Hír és közéleti magazin

George Floyd halála miatt egész Amerika lángokban, Hollywood a tüntetők mellé állt – folyamatosan frissítjük

Amerika-szerte zavargások törtek ki azt követően, hogy egy George Floyd nevű afroamerikai férfi belehalt a rendőri intézkedésbe. Az életéért könyörgött, miközben egy rendőr a nyakán térdelt.

Megállíthatatlannak tűnik az erőszak Amerika nagyvárosaiban, a rendőri brutalitás ellen tiltakozók háborús övezetté változtatták az utcákat.

George Floyd tüntetés lázadás

Egy boltos szerint hamis volt a pénz, amivel fizetni akart, ezért intézkedtek a rendőrök

Kérem, biztos úr, nem kapok levegőt.

Nem kapok levegőt.

Meg fogok halni.

A tüntetők azt követően vonultak utcára, hogy a 46 éves Floyd megfulladt, miután több rendőr is leteperte, és egyikük a nyakára térdelt. A rendőrség az első közleményében szót sem ejtett arról, hogy a rendőri intézkedés közben halt meg a Big Floyd néven rapperként is ismert, egyébként több kisebb-nagyobb ügy miatt bűnözői múlttal is rendelkező Floyd, de kiszivárgott egy felvétel és a haláltusáját bemutató videó miatt Amerika-szerte zavargások törtek ki, újabb halálos áldozatokkal. A videót itt tudja megtekinteni, ha még nem látta, de vigyázat felkavaró tartalom!:

Minden azzal indult, hogy csütörtökön tüntetést szerveztek Minneapolisban, ahol teljesen elszabadult a pokol. Az Independent szerint, a demonstráció helyszínéhez közel agyonlőttek egy embert az utcán, az elkövetőt pedig letartóztatták. A rendőrség tájékoztatása szerint az áldozatra egy zálogház tulajdonosa nyitott tüzet, azt hitte, be akar törni hozzá.

A tüntetésen az emberek rendőrautókra támadtak, legraffitizték azt a rendőrörsöt, tüzeket gyújtogattak. Végül a rendőrség könnygázt és gumilövedékeket is bevetett az oszlatás miatt.

George Floyd tüntetések graffiti

Egyelőre megállíthatatlannak tűnnek a tüntetők, több város is lángokban áll, az AP hírügynökség jelentése szerint Donald Trumpot a biztonsági emberei a földalatti bunkerbe menekítették azt követően, hogy a tüntetők a Fehér-házat is körbeállták.

Minneapolis lángokban, de több városban is tüntetnek

A Floyd egyik családtagja pénteken önkorlátozásra szólította fel az erőszakos tüntetőket, akik fosztogatnak és gyújtogatnak városszerte. A demonstrálók soraiban lövések is dördültek, egy tüntetőt holtan találtak. Detroitban pedig egy 19 éves fiatal halt meg, miután ismeretlenek a rendőrökkel csatázó tömegbe lőttek. Kifejezetten a helyi rendőrök elleni tüntetések voltak New Yorkban, Georgiában, Floridában, Texasban, Új-Mexikóban, Arizonában, Kaliforniában, Nevadában, de a tüntetések gócpontja Minneapolis, ahol az lázadást kirobbantó eset is történt.

Minneapolis rendőrség George FloydKözben kiderült, hogy az intézkedő rendőr – Derek Chauvin, akit pénteken őrizetbe vettek, és aki ellen gyilkosság miatt vádat is emeltek – korábban már többször megengedhetetlen erőszakkal élt, ezért szembekerült a törvénnyel. Amy Klobuchar akkori ügyész azonban – aki jelenleg demokrata párti szenátor a szövetségi kongresszusban – csak megfeddte Chauvint, s nem foganatosított ellene büntetőintézkedést.

Alig pár hónappal ezelőtt egy másik ügy váltott ki felháborodást az államokban: egy exrendőr és a fia agyonlőtt egy fekete futót, Ahmaud Arberyt Gerogia államban. Mégis május 7-ig, tizenegy hetet kellett várni ahhoz, hogy letartóztassák a két elkövetőt. Korábban ugyanis az ügyészség úgy gondolta: minden, ami történt, teljesen jogszerű volt.

