Filmek, sorozatok, tévéműsorok és sztárhírek

Terroristákról szól az HBO következő nagy durranása – mutatjuk az előzetest!

A Patria címet viselő spanyol sorozat a Baszkföldön tevékenykedő az ETA terrorszervezet történetét mutatja be nekünk.

Az HBO GO-n szeptember 27-én, dupla epizóddal indul az HBO Europe legújabb, 8 részes, spanyol gyártású minisorozata, a Fernando Aramburu való eseményeken alapuló regénye alapján készült Patria.

Patria_HBO_sorozat

A Patria az ETA szeparatista terrorszervezet által fenyegetett spanyol Baszkföld három évtizeden átívelő történetét meséli el két olyan család szemszögéből, amelyet szétszakított az erőszakos konfliktus. Bittorinak és családjának az élete azon a napon omlik össze, amikor az ETA a házuk előtt meggyilkolja a férjét, Txatót. Ekkor véget ér Bittori kapcsolata is bizalmas barátnőjével, Mirennel, akinek a fia az ETA egyik különítményéhez tartozik. Mindkét családnak meg kell birkóznia a gyásszal és az erkölcsi ellentmondásokkal, miközben az élet zajlik tovább. Vajon képesek lesznek egy napon majd megbocsátani egymásnak, félretenni az ellentéteiket és továbblépni?

A sorozat alkotója és írója Aitor Gabilondo, aki Fernando Aramburu bestsellerét adaptálta. Az HBO Europe részéről executive producerként működött közre Miguel Salvat, Steve Matthews és Antony Root. A Patriát az Alea Media gyártotta az HBO Europe számára, az HBO Latin-Amerika közreműködésével.

A sorozat szeptember 27-én, dupla epizóddal indul az HBO GO-n és az HBO3-on, utána az epizódok hetente érkeznek.

Az ETA baszk nacionalista függetlenségi mozgalom Spanyolországban, mely 1958-ban alakult. Célja kezdetben Baszkföld Spanyolországtól való teljes függetlenségéért folytatott harc volt. Később többször különböző ágakra bomlott fel, míg végül szeparatista terrorszervezet lett belőle. A médiumok többsége is terrorszervezetként hivatkozik rá.

Gyilkosságokkal, emberrablásokkal, bombamerényletekkel, autókba rejtett pokolgépekkel próbálják felhívni magukra a figyelmet. A merényletek szinte kizárólag hivatalos személyek (spanyol rendőrök, katonák, magas beosztású állami tisztviselők stb.) ellen irányulnak.

Összesítések szerint 1968 óta az ETA vonható felelősségre 829 gyilkosságért, több ezer sérülésért és több tucat emberrablásért. A szervezetnek több, mint 400 tagja van jelenleg is börtönben Spanyolországban, Franciaországban és egyéb országokban is.

Az ETA hivatalosan két évvel ezelőtt, 2018-ban oszlott fel.

<