Filmek, sorozatok, tévéműsorok és sztárhírek

Háromszereplős osztrák film az év horrorja

 

Nem túl maszkulin vallomás az, ha azt mondom a büdös életbe nem mentem még osztrák horror közelébe, sőt még az osztrák filmek sem nagyon hoztak lázba. Az Ich seh, Ich seh (nemzetköziben Goodnight Mommy című film) előzetesét azonban valahogy felém sodorta a szél, én meg kapva az alkalmon meg is néztem, hogy aztán elmondhassam, nyugi az osztrákok sem tartanak előttünk ebben a műfajban. A fenéket nem.

Ich seh Ich seh Goodnight Mommy Lukas és Elias
Lukas és Elias az Ich seh, Ich seh egyik jelenetében

A Severin Fiala és Veronika Franz által írt és rendezett horror még a végső csavarja nélkül is tökéletes alkotás, sőt megkockáztatom, ha az nem lett volna is ugyanilyen elégedetten álltam volna fel a film elől, ugyanis kőkemény pszichológiai horrorról beszélünk, ami mind képileg, mind párbeszédileg felülmúlta az elvárásaimat.

A történet középpontjában egy ikerpár (Lukas és Elias) áll, akik egy vidéki nyaralóban tengetik el a nyarat, műtéte után lábadozó anyjuk társaságában. Anya (Susanne Wuest) viselkedése azonban nagyon furcsa a műtét után, a gyerekek pedig már abban sem biztosak, hogy valóban az anyjuk jött haza a kórházból.

Anyuval valami nagyon nem stimmel
Anyuval valami nagyon nem stimmel

Innentől kezdve pedig a gyerekek különböző teszteknek vetik alá az anyjukat, ami idővel egy egészen komoly torture-horrorba vált át, de a háttérben végig tartva a film pszichológiai mivoltát. Ezzel együtt a film legnagyobb erőssége a film legnagyobb gyengéje is, ugyanis pont ennek köszönhetően nem várunk a végső csattanóra, de úgyis mondhatjuk a rendezők okosan terelnek le arról az útról, amelyre akár már a film elején is gyanút foghatnál. A film végén persze összeáll minden, de ezt majd alább spoilerekkel kibeszéljük.

Szóval Lukas és Elias eleinte gyermekinek tűnő csínyjei ott váltanak egyre abszurdabba, amikor anyjuk kijelenti, hogy mostantól nem beszélhetnek egymással. Ez meg jó testvérek között elég idegtépő dolog, pláne akkor ha ikrekről beszélünk, akik a legendák szerint még lélegezni sem nagyon tudnak egymás nélkül.

Bizonyítsd be, hogy te vagy az anyánk!
Bizonyítsd be, hogy te vagy az anyánk!

A gyerekek persze nem fogadnak szót, bezárkóznak anyjuk elől, de a defenzív viselkedés idővel támadásba vált át, a kínzás-horrorok legszebb napjait idézve – mindezt látszólag azért, mert anya zavarodott, bevérzett a szeme és még az anyajegyét is eltávolíttatta. A végső csattanó persze magyarázatot ad a felszín alatt lappangó titokra, de mondom, önmagában enélkül is bivalyerős és bizonyos oldalról még valószerűnek is nevezhető történetnek lehetünk szemtanúi, ami egyszerre szól a testvéri szeretetről és egy látszólag tökéletesnek tűnő család feldolgozhatatlan traumájáról, amely kevésbé művészi módon mint a The Babadokban, mégis a tökéletest súrolva van tálalva.

Remek rendezés, remek dramaturgia, szó szerint húsba vájó vizualitás megtámogatva egy remek háttértörténettel és két nagyon tehetséges gyerekszínésszel. Nálunk eddig a Goodnight Mommy az év horrorja, de megkockáztatom az elmúlt évek legjobb horrorja.

10/9

(Az előzetes alatt az ígért spoileres magyarázat, csak a film megtekintése után ajánlatos elolvasni.)

Spoileres kibeszélő

A film végén megtudjuk, hogy valójában nem anyuval vannak gondok, hanem Eliassal, aki nem tudja feldolgozni, hogy egy baleset következtében (ez okozta anyja fejsérülését is) elveszítette ikertestvérét. Erre utalt a film szinte minden jelenete, azonban azzal, hogy a torture irányba vitték a dolgokat, teljesen elvonta erről a figyelmet. Pedig ha megfigyeltétek ha más is ott volt Lukas sosem beszélt, mindig csak Elias fülébe suttogott, ráadásul minden “piszkos munkát” Elias végzett el. Én végig abban a hitben voltam, hogy pusztán azért, mert Lukas a gyávább. Ennél is sokatmondóbb volt, hogy az anya végig egyes szám első személyben beszélt a gyerek(ek)hez, de egyrészt azt gondoltam, hogy ez a fordítás hibája (bocs, amúgyse vagyok valami penge németből), másrészt meg feltételezhető volt, hogy ezzel bünteti a másik gyereket.

S bár a tortúra során végig a “Bizonyítsd be, hogy te vagy az anyánk” jeligével támadta Lukas az anyját, a valódi dühének ok a abban volt keresendő, hogy Lukas soha többé nem “beszélhetett” (és nem csak azért mert anya megtiltotta) Eliassal.

<