Hír és közéleti magazin

Megérkezett a GUNPOWDER sorozat első előzetese

A BBC új kosztümös sorozata, a híres-hírhedt Guy Fawkes-féle lőpor-összeesküvést fogja bemutatni – zseniális szereposztás mellett.

Alig néhány órával a Trónok harca 7. évad fináléja után újra Kit Haringtonról szólhat minden, hiszen befutott az általunk igencsak várt Gunpowder címet viselő BBC minisorozat első  – rövidke – előzetese.

Kit Harington egyébként a tragikus sorsó Robert Catesbyt alakítja majd a sorozatban, ő ugye az angol katolikusok egyik vezetője volt a Guy Fawkes vezetetett lőpor-lázadásban (ez ihlette egyébként a V mint vérbosszú című képregényt és filmet is).

Fawkes társaival (és a történelemből fennmaradt iratok szerint III. Fülöp spanyol király hathatós segítségével) 1605-ben nem kevesebbet akart, mint hogy felrobbantsa a parlamentet és megölje I. Jakab királyt. Terve végül kudarcba fulladt, társaival együtt kivégezték, de cselekedeteiket máig az első “vallási terrorcselekményként” tartják számon.

Guy Fawkes avagy Guido Fawkes (1570. április 13. – 1606. január 31.) annak az angol katolikus összeesküvő-csoportnak a tagja, akik 1605-ben kitervelték a lőporos összeesküvés néven ismert merényletkísérletet. Fawkes York városában született és nevelkedett. Csak nyolcéves volt, amikor apja meghalt és anyja hozzáment egy katolikus vallású emberhez. Fawkes később áttért a katolikus vallásra, majd Európába utazott, ahol a spanyolok oldalán harcolt a nyolcvanéves háború alatt a protestáns németalföldi felkelők ellen. Ezt követően Spanyolországba utazott, ahol egy angliai katolikus felkelés számára próbált segítséget szerezni, de kudarcot vallott. Spanyolországban találkozott Thomas Wintourral, későbbi összeesküvő-társával, akivel együtt tértek vissza Angliába. Wintour bemutatta Fawkes-t Robert Catesby-nek, aki merényletet tervezett I. Jakab angol király ellen és egy katolikus uralkodót akart az angol trónra ültetni. Az összeesküvők kibéreltek egy pincehelyiséget az angol parlament felsőháza, a Lordok Háza alatt és Fawkes-t bízták meg a pincében elhelyezett puskapor felügyeletével. Egy névtelen feljelentés nyomán a király emberei átvizsgálták a Westminster palotát és rábukkantak a pincében a puskaport őrző Fawkesre. Elfogása után kínvallatásnak vetették alá és néhány nap után megtört. Felségárulás vádjával fogták perbe, és rövid tárgyalás után kötél általi halálra ítélték. Az ítéletet 1606. január 31-én hajtották végre.A többi összeesküvő részvétele ellenére Nagy-Britanniában Guy Fawkes neve forrt össze a lőporos összeesküvéssel. A merényletkísérlet meghiúsulását minden év november 5-én megünneplik, Fawkes bábuját hatalmas máglyákon égetik el és sok helyen tűzijátékokat is fellőnek.

Harington mellett Tom Cullen (mint Guy Fawkes), Edward Holcroft (mint Thomas Wintour), Liv Tyler, Mark Gatiss, Peter Mullan és Martin Lindley is fontos szerepet kaptak a sorozatban, amelyet J Blakeson (Az 5. hullám) készített Ronan Bennett (Közellenségek) és Daniel West forgatókönyve alapján.

Érdekesség egyébként, hogy Kit Harington (akarom írni Christopher Catesby “Kit” Harington) a való életben Robert Catesby leszármazottja és a három részes minisorozatból a Trónok harcával világhírűvé lett színész alkotóként is kivette a részét.