A Joker-napló tovább erősíti Heath Ledger öngyilkosság-elméletét

-

2008. január 22.-én egy 28 éves férfit lakásán holtan találnak. Teste mellett gyógyszeres dobozok hevernek. Halálát a szervezetében lévő gyógyszerek összetevőinek kombinációja okozta. A férfi pár hónappal ezután A Sötét lovag című filmmel írja be magát a filmtörténelembe. Igen, Heath Legderről van szó. Akinek halálát azóta is nehezen dolgozzák fel a filmes közösség és akinek haláláról számtalan összeesküvés elmélet született, amelyet a most nyilvánosságra hozott Joker-napló csak tovább erősít.

batman-and-joker-the-dark-knight-5884

És igen, azok táborába tartozom, akik ? bár rengeteg kiváló szerepe és filmje volt ? Heath Ledgerre, mint Jokerre tekintenek, pontosabban a színészre, aki új értelmet adott a ?gonosznak?, aki annyi jelentéktelen hősök vs. gonoszak film után (bár ez a folyamat még mindig tart) végre egyenlő partnerévé tette az eredendő gonoszt a ?szuperhősökkel?, persze ebben Christopher Nolan rendezőnek és a karaktert író Jonathan Nolannek is nagy szerepe volt.

Heath Ledgernek nem volt nagy filmográfiája, első jelentősebb szerepét is ?csak? 18 évesen kapta, hogy aztán komolyabb projektekben is feltűnhessen. A ’10 dolog amit utálok benned’, ‘A hazafi’, vagy a ‘Lovagregény után’, mint Ned Kelly figyeltünk fel rá ‘A törvényen kívüli’-ben. A ‘Túl a barátságon’ meleg cowboyaként 2005-ben Oscarra jelölték az ausztrál színészt, még ebben az évben a ‘Grimm’ címet viselő fantasyben is feltűnt, mint Jacob Grimm.

Ezek már ?maradandóbb? szerepek voltak, de igazából maradandót egy olyan filmmel alkotott, amelynek bemutatását már nem élte meg. Pedig szinte mindenki fanyalgott, amikor kiderült, hogy Ledger lesz a Nolan-féle Batman-filmek Jokere, rögtön megindult a nagy összehasonlító kampány Ledger és Jack Nicholson között. Azóta az idő megadta a választ, s bár sokan úgy tartják halálának nagy szerepe volt abban, hogy előre leírták őt, a Bafta-, Golden-Globe és Oscar-díj a színészt igazolta – csak az ár volt óriási, amit megfizetett érte. (Hasonló a helyzet a 30 Seconds To Mars énekesével, Jared Leto-val, aki az Öngyilkos osztag című filmben alakítja a legendás karaktert és akit meg most Heath Ledger-höz hasonlítanak. Nem lesz egyszerű dolga, ha el akarja nyerni a rajongók szimpátiáját.)

Különböző legendák szerint Heath Ledger leépülésében szerepe is közrejátszott, annyira meg akart felelni az elvárásoknak, hogy teljesen azonosult Joker karakterével, amitől aztán elég mély depresszióba zuhant, szorongásokkal küzdött és egyre nehezebben tudott kapcsolatot teremteni a körülötte lévőkkel. Ennek igazságtartalma azért a szomorú vég ellenére is megmosolyogtató, de nem árt megjegyezni, hogy rengeteg ?szakértő? egyetért ezzel a ?legendával?.

“Ez a szerep nagyon megviselt. Hiába feküdtem le éjszaka aludni, éreztem, hogy a testem kimerült, de az agyam nem bírt leállni.?- nyilatkozta az álmatlanságban szenvedő színész nem sokkal a halála előtt. Altatókat, nyugtatókat kezdett el szedni, de közben folyamatosan az kattogott az agyában, hogy minél tökéletesebb Joker legyen.

Heath Ledger

A forgatás közben már arra is figyelmeztették, hogy forduljon pszichiáterhez segítségért. Társai azt tanácsolták neki, hogy ne hagyja, hogy a karaktere elhatalmasodjon rajta ? ez szintén a ?legendát? támasztja alá.

