Filmek, sorozatok, tévéműsorok és sztárhírek

Ha sírni látod a bohócot – MOST NEVESS! sorozatkritika

Itthon az HBO Go hozta a Showtime Kidding című sorozatát, amely a címe és a főszereplő Jim Carrey ellenére nem egy vígjátéksorozat,

Jim Carrey több mint két évtizede nem játszott főszerepet tévésorozatban, a visszatérése már az első rész alapján igazi jutalomjátéknak tűnik.

Azt mondják, hogy az emberek, akik megállás nélkül mosolyognak és nevettetnek, belül végtelenül szomorúak, Jim Carreyt és tragédiáktól gazdag magánéletét is elnézve nem kicsit testhezállónak tűnik, hogy egyszerre nevettessen és fordítson be minket. A Most nevess! ugyanis azt próbálja meg bemutatni, hogyan szakad ketté egy családi tragédiát követően egy egy ember, akinek sosem szabad szomorúnak tűnnie.

A Most nevess! középpontjában Jeff, azaz Mr. Pickles (Carrey) áll, a gyerekműsorok ikonikus figurája, aki a jóság és bölcsesség megtestesítője a fogékony amerikai ifjúságnak és azoknak a szülőknek a szemében, akik vele nőttek fel. Amikor a közszeretetnek örvendő Jeff családi élete összeomlik, rájön, hogy nincs az a mese vagy bábu, ami segíthetne neki abban, hogy átvészelje a kezelhetetlen sebességgel eszkalálódó válságot. Az eredmény: Ez a kedves ember a kegyetlen világban szép lassan elkezdi elveszíteni a józan eszét, ami egyformán vicces és szívszorító folyamat.

Mert miközben a tévéműsorának producerei részéről a “Show must go on” a jelszó, addig Jeff egyre kevésbé tudja elválasztani a magánéletet és a valóságot: egy személyben kíván Jeff és Mr. Pickles is lenni, amivel azonban alaposan felrúgná a róla kialakult képet. Ezt, kvázi verbális erőszakkal próbálják elnyomni benne, de már egy epizód után látható, hogy ha mindez egyszerre fog kitörni belőle, annak nagyon komoly következményei lesznek.

Jeffnek eközben nem csak a munkájában kell küzdenie, de a magánélete is hatalmas küzdelem, igaz az őt körülvevő embereknek köszönhetően a kettőt nem is nagyon lehet elválasztani egymástól – és persze az őt körülvevőknek is megvannak a maguk démonai.

A Conannel és a gyerekdalt éneklő Danny Trejoval felturbózott nyitójelenet is beleég az emberbe, de az igazán zseniális jelenetsornak pont nem Carrey áll a középpontjában: ebben az egyik mellékszereplő hadakozik a zöldségevést nemigazán kedvelő lányával, aki elárulja, hogy a neki kínált zöldséget azért nem eszi meg, mert az leesett a földre. Az ezzel párhuzamosan futó vizuális jelenetsorban pedig láthatjuk, hogy mi is történt valójában.

A legerősebb pontja mondjuk ezzel együtt is Jim Carrey és Frank Langella közös jelenetei, akik nem egyszerűen egy főnök-beosztott, vagy apa-fia kapcsolatban vannak, hanem mintha Langella karaktere a felsőbb válaszokat testesítené meg, miközben persze főtörekvése nem elkaszáltatni a 120 millió dolláros bizniszt.

A Most nevess! pilotjában akadt jó néhány képtelen, mégis igen őszinte pillanat, de összességében az egész pilotra az volt a jellemző, hogy egymást váltották a bizarr, vicces és szomorú momentumok – pont mint Michel Gondry rendező és Jim Carrey 14 évvel ezelőtti közös munkájában, az Egy makulátlan elme örök ragyogásában.

Most nevess! (Kidding, 2018)
80%
Tetszetős

Az biztos, hogy Jim Carrey nem a karrierjét gyászolja a Most, nevess!-ben.

  • Szerintem
<