény megállapodást fog kötni.

A kommüniké felidézi, hogy a cannes-i díjnyertes Macskássy Gyula már a harmincas években világszínvonalú rajz- és bábreklámfilmeket készített. A filmes Coloriton stúdiója eleven szálakat ápolt az európai avantgárddal.

Hamar eljutott hozzájuk a Gasparcolor színesfilm-technológia, amellyel olyan világhírű alkotók dolgoztak, mint Oskar Fischinger Németországban és az Egyesült Államokban, Len Lye Angliában, Alexandre Alexeieff és Berthold Bartosch Franciaországban, a magyar származású George Pal Hollandiában és Amerikában.

A háromrétegű nyersanyag technológiáját, az úgynevezett Gasparcolort egy magyar vegyészmérnök, Gáspár Béla találta fel 1931-ben Berlinben.

Később ez lett az alapja a világhírű Technicolor technológiának.

A Nemzeti Filmintézet által a múlt héten elindított FILMIO kínálatában régi reklámfilmek mellett Macskássy Gyula rövidfilmjei, a Ceruza és a radír, a Párbaj és a Rács is megnézhetők a kiemelkedő magyar animációk között – áll az összegzésben.

Elindult a Filmio, az új magyar streaming-szolgáltatás

Kapcsolódó

Programsorozattal ünnepli a 120 éves magyar filmet a Nemzeti Filmintézet

Vetítésekkel, kiállítással és egyéb programokkal ünnepli idén az első megrendezett magyar film, A táncz születésének százhuszadik évfordulóját a Nemzeti Filmintézet (NFI).

A magyar filmgyártást méltatják Hollywoodban

A koronavírus-járvány okozta nehézségekre a magyar filmgyártás időben és felkészülten reagált, az okos tervezésnek és a filmgyártást támogató kormányzati együttműködésnek köszönhetően az ország filmstúdiói az elsők között voltak, amelyekben a márciusi karanténidőszakot követően már kora nyáron folytatódhatott a munka és fogadni tudták a nemzetközi produkciókat - írta a The Hollywood Reporter.

Ilyen volt 2020 a magyar filmiparban

A koronavírus-járvány rányomta bélyegét a magyar filmipar 2020-as évére is, ennek ellenére azért bőven készültek az idei évben is magyar filmek, igaz ezek egy részét csak jövőre láthatjuk majd a mozikban - már, ha láthatjuk.

Horvát Lili filmjét nevezi Magyarország az Oscar-díjra

Sok-sok díjat gyűjtött eddig a Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre, jó esélye lehet az Oscaron is.

Most a címlapon

Ben Affleck a gyerekei miatt vállalta Batman szerepét

Most kiderült, igazából nem bánta meg Batman szerepét, mert nyomós okkal vállalta el: A gyerekei miatt.

Az megvan, amikor Tom Cruise F1-es autót vezetett?

Néha jólesik elővenni régi videókat, egyebek mellett azért, mert aki ma hatalmas Mission: Impossible vagy csak éppen Tom Cruise-rajongó,...

Matt Damon is szerepelni fog a Thor: Szerelem és mennydörgésben

Egyelőre nem tudni, hogy a Love and Thunderben mekkora szerep jutott Mattnek, de az biztos, hogy otthonosan mozog majd a díszletben.

A Hírstart ajánlata

Jöhet a következő?Neked ajánljuk
Ez is érdekelhet