Firefly Lane – Szentjánosbogár lányok – kritika

2008-ban adták ki Kristin Hannah Firefly Lane című regényét és a jelentőségét az is mutatja, hogy a mai napig az első helyen áll az Amazon Kindle Store kínálatában a női sagák kategórián belül. Ezzel tulajdonképpen elkerülhetetlen volt, sőt kisebb csoda, hogy csak most sikerült tető alá hozni a sorozatváltozatát.

És a Firefly Lane – Szentjánosbogár lányok valóban egy női saga, amely Kate és Tully barátságáról szól, akik tizenéves koruk óta, jóban-rosszban, időnként a poklot is megjárva kitartanak egymás mellett, mint barátnők.

Érzelmi hullámvasút

A történet nagy része nagy vonalakban ismerős lehet: Tully a lázadó és sziporkázó, még Kate a csendesebb, visszahúzódóbb típus, mégis tökéletesen kiegészítik egymást és tökéletes lelki társai tudnak lenni a másiknak, miközben azt is tudjuk, hogy az ilyen barátságok igencsak törékenyek is tudnak lenni, hát még ha évtizedeken át ível egy történet.

Firefly Lane - Szentjanosbogar lanyok sorozat

Tully (Katherine Heigl) élete inkább a karrierjére összpontosul (televíziós talk-show műsorvezetőként); Kate (Sarah Chalke) pedig, bár tévés producer, inkább a háziasságra helyezi a hangsúlyt. Ennek ellenére ők jóban és rosszban, veszteségben és asztaltáncban ott vannak egymás mellett, és megosztják történetüket a nézőkkel a katasztrofális és az ígéretes barátokról.

A Firefly Lane – Szentjánosbogár lányokban a domináns elemek – a női barátságok, a romantikus bonyodalmak, a házasság és a válás, a terhesség és az anyaság – általában a komolytalan kategóriába sorolnak egy hasonló történetet, Tully és Kate története azonban annyira emberi és magával ragadó, hogy nem egyszer könnyeztem meg a látottakat, pedig alapvetően magasan van az ingerküszöböm.

Ettől persze még egyáltalán nem hibátlan a Firefly Lane – Szentjánosbogár lányok, sőt kifejezetten sokszor éreztem azt, hogy pont a legrosszabb pillanatban ugrunk az időben, éppen akkor, amikor egy izgalmas történetszál kibontakozna, a készítők egy kevésbé aktuális idővonalat és cselekményt kezdenek el boncolgatni.

Firefly Lane - Szentjanosbogar lanyok fiatal Kate es Tully

Katherine Heigl és Sarah Chalke nagyszerűek, akárcsak a Halott vagy főszereplői között, úgy köztük is kiválóan működik a kémia. Ezzel együtt kissé érthetetlen, hogy ha már ott voltak a fiatal, középiskolás énjüket alakító Ali Skovbye és Roan Curtis, akkor miért a negyvenen felüli színésznőket szerepeltették a főiskolás jelenetekben. (Vagyis világos, ha már ők a sorozat húzónevei, akkor szerepeljenek, amikor csak tudnak.)

A történet feláldozása a hatásvadászat oltárán

A kicsalt könnyek ellenére azonban sokszor éreztem hogy kifejezetten erre a hatásvadászatra utazik a sorozat, mintha a sorozat egészének hiányozna a narratív célja. Ezeknek a nőknek az életét szétválasztott érzelmi matricákként kezeli – valaki esküvője, valaki szakmai csalódása, valaki új romantikus kapcsolata -, és ezek közül a jelenetek közül valóban több is magával ragadó volt. De a tíz epizódos szezon során az ezekben a pillanatokban megjelenő érzelmi tétek egyike sem volt igazi (a már említett időugrásoknak is köszönhetően). Hiányoznak azok a következmények, amelyek egyik epizódról a másikra, egy évtizedről a másikra vagy az egyik jelenetről a másikra lecsapódnak, még ha ezeket ügyes vágásokkal próbálták is ellensúlyozni. “Tully és Kate mindig egymás mellett állnak” – ez önmagában nem történet. Ez az érzelmi buborék, amelyben az események megtörténnek.

Sarah Chalke-ről a Dokik óta tudjuk, hogy kiváló színésznő, különösen abban a közegben, amely egyszerre “feelgood”, miközben végtelenül keserédes és Kate középkorú szexualitásának kissé ideges felfedezése szórakoztató, ha nem is különösebben új. Katherine Heigl pedig még mindig az a bámulatos nő, akiért már a 2000-es évek elején is rajongtunk (Roswell), kár hogy a forgatókönyv nem hagyta a karakerét rendesen felépítkezni és Tullynak mindig csak reagálnia kellett,.

A Firefly Lane – Szentjánosbogár lányokban hatalmas potenciál van továbbra is, de talán nem Maggie Friedman (Dawson és a haverok, Született boszorkányok) az, akinek dolgoznia kellene a 2. évadon, ugyanis egyszerűen nem tudta átadnia mindazt, ami a könyvben kiválóan működik.

Persze, hogy lesz-e második évad, az csak a Netflixen múlik.