Filmsor - Filmek, sorozatok, kultúra

Film- és könyvajánló: KRUMPLIHÉJPITE IRODALMI TÁRSASÁG

A Krumplihéjpite irodalmi társaság korántsem egy cukormázas romantikus történet.

A Krumplihéjpite irodalmi társaság eredetileg 2008-ban jelent meg magyar nyelven, és igencsak hamar elfogyott a könyvesboltok polcairól. A Netflix 2018-as könyvadaptációjának köszönhetően azonban az újrakiadás sem váratott magára.

A Park Könyvkiadó gondozásában megjelent Krumplihéjpite irodalmi társaság ezúttal természetesen filmes borítót kapott ami igazán szépre, esztétikusra sikerült. A fent említett könyvet a levélregény műfajába sorolhatjuk, ami egy egészen különleges formája a történetmesélésnek. Formailag fiktív levelek sorozata, aminek cselekménye egyértelműen lassabban csordogáló, viszont sokkal bensőségesebb, érzelmesebb hangulatú. Mary Ann Shaffer és Annie Barrows szerzőpárosa olyan végtelen bájjal és finomsággal nyúlt a második világháború témájához, hogy azt nyugodtan nevezhetjük példaértékűnek.

A kaland a második világháború utáni Londonban veszi kezdetét, majd a szépséges Csatorna-szigeteki Guernsey-n folytatódik. Főhősünk Juliet Ashton kisasszony egy lehengerlő humorú, talpraesett, sikeres írónő aki éppen alkotói válságban szenved. Új témát keres, amit a sors egy levél formájában az ölébe is pottyant. Dawsey Adams, Juliet levelezőpartnere, tulajdonképpen az Austeni férfi ideáll megtestesítője. Irodalomrajongó, csendes, rejtélyes, igaz úriember. Nem csoda tehát ha főhősnőnk – és vele együtt mi is- lassacskán beleszeretünk a férfiba.

A Krumplihéjpite irodalmi társaság korántsem egy cukormázas romantikus történet. Bepillantást enged a háború borzalmaiba, de teszi mindezt úgy, hogy egyensúlyba hozza azt a rengeteg szörnyűséget amin a sziget lakóinak keresztül kellett mennie, a jelen nyugodt és derűs pillanataival. Megismerhetjük a német megszállás alatt létrejött társaság tagjait, és a sziget lakóinak történeteit amik bizony néha könnyet csalnak az olvasó szemébe. A levelek testközelibbé, érthetőbbé teszik a történelem egyik legsötétebb eseményét, így kijelenthetjük, hogy a könyv minden látszat ellenére egy tökéletes történelmi betekintés a második világháború poklába, egy egészen újszerű nézőponton keresztül. A levelek a fény és az árnyék pengevékony határmezsgyéjén egyensúlyoznak. Minden szigetlakónak megvan a maga története, és persze véleménye a német megszállásról, amik személyenként igencsak eltérőek.

A német katonákról rendkívül árnyalt képet kapunk, és kiderül, hogy nem mindenki eredendően gonosz aki egyenruhát visel. Az élelemhiány, az elszigeteltség és a hazavágyódás az ellenség sorait sem kíméli. Mindez egészen eltérő viselkedési formákat vált ki a katonákból. Barátságok, szerelmek szövődnek amik a körülményekből kifolyólag nagyon kevés esetben érnek boldog véget. A háború kitörölhetetlen nyomot hagy a sziget lakóinak lelkében, de mindennek ellenére képesek bizalommal és reménnyel tekinteni a jövőbe, és mindaz az életkedv amit a társaság tagjai képviselnek óhatatlanul is átragad ránk.

A díszletet Guernsey mesébe illő tájai adják, aminél szebbet nehéz lenne elképzelni. Juliet életét gyökerestől felforgatja az utazás, és bizony rá kell jönnie, hogy a nagyvárosi élet, a gazdag és lehengerlően jóképű Mark Reynolds teljességgel idegen és taszító számára. Ellenben a tenger sós illata, az összetartó közösség támogatása, a rengeteg felfedezésre váró történet és kaland, és persze nem utolsó sorban egy bizonyos Dawsey Adams nevű úriember mind-mind ellenállhatatlanul hívogató a fiatal írónő számára. Az új könyv témája hamarosan kiteljesedik és ahogy körvonalazódik a titokzatos és bátor Elizabeth története úgy lassacskán Juliet is rádöbben, hogy elszakíthatatlan szálak fűzik a szigethez és lakóihoz.

Az utolsó oldalakon természetesen minden a helyére kerül, és fájó szívvel, de mosollyal az arcunkon veszünk búcsút ettől az igazán szívmelengető alkotástól. A Krumplihéjpite irodalmi társaság tipikusan az a könyv amit érdemes borongós, esős őszi napokon olvasni, hiszen garantált a kedélyjavító hatása.

Ha már a levélregény és a háborús téma, akkor mindenképp meg kell említenem Jessica Brockmole Levelek ​Skye szigetéről című alkotását. A két könyv sokban hasonlít egymásra, ám mégis teljesen más stílust képviselnek. Míg a Shaffer és Barrows szerzőpáros egy könnyedebb megközelítést alkalmaz, addig Brockmole stílusa sokkal komorabb, mélyebb, elgondolkodtatóbb. Bevallom az én szívemhez ez némileg közelebb áll. A Levelek Sky szigetéről tulajdonképpen egy életen át tartó szerelem története ami mindkét világégésen átível. A romantikus történetek, és az elsöprő, végzetes szerelmek kedvelőinek kihagyhatatlan alkotás. Csodaszép, megrendítő, könnyekig megható.

Annie Barrows és Mary Ann Shaffer sikerkönyvének filmváltozatát Mike Newell rendezésében láthatjuk a Netflixen. Juliet Ashton szerepében  Lily Jamest (A legsötétebb óra, Hamupipőke, Baby Driver) láthatjuk, Sidney Starkot a lehengerlő Matthew Goode (Kódjátszma, Vonzások, Szökőhév)  míg Dawsey Adamst a jóképű Michiel Huisman (Vadon, Az oszmán hadnagy) játssza.

Ne maradj le a friss hírekről, ide kattintva kövess minket a Facebookon vagy csatlakozz a Filmsor Light csoporthoz, ahol te is elmondhatod a véleményed!
Ez is érdekelhet:
<