Filmek, sorozatok, tévéműsorok és sztárhírek

Az HBO dokumentumfilmet készített a magyar pedofiltáborról

Október 1-től látható az HBO GO-n és az HBO-n az utóbbi évek egyik legfontosabb dokumentumfilmje, a Visszatérés Epipóba, amely a nagy port kavart „S. tanár úr” által szervezett táborról szól.

„S. tanár urat” nem nagyon kell bemutatni itthon, pár évvel ezelőtt kirobbant botrány alaposan megrázta a hazai közéletet. Ráadásul a #metoo kampány jótékony hatására egyre többen és többen mernek kiállni a nyilvánosság elé és elmondani saját történetüket.

Oláh Judit rendezte Visszatérés Epipóba című film egyik különlegessége, hogy nem a 2014-es botrányt dolgozza fel, hanem sokkal mélyebbre megy és az 1980-as évek közepén megrendezésre kerülő, „S. tanár úr” által szervezett táborokba enged bepillantást az azóta felnőtt emberek részvételével.

Az elkészült film rengeteg archív felvétellel, interjúkkal és személyes beszámolókkal teszik különösen fontossá és izgalmassá a dokumentumfilmet, amelyet minden szülőnek látnia kell.

Az 1980-as évek végén Magyarországon működött egy különleges tábor, ahova sok gyerek szeretett volna eljutni. A háromhetes tematikus nyaraltatás egy képzeletbeli országba, Epipóba repítette a résztvevőket, messze a hanyatló szocializmus valóságától. Mesébe illő szerepjátékok várták a gyerekeket, akiknek még saját, titkos nyelvük is volt. A tábor karizmatikus vezetője bűvkörébe vonta a rábízott gyerekeket, annak ellenére, hogy a játékokat megalázás és többeket érintő titkolt abúzus árnyékolta be. Mikor az egykori táborlakónak, Oláh Judit filmrendezőnek a kislánya nyári táborba szeretne menni, az elengedés váratlanul nehezen megy. Ezért a film rendezőjeként csaknem 25 év után újra találkozik egykori társaival, hogy együtt értsék meg, hogyan él bennük Epipo, ez a zárt, misztikus és titkokkal terhelt világ.

Az HBO Europe és a Campfilm gyártásában készült film producere László Sára (Káin gyermekei, A létezés eufóriája), executive producerei Závorszky Anna (Aranyélet) és Hanka Kastelicova. További támogatók: Kreatív Európa Media programja, Magyarországi Filmszakmai Adókedvezmény, FilmJus Alapítvány.

A film Európa több országában kizárólag az HBO GO-n és az HBO lesz elérhető.

<