Gazdagok és kapzsik – A világ összes pénze filmkritika

Filmkritikák Gazdagok és kapzsik - A világ összes pénze filmkritika

Hazánkba is megérkezett a rendezőveterán Ridley Scott legújabb filmje, a megtörtént eseményeken alapuló A világ összes pénze. Kár, hogy a botrányba keveredett Kevin Spacey lecserélésén kívül nem sok dolog miatt fogunk rá emlékezni.

Kevin Spacey tavaly októberben került szexuális zaklatási botrányba. Kirakták a Kártyavárból, illetve A világ összes pénzéből is: Ridley Scott 9 nap alatt forgatta újra a jeleneteit Christopher Plummerrel. Érdekesség, hogy Scott eredetileg is Plummernek szánta a világ leggazdagabb emberének karakterét, de a stúdió nyomása miatt egy nagyobb névnek kellett adnia a szerepet.

A csere jól sült el, Plummer remekül hozza az öreg milliárdos J. Paul Gettyt, akinek unokáját, Paul Getty III-at 1973-ban rabolták el Olaszországban, és 17 millió dollárt követeltek érte, de a nagypapa (eleinte) nem volt hajlandó perkálni, mert szerinte akkor a többi családtagja is hasonló veszélybe kerülhetett volna. Getty egyfajta élő Dagobert bácsi volt, aki bár szerette családját, a pénzt mindennél és mindenkinél többre tartotta.

Ridley Scotték azonban nem az öreg Getty utálható, de kétségkívül érdekes karakterére fókuszálnak, hanem unokája elrablásának szenvedésekkel teli történetére. A világ összes pénze leginkább egy székbe szögező emberrablós thriller akar lenni, azonban minden igyekezete ellenére látványosan csődöt mond.

A baj az, hogy nem kerülünk közel a karakterekhez, mert nem bontják ki őket rendesen. Se az ifjabb Gettyt (Charlie Plummer – vicces, de csak névrokonok Christopher Plummerrel), se a fia megmentéséért bármire hajlandó Gail Harrist (Michelle Williams), se senkit. Így aztán képtelenség átélni a helyzetüket, ezért semmi feszültség nincs a filmben, ami egy thriller esetében nem éppen világbajnok dolog.

Ridley Scott horrorrendező énjét elővéve mutat szénnéégett hullát, füllevágást premier plánban, az egyébként nagyon szépen fényképezett, a korabeli helyszíneket remekül prezentáló film pedig néhol alaposan megcsavarja a valóságban történt eseményeket, érzelmileg azonban mindvégig távol maradunk az alkotástól. Persze ha ez volt a cél, akkor gratulálok, de úgy gondolom, aligha erről van szó.