FÖLDTENGER VARÁZSLÓJA – filmkritika

-

Az 1985-ben alapított Studio Ghibli elválaszthatatlanul összeforrt Hayao Miyazaki nevével, akinek olyan alkotásokat köszönhetünk mint a A vándorló palota, vagy a Chihiro Szellemországban. A Földtenger varázslója (Tales From Earthsea) című animációs film is a stúdió égisze alatt látott napvilágot még 2006-ban, viszont a rendezést ebben az estben Mijazaki Goró vállalta. Apa és fia közt akadtak nézeteltérések a munkát illetően, és a végeredményt látva Miyazakinak teljesen igaza volt fia felkészületlenségét illetően.

A film egy képzeletbeli világba kalauzol el minket ahol ismeretlen kórság pusztít, a felborult egyensúly jelei egyre súlyosabb mértékeket öltenek. Enland királya úgy dönt, alattvalói érdekében megpróbálja felgöngyölíteni az ügyet, ám a király hirtelen halála mindezt ellehetetleníti. A gyilkos, tulajdon fia Arren herceg. A bűntudattól fűtve a herceg elmenekül otthonából, és Karvaly főmágus mellé szegődik. Útjuk Cob, a sötétség által megrontott varázsló kastélyába vezet ahol fel kell venniük a harcot magával a halállal is.

A Földtenger varázslója eredetileg Ursula K. Le Guin Earthsea, magyarul Szigetvilág regényciklus (Móra Ferenc Könyvkiadó, Galaktikus Fantasztikus Könyvek sorozata) első négy könyvének adaptációjaként indult, ám közben olyannyira eltávolodott a kiindulási ponttól, hogy csak körvonalaiban emlékeztet az eredeti regényekre. Ursula K. Le Guin szerint: „Ez nem az én könyvem. Ez az ön filmje.” A film fogadtatása erősen megosztóra sikerült. A rendezői tapasztalat hiánya, illetve az elképzelés és a megvalósítás közt húzódó szakadék nagy mértékeben rányomja bélyegét az alkotás minőségére. A film játékideje 115 perc, ami az alapokat tekintve reális is lehetne, viszont mivel nincs benne kellő mennyiségű tartalom és cselekmény ezért a néző figyelme idővel elkalandozik, a kezdeti lelkesedés unalomba csaphat át.

A karakterek alapvetően rendben vannak, Arren esetében láthatunk egy igazán remek karakterfejlődést is. A fiatal herceg szembenéz félelmeivel, és megtanulja értékelni az életet. A Földtenger varázslójának központi mondanivalója az élet és halál örök körforgásának, illetve énünk sötétebb oldalának elfogadás. Mindezeket a gondolatokat igyekszik is kibontani a film, ám túl mélyre ezekben az esetekben sem hatolunk. Arren herceg árnyék másának indítékai is homályosak maradnak, nem derül ki egyértelműen létezésének pozitív vagy negatív mivolta.

Két dolog létezik, Arren, kettő, ami egyet alkot: a valóság és az árnyéka, a fény és a sötétség. Az egyensúly két oldala. Az élet a halálból keletkezik, és a halál az élet következménye. Mivel kiengesztelhetetlenül ellenségesek, folytonosan viaskodnak egymással: ők szülik egymást folyvást és folyvást. És velük együtt születik újjá minden: az almafák virága és a csillagok fénye. Az életben rejtőzködik a halál. A halál magában rejti az újjászületést. Mit ér akkor az élet halál nélkül? A változatlan, örökké tartó, végtelen élet? Mi az, ha nem maga a halál? Az elmúlás, az újjászületés nélkül!

Ursula K. Le Guin: A legtávolibb part

A varázslat mibenlétéről sem tudunk meg túl sokat, viszont amit bemutat a film az legalább valóban érdekes. Minden dolgot a nevén nevezünk, azonban igazi hatalmunk csak akkor van felettük, ha ismerjük igaz, rejtett elnevezésüket is. Ez a teremtett világ minden szegmensére igaz, nevük használatával, emberek, növények és állatok egyformán akaratunk szerint kényszeríthetőek bármire. A varázslat kényes egyensúly eredménye, felelőtlen használata visszafordíthatatlan károkhoz vezethet. A nevekhez fűződő különleges teória számomra Platón ideatanát idézi meg, az ókori görög filozófus szerint is a létező dolgok mindegyikének van egy valódi, tiszta formája ami az ideák világában keresendő.

A Netflixen egyébként március 1-től számtalan híres Ghibli alkotás megtekinthető.

Kapcsolódó

A VÁNDORLÓ PALOTA – filmkritika

A Vándorló palota (Howl’s Moving Castle) című animációs filmet eredetileg 2004-ben, a Studio Ghibli gyártásában mutatták be a Velencei...

A Netflix karácsonyi animációs filmje nyerte a legtöbb Annie-díjat

A Klaus - A karácsony titkos története című Netflix-produkció hét trófeát, köztük a legjobb animációs film és a legjobb rendező díját nyerte el az Annie-díjak szombati Los Angeles-i gáláján.

Gal Gadot is szerepelni fog a Rontó Ralph folytatásában

A Wonder Woman sztárja animált karakterként is remekül néz ki.

Elővetítéseket tartanak a Ruben Brandt, a gyűjtőből, az új magyar animációs filmből

Augusztusban és szeptemberben elővetítéseken mutatkozik be Milorad Krstic rendező egészestés animációs filmje.

Most a címlapon

Egy kattintással előhozhatod a kedvenc Netflix-műfajod

A Netflix helyett te magad is eldöntheted mit akarsz nézni. Mutatjuk hogyan tudod teljesen legálisan meghekkelni a Netflixed.

Tóth Andinak elvette a sztárság a gyerekkorát

Tóth Andi a napokban ünnepelte a 22. születésnapját, amely kapcsán a 15 éves önmagára is visszaemlékezett.

Bízzunk benne, hogy egyszer film készül a The Mediumból

Az Oscar-jelölt Tomasz Bagiński rendezte meg a Bloober Team The Medium című játékának élőszereplős előzetesét.

A Hírstart ajánlata