Hír és közéleti magazin

‘Halálos iramban 7’ kritika

Tud-e újat adni a Halálos iramban 7? Nem igazán, de persze James Wan rendező érkezése alaposan feldobta a szériát, ami azért is különleges, mert a rendező eddig leginkább horrorfilmekben utazott (Fűrész-filmek, Démonok között, Halálos hallgatás, Insidious), vagyis nem elsősorban azt vártuk volna tőle, hogy majd felpörgeti az akciót.

Halálos iramban 7 Vin Diesel és Paul Walker

Ehhez képest azonban nagyon kellemeset csalódtunk a rendezőben, még úgy is, hogy eleve ellenszenvvel ültünk le a film elé, ugyanis a korábbi részekért sem rajongtunk. Valahogy ez a jó nők, kemény srácok, egy család vagyunk, kerék a kerék ellen, 1-2 badass poén nem a mi műfajunk.

A Halálos iramban 7 sem mutat túl ezen, persze nem véletlenül, hiszen igény van rá, mint azt a jegyeladási statisztikák is mutatják, sőt megkockáztatom a Halálos iramban 7 az év eddig legjobb popcorn-filmje még akkor is, ha utálod az autókat, a jó nőket (hülye vagy? Michelle Rodriguez, Jordana Brewster, Nathalie Emmanuel, Elsa Pataky, Ronda Rousey, Iggy Azalea és a Csodanővé lett Gal Gadot a felhozatal), a kemény csávókat (Paul Walker, Vin Diesel, Dwayne ‘The Rock’ Johnson, Jason Statham, Ludacris, Kurt Russel, Luke Evans, Tony Jaa, Sung Kang és Tyrese Gibson) meg a kemény beszólásokat.

Jason Statham és Dwayne Johnson verekedése a Halálos iramban 7-ben

Persze a készítők fel is ismerték, hogy ez a franchise attól jó, hogy képtelenebbnél képtelenebb autós- és verekedős jeleneteket raknak egy rakásra, a főhősei lehetetlen helyzetekből vágják ki magukat és egymást, csak mert ők egy család. Azért hangsúlyozom, hogy mert ők egy család, mert a film is ezt a fajta agymosást próbálja rajtunk végrehajtani, sőt megkockáztatom a film játékidejének fele a korábbi ügyek részek felelevenítésével megy el. Persze ez nem feltétlenül rossz – főleg készítői és rajongói szempontból – mert éppen ennek segítségével épít mitológiát a Halálos iramban.

Itt éppen Paul Walker mászik ki (fel) egy lehetetlen helyzetből
Itt éppen Paul Walker mászik ki (fel) egy lehetetlen helyzetből

A korábbi hat résszel ellentétben azonban itt nem csak áldrámázások vannak, hanem valódi dráma is, hiszen az élet úgy írta, hogy a film egyik főszereplője Paul Walker éppen autóbalesetben hunyt el a film forgatásának idején és ekkor a vásznon a testvérei és a digitális utómunka vette át a helyét, de úgy hogy az fel sem tűnik a nézőnek. Ráadásul a készítők arra sem voltak restek, hogy nem a legegyszerűbb módon egyszerűen megölték Paul Walker karakterét a filmben, hanem sokkal kreatívabb eszközzel búcsúztatták el a franchise egyik húzónevét.

És itt jött el az a pont, hogy azt gondoltam, az, hogy ők egy család az nem valami olcsó duma, hiszen az, hogy Vin Diesel Paul Walkerről nevezi el az újszülött lányát, vagy hogy a szereplők szinte minden interjúban megemlékeznek Paul Walkerről azt jelenti, hogy ők tényleg összetartoznak. Pont, mint egy család. Vagy még annál is jobban. 10/7

Samuel Cirnansck - Sao Paulo Fashion Week Summer 2013/2014