Hidegfront a nyár közepén – Elkezdődött a Trónok harca új évada

Az utóbbi évek legnépszerűbb, legtöbb nézőt megmozgató fantasy története befordult a célegyenesbe. Kezdetét vette a Trónok harca utolsó előtti, hetedik szezonja.

A világ lakosságának jelentős része ma örömünnepet ül. Sokan valószínűleg szertartásos táncot járnak, miközben egyikük a The Rains of Castamere-t gitározza, majd jó eséllyel leülnek, és a könyveket ugyan ismerő, de manapság ebből eredő trollkodási kapacitással már nem rendelkező társuk savanyú pofájával és dugig rakott popcornos tálakkal körülvéve megtekintik a legújabb epizódot.

A hetedik évad első részét, amiről röviden úgy lehetne nyilatkozni, hogy valaminek a vége, és valami egészen újnak a kezdete.

trónok3

Azt le kell szögezni, hogy minden bizonnyal lesznek ennél még sokkal erősebb epizódok is az elkövetkező hetekben Trónok harcailag, de mi, akik jól ismerjük ezt a showt, talán nem is vártunk sokkal többet, vagy mást az évad bevezető felvonásától.

Természetesen – ahogy azt valószínűleg a többi hasonló cikkben is hangsúlyozzák – én is a nyitójelenetet emelem ki, ami azontúl, hogy végtelenül menő, de közben persze rendkívül tragikus is a képsor főhősének szempontjából, még egy hosszú ideje nyúló cselekményi vonulatra is emlékezetes pontot tesz.

Ilyen kezdés után jól esik újfent megnézni minden idők egyik legjobb, leghangulatosabb sorozatfőcímét, majd jöhet a folytatás!

trónok

Havas Jon Észak Királya lett, az Éjkirály pedig éppen nagyban vonul a Mások és az élőholtak élén a Fal felé, így Ned Stark fattyának (akiről persze már tudjuk, hogy nem is egészen az) egységbe kell fognia a közelmúlt viszályos időszakai nyomán megosztottá vált északi népeket. Eközben mellette ül Sansa, aki továbbra is az egyik kedvenc karakterem, és pont azért, mert kezdetben őt tartottam – és ebben nyilván sokan egyetértenek – az egyik legjelentéktelenebb figurának. Most pedig, láss csodát, ő Westeros legérettebb nője, és figurája egyben megrázó kisugárzással is rendelkezik, hiszen rengeteg fájdalmat, szenvedést kellett kiállnia, mire idáig jutott.

Sansához kapcsolhatjuk még az epizód amúgy kimagaslóan erős szövegezésének egyik legfontosabb megszólalását is. Sansa – ha nem is mondja ki egyértelműen – különös, de tényleges tiszteletet érez Cersei Lannsiter iránt, a nő minden aljassága és gonoszsága ellenére. Persze miután váltunk Királyvárba, megbizonyosodhatunk róla, hogy a királynő még mindig rohadt kis kurvaként tekint a Stark-lányra, de ezen ugye nem lehetünk meglepve.

trónok2

A legemlékezetesebb párbeszéd Sam vonalán hangzik el. Havas Jon jó barátja éppen a Fellegvárban próbál megoldást lelni a Mások által képviselt problémára, miközben egy kétségtelenül vicces montázs keretei között ételt szolgál fel, szart pucol, meg könyveket pakol. Közben besegít egy boncolási folyamatba is, amely közben megbizonyosodik arról, hogy a társadalom legbölcsebb tagjait sem kíméli a gyávaság vétke.

Elmondható az is, hogy összességében kiszámítható volt a nyitórész. Persze az eme hatást keltő jelenetek ettől még hatásosnak mondhatók, hiszen Arya és a tűz mellett ücsörgő fegyveresek beszélgetése egy eddig kevésbé taglalt vonallal, a közkatonák a helyzethez való viszonyulásával foglalkozik, Daenerysék záróképsora pedig szépen megadja az alaphangot az évad további szakaszához. De azért valljuk be, már akkor tudtuk, mi lesz az epizód utolsó mondata, amikor hőseink elindultak a trónterem felé. Eközben pedig ott van a Véreb is, ám az ő szála egyelőre eléggé csak lóg a levegőben, de remélhetőleg idővel megtalálja a helyét az összképben.

trónok4

 

Szólj hozzá