?Heath nem volt hajlandó senkivel sem beszélni, aki a karakterén kívül szólt hozzá. Ha normálisan próbáltál vele és nem Jokerrel kommunikálni, akkor figyelmen kívül hagyott. Még akkor is a forgatáson lógott, ha éppen szabadnapja volt, és ezzel mindenkit kiborított. A forgatás vége felé többen mondták neki, hogy túl messzire ment, de már nem igazán tudott kapcsolatot teremteni azokkal, akik törődtek vele??- mondta az egyik bennfentes annak idején.

Heath Ledgernek végül összejött, tökéletesre formálta Joker karakterét. Szomorú, hogy már nem láthatta mekkora sikert aratott. A most előkerült naplóból és a róla készült dokumentum-epizódból azonban rengeteg titokra fény derült.

A színész ugyanis Joker szerepére készülve naplót vezetett, amelynek egyik utolsó bejegyzése ez volt: bye bye, vagyis viszlát. A rajongók máris úgy vélik, az üzenet nem véletlen, és alátámasztja a korábbi hiedelmeket, miszerint Ledger önként vetett véget az életének.

Heath Ledger Joker-napló bye-bye
A Youtube-on megjelent rövid riportban Heath édesapja, Kim Ledger mutatja meg fia naplóját. Az édesapa szerint a színésznél gyakori rutin volt, hogy mélyen beleássa magát a szerepeibe, hónapokon keresztül végez kutatómunkát, és nagyon alaposan felkészül egy-egy karakterre.

Különösen így volt ez a Christopher Nolan által rendezett Sötét lovag című filmnél, amelyben Ledger ? utolsó befejezett szerepeként ? a Denevérember ősellenségét, a pszichopata tömeggyilkos Jokert alakította.

“Egy hónapra bezárkózott egy londoni szállodai szobába, és naplót vezetett a felkészülésről” ? mondta a filmfelvételen Kim Ledger, aki a fentebb is látható mókás borítójú füzetet is bemutatta.

Ebbe a füzetbe írta a jegyzeteit, fotókkal, újságkivágásokkal, képregényrészletekkel illusztrálta, de készített hangfelvételeket is, amelyeken Joker hangszínét, hanghordozását dolgozta ki. Talán ennek a felkészülésnek is köszönhetően ő maga rendezte meg a film egyik leghíresebb jelenetét, a kihallgatószobás jelenetet is:

Az utolsó bejegyzés egyik oldalán maga Ledger látható a már elkészült Joker jelmezben, sminkkel, a kép hátoldalán a ruha- és maszkpróba dátuma, s pár mondat a figuráról. Erre a szövegre írta rá később szürke színű filccel, nagybetűkkel a végső üzenetet, a búcsúszavait. Hogy a színész 2008-as halála nem pusztán baleset volt, azt sokan sejteni vélik azóta is.

Bár hivatalosan sosem mondták ki, hogy öngyilkos lett, a nyilvánosságra került búcsúüzenet most mégis azt sejteti.

Kapcsolódó

Joker új külsővel jelenik majd meg Az Igazság Ligájában

Erről Zack Snyder rendező beszélt egy interjúban.

Heath Ledger akarta filmre vinni a Netflix sikersorozatát

Ez lett volna Heath Ledger első filmje rendezőként.

Joker is szembeszáll Az Igazság Ligájával

Az Oscar-díjas Jared Leto ismét Joker szerepében látható majd Zack Snyder régóta várt filmjében – számoltak be róla hollywoodi hírportálok.

Jared Leto visszatér, mint Joker

Az Igazság Ligája Zack Snyder által vágott verziójában fog feltűnni Jared Leto Jokere.

Most a címlapon

A Keresztanyu sorozat 14. részében

A Keresztanyu sorozat ma adásba kerülő 14. része a A kutya meg a macska címre hallgat.

A WarnerMedia bejelentette kik hozzák el Magyarországra is az HBO Max-ot

Felállt a csapat, már csak arra kell várnunk, hogy meg is érkezzen Magyarországra az HBO Max.

Wonka címen előzményfilmet kap a Charlie és a csokigyár

mostani film előzményfilm lesz, valószínűleg Wonka fiatalkoráról szól majd.

Már több mint 200 millió előfizetője van a Netflixnek

Több mint 8,5 millióval fizettek elő a Netflix-re 2020 utolsó negyedévében, így már 200 milliónál is több előfizetőjük van.

A Hírstart ajánlata

Jöhet a következő?Neked ajánljuk
Ez is érdekelhet