Filmek, sorozatok, tévéműsorok és sztárhírek

Hatalmas kis hazugságok – Így kezdett az HBO új sorozata

Big Little Lies (HBO)

A sztárparádé és az egyébként kedvencemnek számító dramaturgiai megoldások ellenére az első rész után nem lettem nagy rajongója a Hatalmas kis hazugságoknak, el is mondom miért.

Hatalmas kis hazugságok

Alapvetően az bolt a problémám a pilottal, hogy túl csicsás, túl okos kívánt lenni. Ezek a jelenetek közé bevágott montázsok pár évvel ezelőtt még nagy kedvenceim lettek volna, a körmöm rágva találgattam volna, hogy mit is jelentenek pontosan, így viszont egyrészt olyannak éreztem az egészet, mintha vagy túl butának, vagy túl okosnak gondolnák a nézőket. Erre a True Detective-re emlékeztető dramaturgiai vonalról majd később, most nézzük miről is szól a Hatalmas kis hazugságok.

Született feleségek

A sorozat egy Monetery nevű tengerparti (kaliforniai) gazdag negyedben játszódik, nagyjából éppen olyan mint a Bosszú (Revenge) című sorozat Hamptonsa. Tudjátok, gazdag emberek, a gazdag kliséikkel, annyi különbséggel, hogy itt nem két családra, hanem mondjuk négyre, meg részben a teljes lakóközösségre koncentrálunk. Tudjátok ez az a közösség, ahol mindenki nagyon cuki meg csini, mindenki azt mondja a másiknak, hogy nagyon cuki és csini és persze mindenkinek tökéletes élete van. Látszólag.

Hatalmas kis hazugságok Zellweger Scott

Hőseink a közösség motorjának számító Madeline Martha Mackenzie (Eeese Witherspoon) és Celeste Wright  (Nicole Kidman), na meg a városba nemrég költöző  – nem gazdag! – Jane Chapman (Shailene Woodley), akiknek egy iskolába járnak a gyerekeik és akik ezen a napon összeakasztják a bajszukat a város egy szintén nagyon fontos anyukájával (Laura Dern). Hogy ennek aztán milyen szerepe lesz a később történtekben, az nem derül ki a pilotból, de persze öt percenként kapunk arra utalást, hogy SOK.

Ha a nő nem esik el, talán nem ölnek meg senkit

A pilottal pontosan ez a legnagyobb problémám. Egyrészt, ha legalább az elkövetőt vagy az áldozatot megkapjuk, akkor már pislákolna bennünk valami izgalom (ki a gyilkos?, ki az áldozat?), így viszont, hogy mindkettőre csak tippjeink lehetnek (bárki, akit nem láttunk a kihallgatószobában) kissé odavész az élmény – főleg, hogy ezzel kapcsolatban sem bizonyítékokat, sem nyomokat nem látunk.

Hatalmas kis hazugságok Kidman Skarsgaard

Persze az sem egyszerű, hogy a Hatalmas kis hazugságok egyszerre minden akar lenni. Ott vannak a Monterey felszíne alatt húzódó családi viszályok, családon belüli ellentétek és persze a titkok meg az intrikák, így a krimi szál kissé háttérbe is szorul, csupán a cold openből, az említett montázsokból, bejátszásokból tudjuk meg, hogy itt bizony valakinek csúnya véget ért az élete. A “csajos” problémák pedig annyira klisések, hogy attól az ember a fejét fogja: gyereknevelés, válás, hűtlenség és persze az “úristen negyven lettem”, szóval egyáltalán nem lett túl kreatívra engedve a dolog.

A hatalmas sztárparádé ellenére csak Alexander Skarsgaardnak és Laura Dernnek volt egy-egy meggyőzőbb jelenete, na meg a Shailene Woodley fiát alakító gyerekszínész (Iain Armitage) hozta ránk a frászt, amikor megállt az ágyunk felett, de a többiek egyelőre adósak még a nagy jelenetekkel.

Aztán az is lehet, hogy a hét részes évad egyben már egészen más képet mutat, de ez egyelőre inkább egy a Hatalmas kis csalódások közül.

Hatalmas kis hazugságok (HBO)
60%
Reese Witherspoon lábai miatt

Férfi szemmel nem igazán találtuk meg azt, amit kerestünk benne, engem személy szerint női szemmel is érdekelne egy vélemény. Szóval tessék küldeni egy írást.

  • Nálam
<