Hívás a múltból filmkritika

-

Az elsőfilmes Chung-Hyun Lee a Hvás a múltból című filmjében az ázsiai kalapácsos-sorozatgyilkos thrillereket ötvözte a Jim Caviezel főszereplésével készült Frequency (Frekvencia) és a spanyol Durante la tormenta (Káprázat) sci-fi elemeivel, a végeredmény pedig

egy végig fordulatos, kiszámíthatatlan és még az utolsó utáni pillanatban is nagy csavart tartogató műfaji elegy lett.

A történet két idősíkon, 20 év különbséggel játszódik ugyanabban a házban. Az egyik idősíkon, a jelenben a lelkileg sérült Seo-Yeon (Park Shin-Hye) tengeti mindennapjait, a másikon Young-Sook (Jong-seo Jun) történetét láthatjuk, akit fizikailag is kínoz mostohaanyja. Kettejüket egy telefon köt össze, ami megmagyarázhatatlan módon a két idősík között képes kommunikálni.

Hívás a múltból

És hát megtörténik az, ami minden hasonló film origóját adja: akad itt egy tragédia, amit meg lehetne változtatni, csakhogy ezzel egy olyan pillangóhatás veszi kezdetét, ami még nagyobb tragédiák sorához vezet. 

A film egy pontjáig konkrétan a Frequency filmváltozata (tűzeset) jelenik meg előttünk, egy ponton azonban inkább annak sorozatváltozata (sorozatgyilkos) vevődik elő, de egy mesteri csavarral.

Seo-Yeon tulajdonképpen egy olyan időparadoxonba kerül, amelyben a jelen folyamatosan változik, de ennek a változó jelennek az emlékképeit ő nem kapja meg, egyszerűen csak megpróbál hozzáidomulni az új valóságához. És amikor már éppen kezdené megszokni az új valóságát, akkor elköveti azt a hibát, hogy megmenti a telefon másik végén lévő Young-Sook életét, amivel egy olyan tragédiasorozatot indít el a múltban, amit lehetetlennek tűnik megoldani a jelenből.

A film ezen a ponton vált a instant klasszik ázsiai sorozatgyilkos-horrorok vérengzésébe, mindezt egy félelmetesen jól alakító fiatal színésznő főszereplésével és

kiszámíthatatlan végkifejlettel, nagyon-nagyon nyomasztó, helyenként már-már sokkoló módon.

A végjátékra aztán nem felejt el újra sci-fi lenni és általában azt rovom fel negatívumnak az ázsiai filmeknek, hogy mindig három jelenettel később hagyják abba, mint kellene, de ezúttal ez csak hozzátesz az élményhez, úgyhogy mindenképpen érdemes kivárni a stáblistát. Sőt, ki kell várni a stáblistát.

A remek színészi és operatőri munka mellett érdemes kiemelni az ebbe a környezetbe nem illő, mégis zseniális animációt, amellyel átmenetet képeznek a jelen idősíkjai között, illetve azt is, hogy milyen finoman változtatnak a különböző idősíkok képi világának szűrőin, ahogy változik valami a múltban.

A film a Netflix kínálatában érhető el.

(Érdekesség: A Frequency sorozat első része egyébként éppen Hívás a múltból volt.)

Kapcsolódó

Wonder Woman 1984 filmkritika

A Wonder Woman 2017-ben bemutatott első része attól volt jó, hogy volt szíve. Filmtechikailag abban is találhattunk kivetni valót,...

Előzetest kapott Az űrsepregetők, ami 2021 első nagyszabású sci-fi-je

Jo Sung-hee (A farkasfiú) rendezésében érkezik a Netflixre a következő nagyszabású ázsiai sci-fi, Az űrsepregetők, amelyben hatalmas az univerzum, és tele van értékes szeméttel.

Új előzetest kapott Az űrsepregetők

Február 5-én debütál a Netflixen a dél-koreai blockbuster, Az űrsepregetők.

Most a címlapon

VV Renátó: Szánom-bánom

VV Renátó a ValóVilág 10 legnagyobb szavazatkülönbségével esett ki a műsorból, de még mindig keresi ennek okait.

Poszteren Godzilla és Kong összecsapása

Hétvégén érkezik az előzetes a Godzilla vs. Kong mozifilmhez, amely márciusban egyszerre kerül majd a mozikba és az HBO Max streaming-szolgáltatás videótárába.

VV Merci szerint úgy néz ki, mint egy csöves

VV Merci eléggé kiakadt a saját külsejétől, szerinte ugyanis úgy néz ki, mint egy csöves.

A Keresztanyu sorozat 15. részében

A Keresztanyu című sorozat ma adásba kerülő 15. része A besurranó címre hallgat.

A Hírstart ajánlata

Jöhet a következő?Neked ajánljuk
Ez is érdekelhet