Ginny és Georgia – kritika

A Netflix Ginny és Georgia sorozat már az első percekben a nevén nevezi magát, amikor egy másik G&G-hez, a Gilmore Girls-höz, vagyis a Szívek szállodájához hasonlítja magát. De valóban csak ennyiről lenne szó?

Az összehasonlítás alapja természetesen nem légből kapott: adott egy nagyon fiatal egyedülálló anya és annak tizenéves lánya, akik inkább talán inkább nővérek, mint anya és lánya. Ők (és a kisiskolás tesó) új fejezetet kezdenek az életükben, egy új városban, új környezetben, amelynek megvannak a maga pletykái és titkai, de Ginny és Georgia érkezésével ezek jelentősen megszaporodnak.

A szappanbuborékokba csomagolt drámáknak megvannak a maga sajátosságai, de talán ez az a műfaj, aminek a határait leginkább szét lehet feszíteni. A Melrose Place, a Beverly Hills 90210, a Tuti gimi vagy éppen a Tiszta szívvel foci mind-mind olyan sorozatok voltak, amelyek nagy hangsúlyt fektettek a családi drámákra, a felnőtté válás folyamatára, miközben helyenként erőszakosak, naturálisak és gyakran túlontúl hatásvadászok voltak. Ez nem azt jelenti, hogy ez baj, sőt kifejezetten jól csomagolták egybe a keserédes hangulatot az életigenlő pillanatokkal.

Ginny es Georgia sorozat kritika

A Ginny és Georgia is valami ilyesmi akar lenni. Tipikusan olyan sorozat, amelyik szembe jön veled a Netflixen, meglátod a háttérképét, elolvasod a leírást és már tovább is lapoznál, csak hogy a sarokban elrejtett 16-os karika megmozgat benned valamit és megadod magad. Aztán egyszerűen nem ereszt, akkor sem ha 16 éves vagy és akkor sem ha elmúlt már 50, mert minden korosztálynak van mondanivalója.

Alapvetően valóban arról szól a Ginny és Georgia, hogy egy anya és lánya megpróbálnak boldogulni egy új városban. Egyiküknek a munkahelyén, másikuknak a középiskolában kell helytállnia egy teljesen új, nem csak ismeretlen, de elég sajátos közegben. De a felszín alatt a Ginny és Georgia jóval több mondanivalóval rendelkezik.

Ginny es Georgia Netflix

A Ginny és Georgia egyszerre két történetet mesél el

Az egyik fele egy meglehetősen komoly (és gyakran elgondolkodtató) műsor arról, hogy a 15 éves Ginny (Antonia Gentry) felfedezi a nemi életét, küzd biracionális identitásával (anyja egy redneck (suttyó) családból származik; apja fekete), miközben életében talán először kap lehetőséget arra, hogy barátokat szerezzen. A Ginny és Georgia ezen részét akár a 13 okom volt-hoz is hasonlíthatnánk.

A Ginny és Georgia másik fele egy sokkal inkább kívülálló műsor Georgiaról (Brianne Howey), egy egyedülálló déli szépségről, akiről kezdetben annyit tudunk, hogy a gazdag férje meghal a sorozat elején, és akiről kiderül, hogy a szekrénye nem csak a legmenőbb ruhákkal van tele, hanem néhány poros csontvázzal, meg legalább két fegyverrel. Tehát a Ginny és Georgia egyik fele sem olyan meleg és habkönnyű, mint a Szívek szállodája volt.

Ginny es Georgia

Ginny kontra Georgia

A sorozat alkotója, Sarah Lampert (aki a sorozat készítésekor saját bevallása szerint valódi tiniket és valódi problémákat szeretett volna bemutatni) kiváló érzékkel teremt kontrasztot a lassan 16 évessé váló Ginny és – a flashbackek révén a vele azonos korú (és már kisgyermekes) – édesanyja életét meghatározó momentumok között.

Kétségtelen, hogy Georgia élete az amely nagyobb gyomrosokat de a nézőnek, de pont emiatt a karakter beleragad egy burokba, amiből nem is nagyon szándékoznak őt kibontani.

A Georgia karakterének fejlődésére irányuló erőfeszítések többnyire az általa elszenvedett gyermekkori traumákról szóló kinyilatkoztatásokból származnak, amelyek nem festik le pontosan, hogy pontosan milyen ember is ő, ez még akkor is igaz, ha alapvetően szimpátiát ébresztenek iránta. Ginny ellenben olyan hús-vér karakter, olyan igazi gyerek, akivel találkozhatsz egy iskolában vagy egy kávézóban, de hozzá képest Georgia kicsit eltúlzott, kicsit plasztikus. Persze, Georgia egész léte a megjátszásra épül, így még az is lehet, hogy ez egy teljesen szándékos alkotói húzás.

Ginny nagyon is valóságos világa és Georgia kissé szürreális világa ezzel együtt egyaránt szórakoztató a maga módján és talán ez a kontraszt is mélységet ad a közös történetüknek.

A Ginny és Georgia 1. évada a Netflixen látható.

A Ginny és Georgia előzetese