Filmsor - Filmek, sorozatok, kultúra

Kritika: A HOBBS & SHAW a legjobb dolog ami a HALÁLOS IRAMBAN-nal történhetett

David Leitch rendező jelenléte és Vin Diesel hiánya nagyon jót tett az új filmnek.

Luke Hobbs és Deckard Shaw karaktere is már jóval a franchise beindulása után, a Vin Diesel által alakított Dom Toretto levadászása okán került a Halálos iramban filmek közelébe, de karaktereik és a kettejük közti kémia annyira népszerűek lettek, hogy megkerülhetetlen volt nagyobb játékidőt adni nekik.

Valahogy így született meg a Fast & Furious Presents: Hobbs & Shaw alapötlete, amely a Halálos iramban filmsorozat első (és minden bizonnyal nem utolsó) spin-offja. A Halálos iramban franchise-t talán nem kell bemutatni senkinek, ha mégis, akkor legyen elég annyi, hogy kezdetben szép és kemény férfiak illetve jó és kemény csajok hajtottak benne alaposan feltuningolt sportautókat (a heist filmek és a Need for Speed játékok stílusában), később ugyanezen alapokon, de kissé jamesbondosítva, már árnyékkormányok és világuralmat adó technológiák levadászására használták tudásukat.

A Halálos iramban franchise mostanra nagyjából a Sharknado-filmek komolyságával ér fel, de ahogy a cápás-filmek, úgy a Halálos iramban filmek is bőven meghálálják a rájuk fordított időt, már ha az ember konkrétan ki akarja kapcsolni az agyát. Főhősei félelmet és logikát nem ismerő, fizikai törvényeket nem figyelembe vevő módon állják útját az ő közveszélyes vezetésüknél jóval nagyobb problémát jelentő ellennek.

Luke Hobbs mondjuk pont nem, ő úgy került a benzingőz közelébe, hogy megpróbálta begyűjteni a nagyjából millió bűncselekmény miatt életfogytiglanra, halálra és űrbéli kilövésre ítélt Dominic Torrettót és bandáját, még Deckard Shaw belépője azért ennél sokkal jobban megrengette a Halálos iramban univerzumát, ugyanis első megmozdulásként megölte a széria egyik közönségkedvencét, a Tokiói hajszában bemutatkozó, majd a franchise részévé váló Hant. Később aztán ilyen-olyan módon ők is a CSALÁD részese lettek, persze attól, hogy a közös ellenség összehozta őket, még nem lettek legjobb barátok.

A köztük lévő kémia azonban eddig is működött. A közepes zsarupáros filmeket idéző oltások, a Bud Spencer és Terence Hill legszebb napjait idéző pofonosztogatás, a folyamatos farokméregetés vagy a Halálos fegyver filmeket is felülmúló, Őrült helyzetek még őrültebb megoldása című kézikönyv alapján történő cselekmények persze eddig is szórakoztatóak voltak, de azt nem tudhattuk, hogy ekkora dózisban is működni tud-e.

Márpedig úgy tűnik, hogy Vin Diesel joggal volt ideges és féltékeny anno, amikor bejelentették, hogy közös filmet kap Hobbs és Shaw karaktere, ugyanis igencsak jól működnek együtt a vásznon és kiválóan mélyítették tovább az újkori Halálos iramban filmek univerzumát. Sőt, mondhatni jobb dolog nem is történhetett volna a filmmel, minthogy kihagyták belőle az alapszereplőket.

A Hobbs & Shaw alapkonfliktusát az adja, hogy egy MI6 ügynökökből álló csapat megkísérel ellopni egy hópehely nevű vírust az Eteon nevű kiber- és nem kiber- terrorista szervezettől, ám az akció kudarcba fullad, ugyanis megjelenik az Eteon génmanipulált szuperkatona-ügynöke (Idris Elba) és kb. három másodperc alatt végez az osztaggal a hi-tech implantátumai segítségével. Az egyetlen túlélő Hattie Shaw (Vanessa Kirby), akinek sikerül megszereznie a vírust, csak éppen olyan áron, hogy magába fecskendezi azt. Innentől kezdve 72 órája van, hogy hordozóként túléljen valahogy, ezt követően nem csak ő, de nagyjából a bolygó lakossága is az enyészeté lesz. Naná, hogy Luke Hobbs és Deckard Shaw az, akit a helyzet megoldására küldenek, ráadásul Shaw duplán is érintett a dologban, hiszen nem csak, hogy a húga élete van veszélyben, de az Eteon szuperkatonájával, az Idris Elba által alakított Brixtonnal is van némi elszámolni valója.

