Filmek, sorozatok, tévéműsorok és sztárhírek

‘Foglalkozásuk: Amerikai’ 4. évad kritika


A The Americans (Foglalkozásuk: Amerikai) immár harmadszor kísérletezik az évadról évadra való megújulással, ami az idei évadban azt jelenti, hogy nem egy mikrochip ellopása, hanem egy biológiai fegyver áll a középpontban. Ez alapján akár kissé egysíkúnak is nevezhetnénk a sorozatot, de ahogy a Homelandnek, úgy a The Americansnak is megvan az a képessége, hogy évadról évadra egyre jobban magába szippantja a nézőt. A 4. évad első része pedig pont annyira szippantott be, mint a sorozat korábbi évadai.

new-teasers-for-the-americans-season-4-make-the-wait-even-harder-829230

A magát echte-amerikainak kiadó, valójában szovjet alvóügynökként tevékenykedő Jennings-házaspár története a sorozatot csak felszínesen ismerők szerint csak egy sorozat a sok közül, amelyben egy házaspár hülye parókákkal és álbajusszal igyekszik kicsikarni fontos információkat hazája számára. Akik viszont belevetették magukat a sorozat tényleg sötét bugyraiba, azok tudják, hogy Philip és Elizabeth kapcsolata nem akármilyen megpróbáltatásokon megy keresztül. Mert bár kötelességtudatból házasodtak, mára elválaszthatatlanok lettek. És akkor ott van még két gyerek is, akik nem csak hogy most léptek be a lázadó(bb) korba, de nagyon úgy tűnik, hogy az anyaországnak velük is terveik vannak.

A sorozat 3. évada ugye ott ért véget, hogy Philip/Clark kiadta magát Marthanak (engem mondjuk meglepett, hogy Martha életben maradt), de ami ennél is fontosabb, hogy a szülei ténykedéséről nemrég tudomást szerzett Paige meg a szüleit adta ki egy papnak, aki vagy megőrzi a titkot, vagy…

Szóval az eddig évtizedes történelemmel bíró tökéletes inkognitó kezd szétesni, valószínűleg ebben az évadban még tovább mélyül ez a konfliktus. Kíváncsi vagyok, hogy megérjük, hogy egyszer a Noah Emmerich által alakított Beeman rájön-e a szembeszomszédok titkára…

Americans

Egyébként a FBI-nál és a Rezidentúrán is zajlik az élet, utóbbi úgy tűnik még a korábbiaknál is sokkal hangsúlyosabban veszi majd ki a részét a központi eseményekből, ráadásul a mostani fenyegetés, a „biofegyver”  minden korábbinál nagyobb hidegháborús hangulatot ígér.

Ami viszont továbbra is nagyon kilóg a sorból, az az Annet Mahendru által alakított Nina szála, ha őt és jelenlegi pártfogoltját nem olvasztják bele ebbe a krízisbe, akkor teljességgel felesleges időpazarlás volt a 3. évadban neki szentelt összes jelenet. Kár lenne, mert egyébként a színésznőt imádom és nagyon megnézném milyen következményekkel járna egy esetleges USA-ba való visszatérése.

Az új évad első része remek alapozása az évadnak, nagyon bízom benne, hogy az idei évben is sziporkáznak majd a színészek, na meg azt is, hogy ennek hatására több kritikus és több néző is felfedezi magának a sorozatot. Merthogy nagyon megérdemelné.

<