Az ügyben egész Hollywood felszólalt. A legnagyobb sztárok és az összes stúdió folyamatosan #blacklivesmatter hesteggel jelzi, hogy a hatalom ellen vannak. Ennek egyik leghevesebb szószólója a Trump-ellenes Sam Esmail, aki a Mr. Robot sorozatban is használt #fucksociety jelzővel száll bele folyamatosan az elnökbe, de jelenleg a teljes Twtter- és Instagram-folyamban azt látni, hogy mindenki Trumpot és a hatóságokat ekézi.

Goegre Floyd Nem kapok levegőt

Donald Trump elnök azt mondta „igazságszolgáltatásra van szükség, nem káoszra”, és hogy Floyd halála a minneapolisi utcán súlyos tragédia, de szerinte éppen az elhunyt férfi emlékét gyalázzák meg „a lázongók, a fosztogatók és az anarchisták”.

Egyebek mellett a Warner Bros., a Netflix, a Hulu, az Amazon, az AMC és olyan produkciók, mint a The Walking Dead is a tüntetők mellé álltak, igaz szinte minden esetben felhívják a figyelmet arra, hogy az erőszak nem megoldás, szeretnék, ha a tüntetések békések maradnának.

Nem volt ilyen visszafogott John Boyega, a Star Wars színésze, aki nagyon keményen nekiment a rasszistáknak:

Sz*pjatok le mind: Kiakadt a Star Wars színésze

A világ egyik legnépszerűbb énekesnője, Taylor Swift elég ritkán szokott a nyilvánosság előtt politikai kérdésekben megnyilvánulni, de a minneapolis-i események, illetve az arra adott elnöki reakció most áttört egy gátat: Swift arról írt a 86 millió követővel rendelkező Instagram-oldalán, hogy Donald Trump a fehér felsőbbrendűség és a rasszizmus tüzeit szította elnöksége alatt.

Taylor Swift

Trump ugyanis még csütörtökön egy posztjában azt írta, hogy

amikor a fosztogatások megindulnak, a lövöldözés is megkezdődik

(“when the looting starts, the shooting starts.”). A Twitter ezt a posztot meg is jelölte, jelezve, hogy az amerikai elnök bejegyzése sérti a közösségi oldal alapelveit, mivel az erőszakot éltette benne.

A tüntetések Minneapolis mellett Atlantában harapóztak el legdurvábban. Péntek este a híres rapper Killer Mike szenvedélyes beszédben kérte a város lakóit, hogy hagyják abba a pusztítást.

Az internetre olyan videók is felkerültek, amiken tüntetők lépnek közbe annak érdekében, hogy társaik ne bántsák a rendőröket, de nagy általánosságban jelenleg nem igazán lehet lecsillapítani a tüntetők haragját.

Még pénteken, amikor megvádolták gyilkossággal, a 44 éves Derek Chauvin azzal is szembesült, hogy felesége is hátat fordít neki. A brutális minneapolisi zsaru, aki felelős a 46 éves George Floyd haláláért, hamarosan elvált férfi lesz, felesége ugyanis beadta a válókeresetet. Chauvin családja egyébként elrejtőzött, mert a tüntetők a házukat is megtalálták:

George Floyd gyilkosának háza

Washingtonban helyi idő szerint este 11 órától kijárási tilalom lépett volna érvénybe, ám nem sokkal előtte a Fehér Ház melletti utcákban már több mint ezren gyűltek össze és gyújtogatni kezdtek. A magukat tüntetőknek mondó vandálok több helyen is felszedték, gúlákba állították, majd meggyújtották a műanyagból készült útakadályokat. Az egyik utcában amerikai zászlót hajítottak az égő műanyagkockákra, s felgyújtották a Fehér Ház előtti park oldalán elhelyezett mobilvécéket is.

Ez idő alatt a Fehér Házban tartózkodott az amerikai elnök és a családja is.

Az AP amerikai hírügynökség, egy neve elhallgatását kérő titkosszolgálati munkatársra hivatkozva azt jelentette, hogy Donald Trumpot a péntek esti zavargásokkor rövid időre egy olyan földalatti bunkerba kísérték, amely terrortámadások esetén hivatott védelmet biztosítani a mindenkori elnöknek, ezt azonban egyetlen más médium sem erősítette meg. Arra nem tért ki az AP, hogy a bunkerban volt-e Trump családja is.

George Floyd tüntetések

Judd Deere, a Fehér Ház egyik szóvivője hétfőre virradóra újságíróknak csak annyit mondott: “soha nem kommentálnak biztonsági kérdéseket és döntéseket”.

