Filmkritikák Fontos vagy nekem - filmkritika

Fontos vagy nekem – filmkritika

Rosamund Pike és Peter Dinklage főszereplésével megérkezett a Fontos vagy nekem, amely mostanáig messze az év legszórakoztatóbb filmje,

Annyi, de annyi film és sorozat készült már olyan antihősökről, akiket azért mégis csak lehet szeretni valamiért. Bankrablók, autótolvajok, fosztogatók, bérgyilkosok, de még kémiatanárok is tudtak lenni végtelenül romlottak, mégis kivívták a néző szimpátiáját. Na a J Blakeson által rendezett Fontos vagy nekem egyetlen ilyen karaktert sem tud felmutatni, ezzel adva egy nagy gyomrost a nézőnek.

“Vannak oroszlánok és bárányok ezen a világon. És én oroszlán vagyok… Gazdag akarok lenni, kibaszott gazdag.”

A film első fele egy igazi kafkai rémálom, ami azzal kezdődik, hogy egy idős nőhöz (Dianne Wiest) egyszer csak kopogtat egy idegen, majd közli vele, hogy pakoljon össze, mert mostantól gondozásra szorul, ezért egy bentlakásos intézet vendége lesz. Mindezt orvosi és más egyéb hivatalos papírokkal alátámasztva közlik vele, miközben a “hírnök” mögött két rendőr jelenléte nyomatékosítja, hogy nagyon is komoly a dolog.

Fontos vagy a társadalomnak

Marla Grayson (Rosamund Pike) tulajdonképpen ebben utazik, ebből él. Idős embereket vesz gyámsága alá, de az ezért kapott fizetése mellett még azok bankszámláit is megcsapolja, sőt eladja a házukat, a vagyontárgyaikat, miközben azok “demens kórlappal a kezükben” élik le életük hátralévő részét egy idősek otthonában.

Fontos vagy nekem film
Rosamund Pike a Fontos vagy nekem c. film egyik jelenetében @Netflix

Marla megteheti mindezt, hiszen nem csak barátnője (Eiza González) van benne a buliban, hanem egy gondosan, elemről elemre felépített korrupt rendszer áll mögötte. Lefizetett orvosok, hivatalnokok és mindenki, akinek ezáltal csúszik egy kis apró a zsebébe.

A film első fele remekül mutatja be azt a tehetetlenséget, amit a Dianne Wiest által alakított nagymamakorú, de közel sem demens nő, Jennifer Peterson megél. Félelmetesek a luxusnak álcázott börtönben játszódó jelenetsorok: a telefon elkobzással, az integető fehérköpenyesekkel, az indokolatlan gyógyszerezéssel, vagyis a rendszerrel, ami ellen tehetetlen vagy.

Fontos vagy a gyerekednek

Csakhogy Marla ezúttal nem válogatta meg alaposan a célpontját, kiderül ugyanis, hogy a nő, egy orosz maffiafőnök (Peter Dinklage) anyja, vagyis, ahogy maga Dianne Wiest is fogalmaz:

“Én vagyok a legrosszabb hiba, amit valaha elkövettél!”

Peter Dinklage felbukkanásával már új narratívát vesz a történet, de J Blakeson továbbra sem hajlandó a megszokott meder felé evezni a csónakot. Bár új szereplőnk egy gyenge kísérletet tesz anyja kiszabadítására, az egész átmegy egy bosszúhadjáratba és persze ez sem a megszokott narratívák mentén.

Fontos vagy nekem Peter Dinklage
Peter Dinklage, mint orosz maffiózó a Fontos vagy nekem c. filmben. @Netflix

Ebben a filmben egyetlen karaktert sem lehet igazán szeretni, egyszerűen semmi sem úgy működik, ahogy azt más filmekben megszokhattuk. Nincsenek nagy felismerések, bűnből való feloldozások, itt egy szereplő sem térdel le és kér bocsánatot, ha éppen fegyvert tartanak a fejéhez, hanem csak megy tovább teli gázzal, még el nem hagyja a kerekeit – és még utána is.

A film egyszerre mesél a rendszerszintű korrupcióról, a kapitalizmusról, az idősek kizsákmányolásáról, egy olyan egészségügyi rendszerről amely a profitot az emberek felé helyezi, miközben az egészet az “amerikai álom” elérésének tézisére húzza fel.

Fontos vagy a filmiparnak

Rosamund Pike és Peter Dinklage alakítása félelmetes, a köztük lévő kémia is kiválóan működik, a film pedig több mint merész elemeket visz a sztoriba, J Blakesonban egy percig sem merül fel, hogy biztonsági játékot játsszon.

A Fontos vagy nekem koromfekete és ütős szatíra a kapitalizmus által vezérelt társadalomról, amelyben nem egy kérdés nélkül gyilkoló orosz maffiavezér a legrosszabb dolog, ami történhet veled, hanem egy rendszer, ami azt ígéri gondoskodik rólad.

A Fontos vagy nekem a Netflixen látható, akár magyar szinkronnal is.