Hír és közéleti magazin

Gránát robbant a Tömény történelem forgatásán

Hírességeink újfent a kezükbe veszik az alkoholos poharat: a Tömény történelem ma esti epizódjában a Magyarország, szereplek! című tehetségkutatóban feltűnt Ráskó Eszter, valamint Biri Balázs folytatják a szeszgőzös mesélést. A két humorista nem kevés italtól inspirációt nyerve regéli el a fröccs feltalálásának kalandos történetét, illetve Takács Károly olimpiai bajnok sportlövőnk hihetetlen sztoriját.

elek_ferenc3Népszerű standuposaink nem először néznek a pohár fenekére a Comedy Centralon futó Tömény történelem kedvéért: Biri Balázs jóvoltából korábban „fény derült” Drakula kettősügynök múltjára, Ráskó Eszter pedig Gertudis királynőt tette tragikus szarvasgomba-gyűjtés áldozatává. Utóbbi a mai epizódban két deci vodka, valamint két és fél liter bor segítségével Takács Károly elképesztő sikerének titkát fejti meg: a sportoló ugyanis jobb kezének elvesztése után ballal lett 1948-ban, majd négy esztendővel később olimpiai bajnok.

Persze, Eszter értelmezésében minden „egy picit” másként történt, mint azt eddig ismertük. „Ezt aztán célba találtam, koma!” – kiált fel a pszichológus-humorista tolmácsolásában minden kilőtt golyó után a Takács Károlyt alakító Elek Ferenc. Az ízes beszédű sportoló hű társa és egyetlen barátja, a saját jobb keze, Rightie, aki a honvédség kötelékébe is követi gazdáját. Közös álmuk megvalósulni látszik, amikor Hitler úr úgy dönt, egy országokon átívelő programmal, az 1936-os olimpiával szórakoztatja Európa népét. Végül rút ármány, irigység és egy Mátészalkán ragadt hispán cserediák vezet a két barát jóvátehetetlen szakításához.

„Nagyon szerettem azt a jelenetet, amikor a jobb kezemmel beszélgetek. Egy szentimentális párbeszéd végén búcsút veszünk egymástól, Rightie pedig gyakorlatilag lerobbantja magát rólam, hogy új karrierbe kezdhessen. A barátom és társam elvesztése után végül váratlan helyről, a bal oldalamról érkezik a segítség…” – mesélte a Katona József Színház művésze, aki azt is elárulta, hogy a Tömény történelem amerikai verzióját, a Drunk Historyt látva nagyon várta a forgatást, ahol igazi kihívást jelentett számára erősen illuminált emberek beszédére színészkedni.

Az epizód másik mesélőjétől, Biri Balázstól pedig megtudhatjuk, hogyan segítette a kamasz Kossuth Lajosék menő fiúbandája árnyékában kullogó, lúzer Jedlik Ányos beilleszkedését egy kis buborékos víz és egy kényszeredett bulimeghívás.

Tömény történelem – Ha tudásra is szomjazol…
Új epizód ma este 22.00 órakor, a Comedy Central műsorán.
Ismétlések szerdán 22.00-kor, pénteken 22.30-kor, szombaton éjfélkor, illetve november 28-án, hétfőn 22.30-kor.