Washingtonban azonban nem csak a Fehér Ház körül gyújtogattak hétfőre virradóra, hanem a város áruházakkal, élelmiszerboltokkal, lakóházakkal teli északnyugati negyedében is. Muriel Bowser polgármester, aki maga is afroamerikai, vasárnap délután a Nemzeti Gárdától kért erősítést a rendőrök munkájának megsegítésére.

Az igazságügyi minisztérium a Nemzeti Gárda katonáit a kábítószerellenes hivatal (DEA) és a különleges rendőrségi biztonsági szolgálat munkatársaival erősítette meg, vasárnap este pedig Ryan McCarthy, a védelmi minisztérium államtitkára további 1200 katonát rendelt az utcákra a zavargók megfékezésére.

Black Lives Matter

A kijárási tilalom ellenére több amerikai nagyvárosban – köztük például New Yorkban, Philadelphiában, Atlantában, Chicagóban, Denverben, Minneapolisban vagy Los Angelesben is – folytatódtak a zavargások vasárnap éjjel. Helyi sajtójelentések szerint országszerte több mint 4000 embert vettek őrizetbe.

A letartóztatott vandálok között volt New York polgármestere, Bill de Blasio lánya is.

Közben Európa több országában is hasonló, de békésebb tüntetések kezdődtek. Ez a kép például a londoni Trafalgar-központban készült tegnap:

London George Floyd

A Puskás Akadémia-Ferencváros meccs 17. percében a dél-szudáni származású, Norvégiában felnőtt Tokmac Chol Nguen szép gólt lőtt. A találatot úgy ünnepelte, hogy felhúzta a mezét, így láthatóvá vált a pólójára írt Justice for George Floyd üzenet.

Nguen Puskás Akadémia George Floyd

Kiderültek George Floyd elfogásának részletei:

New York Times című amerikai lap a biztonsági kamerák, a járókelők által készített felvételek, illetve a rendőrségi telefonbeszélgetések alapján percről perce rekonstruálta, hogyan vesztette életét Minneapolisban a szívbetegségben szenvedő afroamerikai férfi, George Floyd. Bár egyes részletek még hiányoznak – nem derült ki például, hogy miért esett össze a később életét vesztett férfi – az egyértelműen látszik, hogy a közben már emberölés miatt őrizetbe vett rendőr, Derek Chauvin annak ellenére közel kilenc percig térdelt Floyd nyakán, hogy az őrizetbe vett férfi nem állt ellen, s közben többször is megismételte, nem kap levegőt. Chauvin végül akkor állt fel, amikor erre felszólították a helyszínre érkezett mentők, Floyd pedig már nem volt eszméleténél.

Az egész rendőri intézkedés alapja egyébként az volt, hogy Floyd állítólag egy hamis húszdollárossal fizetett, amikor cigarettát vett magának, és a boltos felszólítására nem volt hajlandó visszaadni a cigit.

A Liverpool labdarúgó csapatának játékosai a hazai pályán, az Anfielden letérdeltek a kezdőkör vonalán, hogy ezzel fejezzék ki szolidaritásukat az USA-ban rendőri erőszak áldozatává vált afroamerikai férfi, George Floyd iránt. A gesztus a játékosok ötlete volt.

liverpool-black-lives-matter

Az egykori kaliforniai kormányzó, Arnold Schwarzenegger is leírta a véleményét a jelenlegi helyzetről.

John Cusack színész a Twitteren számolt be arról, hogy az egyik tüntetésen megtámadták őt a rendőrök.

De, hogy a rendőri intézkedések másik oldaláról is hírt adjunk: A VT vette észre azt a videót, amelyen az látható, hogy

egy michigani rendőr, Chris Swanson és csapata letette a sisakot és a gumibotot, hogy később békében sétáljon együtt a tüntetőkkel.

A videót a Mid-Michigan NOW egyik munkatársa készítette, és tisztán hallható, hogy Chris Swanson a tüntetőkhöz beszél. Arra kérte az embereket, hogy egy pillanatra se gondolják, hogy minden rendőr olyan, mint Derek Chauvin (ő az, aki több percig térdelt a levegőért könyörgő Floyd nyakán). Swanson elmondta azt is, hogy ők segíteni akarnak az embereknek, ezért leveszik a sisakot, leteszik a gumibotot, mert azt akarják, hogy a vonulás ünnep legyen és ne tüntetés.

(Folyamatosan frissítjük.)

Forrás: MTI, Index, HVG, New York Times, Washington Post, Independent, Twitter,