19-re Jokert húzott a Gotham sorozat 3. évada

Gotham 3x14

Részünkről is sok-sok kritika érte már a FOX-on futó Gotham sorozatot, aztán valahogy mégis sikerült az alkotóknak olyan történetszállal előállni, ami miatt megmaradtunk a sorozat mellett. A 3. évad felére (most hosszabb pihenőre ment a sorozat, csak márciusban tér vissza) azonban már elmondható, hogy a Gotham végre kezdi letudni a maga gyerekbetegségeit és magasan a legjobb országos képregénysorozat lett.

Gotham-Season-3-Episode-14-20-1431

Egyrészt az utóbbi időben egyre inkább pihentették az unalmas karaktereket (lásd Jim Gordon) és helyett a tényleg szórakoztató karakterek kaptak remek pillanatokat (az Erin Richards által alakított Barbara Keantől falnak tudtam volna menni az első évadban, most meg kábé a kedvencem), még például az eddig nem túl meggyőző Bruce Wayne (persze David Mazouz férfiasodásánál fogva) is egyre jelentőségteljesebb és karakteresebb, olyannyira, hogy a sorozat most már tényleg kezdi lerakni Batman karakterének alapjait.

A gonoszok jók, bár úgy érzem az idei évadban kissé túlzásba estek Pingvinnel és egy ripacskodó idiótát csináltak belőle, de talán pont ezen események kellettek ahhoz, hogy Pingvin (Robin Lord Taylor) végül nemezisére leljen. Bár afelől nincs kétségem, hogy Oswald nem hal meg, valahogy partot ér és majd megismerjük a nyershalfogyasztó Pingvint.

gotham-s3e14-penguin-death-30-228599

Aki igazán remek, az a feljebb is említett Barbara Kean, na meg persze Edward Nygma (Cory Michael Smith), na meg a félszezont lezáró trilógiában visszatérő Jerome Valeska, akinek visszatérésével végre hivatalosan is megkaptuk a választ arra, hogy a Gotham sorozatban Joker egy személy lesz-e, vagy pedig egy fogalom: a válasz az, hogy mindkettő.

A Jerome-ot alakító Cameron Monaghan fantasztikus alakítást nyújtott a szerepben, úgy gondolom méltó módon tisztelgett Heath Ledger Jokere előtt és annak rengeteg manírját és megnyilvánulását átvette, ami egyáltalán nem sértő, vagy ördögtől való, sokkal inkább Monaghan alázatát mutatja be a szerep iránt. Monaghan pedig alázatos és zseniális, de elmondható ez az egész félévadzáró (Mad City: The Gentle Art of Making Enemies címet viselő) részre, nem véletlen, hogy az imdb-s értékelések szerint ez a valaha készült legjobb Gotham-epizód, ami országos sorozatok esetén azért elég ritka, 9.4-es osztályzatot tudhat magáénak.

gotham-review-smile-like-you-mean-it

A Gotham sokkal merészebb lett erre az évadra, szerintem a sorozat indulásakor Bruno Hellerék maguk sem gondolták, hogy eljön az idő, amikor majd mernek olyanokat húzni, mint például Monaghan eltorzult, levágott arcú Jokere, ami meghökkentően üdítő volt a sorozat eddigi „merészségéhez” képest.

Persze a fő probléma, vagyis Jim Gordon és az őt játszó Ben McKenzie sótlansága még mindig fennáll, vele valahogy nem igazán tudnak mit kezdeni a készítők (pedig valahol neki kellene vinnie a hátán a sorozatot) vele, ami nagy hatással van az őt körülvevőkre is, így Harvey Bullockra (Donal Logue) és Lee Thompkinsra (Morena Baccarin) is.

Gotham-Season-3-Episode-14-44-781c

Persze egy ekkora univerzumnak nehéz dolga van akkor, amikor minden karaktert megfelelő módon kell kezelnie, ezért is fordulhat elő, hogy még Bruce, Selina (Camren Bicondova), Nygma vagy éppen Barbara egyre markánsabb jelenlétet kapnak, addig egy Butch (Drew Powell), egy Tabitha (Jessica Lucas) vagy éppen az idei évadban alig szereplő Ivy (Maggie Geha) egyelőre nem tudnak hangsúlyosak lenni.

Az utolsó három rész remeksége ellenére azért a 3. évadban is bőven akadtak unalmas részek és unalmas történetszálak, én a Thetch-féle (Benedict Samuel) Alíz Csodaországban-epizódokat már eléggé untam, ahogy a fináléban ismét feltűnő háttérszervezetek se nagyon hoznak lázba. Azt sem érzem indokoltnak, hogy ismét előhúzzák „Csicska-Bruce-t” (Stewie Griffin nyomán), ugyanis sosem éreztem elég erősnek azt a történetszálat, bár az kétségtelen, hogy Jim Gordon „Frank-bácsis” (James Remar) kapcsolata izgalmassá teheti a dolgokat.

Gotham-Season-3-Episode-14-34-1749

Összességében azonban elégedett vagyok, úgy látom most jó irányba tart a sorozat és érződik mögötte a koncepció, nagyon szomorú lennék, ha a FOX nem adna Bruno Helleréknek elég időt arra, hogy elmeséljék, amit még el akarnak mesélni erről a világról.

Szólj hozzá