Filmkritikák Halálos kitérő 7. (2021) - filmkritika

Halálos kitérő 7. (2021) – filmkritika

2003-ban mutatták be  a Halálos kitérőt, amelyben néhány fiatal az USA távoli vidékére megy túrázni, hogy aztán az ott világtól elzártan élő rémisztő közösség tagjai válogatott módon vadásszák le őket.

A Halálos kitérő ezt követően több nem túl jó emlékű folytatást is megélt, amelyek mind ugyanerre a szisztémára épültek. Manapság azonban már 2021-et írunk, így elérkezettnek látták az időt, hogy némileg kifordítsák ezt a történetet, olyannyira, hogy a mostani film nem is veszi figyelembe a folytatásokat, hanem közvetlenül az első film folytatásaként kell tekintenünk rá. Hogy miért, az a filmből sajnos nem derül ki.

Eltorzult arcú, vérszomjas mutáns közösség helyett ezúttal egy komplett várost kapunk, amely nem igazán szereti az odatévedt idegeneket. Ha a városlakók nem hozzák ránk a frászt és nem állunk tovább egyből, akkor a legnagyobb hiba, amit elkövethetünk, hogy az erdőbe megyünk és ha már ott vagyunk, akkor minden tiltás és vészjósló jel ellenére letérünk a kijelölt Appalache-ösvényről.

A Halálos kitérő (7) az 1990-es évek tinihorrorjait idézi, némi “kitérőt” téve a gore és a slasher zsánerére. Valószerűtlen, a diverzitás oltárán feláldozott karakterek egyesével meghalnak, mert valami gonosz rejtőzik az erdőben.

Halalos kitero 7 kritika

A Halálos kitérő ezzel együtt próbál valamiféle keretben mozogni, hiszen az egész filmet a lányát kereső apa (Matthew Modine) története fogja össze, miközben – szintén a haladás jegyében – nem egy mutáns és eltorzult közösséget, hanem inkább egy – hasonlóan belterjesen, jó eséllyel vérfertőzésben élő – folklór-szektát mutat be nekünk.

A Halálos kitérő új változata pont azt adja, amit a korábbi filmek. Akik szerették a franchise előző darabjait, azok nyilvánvalóan a betört koponyák száma és a válogatott halálnemek miatt tették ezt. Akik azért néznék meg a filmet, mert szeretnék látni, hogy egy slasherklasszikus valóban újjászületik, azok biztosan csalódni fognak.

A Halálos kitérő szórakoztató, de az izgalmak biztosan nem fognak infarktust okozni nekünk. Kimondottan jó darab is lehetne, erősebbre megírt karakterekkel, jobb háttérsztorival, de ezek nélkül csak egy könnyen feledhető szektás film, ami elhitte magáról, hogy képes megújítani egy egész franchise-t azzal, hogy egy felszínt kapargató mondanivalót is a részévé tesz.