Szóval, ahogy az lenni szokott, kénytelen-kelletlen, de összefognak, előbb duóként, majd Hattie megtalálását követően trióként zúznak bármerre is járnak, hogy megállítsák az Eteont és annak kibergenetikai és fajirtó álmait. A történetről ezen túl bármit is elmondani teljesen felesleges, egyrészt mert nem is fontos, másrészt meg mert nagyjából úgyis ki tudja találni a Halálos iramban filmeken felnevelkedő generáció.

Bár a Hobbs & Shaw is pont annyira magasról tesz a fizikára és a logikára, mint a korábbi Halálos iramban történetek, kétségkívül megsüvegelendő, hogy pár év alatt eljutottak a Mission: Impossible filmek magasságába, mind a történetet, mind a látványt, mind a tétet tekintve – ezzel persze véletlenül sem szeretném a két franchise-t egymáshoz mérni, de ezt nyugodtan kezelhetjük tényként.

A Hobbs & Shaw önálló filmként is megállja a helyét, igaz a karakterek közti kémia miatt szükséges némi előzetes tudás, talán a film elején erre nagyobb hangsúlyt fektethettek volna. (Bár valószínű, hogy a stúdiónál úgy gondolkodtak, hogy úgyis csak a Halálos iramban filmek rajongói ülnek majd be a filmre.) De nemhogy megállja, hanem még köröket is ver rá. David Leitch személyében egy olyan rendezőt ültettek a film direktori székébe, aki eddigi filmjei során is kizárólag a pörgős cselekményre helyezte a hangsúlyt, hiszen ahogy a John Wick, úgy a Deadpool 2. és az Atomszőke sem nagyon ismerte az üresjárat kifejezést. Leitch kaszkadőri múltja is bőven visszatükröződik a verekedős jeleneteken és az autós üldözésekben is, végig magasfokú látványra és mutatványokra törekedett.

Idris Elba karaktere eredetileg csak egy “zsoldos terrorista” lett volna, de az alkotók remek döntést hoztak, amikor úgy döntöttek, hogy kap némi kibergenetikus turbót, ezzel ugyanis egy valóban félelmetes ellenfelet alkottak, akinek karaktere ráadásul új távlatokat nyitott meg a franchise-ban, amely ezzel már nem csak Mission: Impossible-, de a Terminátor-filmek irányvonalát is felvette.

A Hobbs & Shaw egy tipikus bűnös élvezet, ahol nem szabad gondolkodni, ahol nem szabad felróni a logikai és fizikai korlátokat (oké olyanokat talán igen és joggal, hogy a nap 2 másodperc alatt feljön). Különösen igaz ez egy olyan szériára, amely minden epizódjával emeli a tétet (és itt nem csak arra gondolok, hogy hogyan jutottunk el az utcai versenyzéstől az autóval való ejtőernyőzésig vagy a tengeralattjáróig), hanem azzal, hogy – evolúció ide vagy oda – zsánerénél fogva ott van rajta a repetitív címke, az alkotóknak pedig minden eszközzel el kell kerülnie az önismétlést – amit már lassan tényleg csak úgy fognak tudni, ha jönnek az űrben játszódó spin-offok.

A Hobbs & Shaw nem egy The Hole in the Ground, nincs különösebb mondanivalója, nem akar hivatkozási alap lenni, csak szórakoztatni kíván és elég pénzt akar keresni ahhoz, hogy jöhessen a folytatás. Márpedig százszor inkább néznénk folytatást ebből a spin-offból, mint az anyaszériából. A cameok miatt illetve a szereplők korábbi filmjeire való utalások miatt pedig még egy külön plusz pont is jár.

Ne maradj le a friss hírekről, ide kattintva kövess minket a Facebookon vagy csatlakozz a Filmsor Light csoporthoz, ahol te is elmondhatod a véleményed!
Halálos iramban: Hobbs & Shaw (2019)
80%
Bűnös élvezet

Messze nem tökéletes, de bőven szórakoztató, ahol a humor és az akció tökéletesen kiegészítik egymást. Várjuk a folytatást!

  • Szerintem
Ez is érdekelhet:
<