Hír és közéleti magazin

HOGYAN ADJUNK EL DROGOKAT A NETEN (VILLÁMGYORSAN) – sorozatkritika

A Hogyan adjunk el drogokat a neten (villámgyorsan) (eredetileg: How to Sell Drugs Online (Fast)) 2019. május 31-én debütált a Netflix műsorán. Philipp Käßbohrer és Matthias Murmann vezető producerként működtek közre a 6 részes sorozatnál. A sztorit egyébként valós események ihlették.

2015-ben egy német tinédzser Maximilian S. lett Németország leghírhedtebb netes drogkereskedője. A fiú a Dark Weben, a Shiny Flakes weboldalon keresztül folytatta tiltott tevékenységét. Közel 1000 kilónyi drogot adott el, LSD, ecstasy, kokain, hasis és többféle vényköteles gyógyszer is szerepelt a kínálatban. Max 4,3 millió dolláros kábítószer kereskedelmet bonyolított le, mindezt a hálószobájából vezényelve. A csomagok postázásra évekig ugyanazt a csomagküldő céget használta míg végül ez is lett a veszte. Az akkor 18 éves fiút 7 év letöltendő börtönbüntetésre ítélte a bíróság.

Főszereplőnk Moritz Zimmermann (Maximilian Mundt), egy szerelmi csalódást követően dönt úgy, hogy szíve hölgyének lenyűgözéséhez a drogbizniszen át vezet az út. A kezdeti bénázások után beindul az üzlet, melyhez csatlakozik a fiú legjobb barátja Lenny Sander (Danilo Kamber ) is, és így a két informatikai zseni már jelentős eredményeket ér el az illegális ügyletekben. Persze a kisváros ügyeletes drogdílerével hamar szembekerülnek a srácok, és a volt barátnő Lisa Novak (Lena Klenke) visszaszerzése sem megy éppen zökkenőmentesen.

A sorozat amellett, hogy néha konkrétan oktató jelleggel beszél a különböző drogok hatóanyagairól és használatáról, olyan érdekes és aktuális kérdéseket feszeget, mint a például a 3-D nyomtatóval készült fegyverek, vagy az internetes zaklatás témaköre. A Dark Web működéséről is kapunk egy kis ízelítőt, de pont csak annyit, ami még megemészthető és szórakoztató a néző számára. A történetet egyébként – egy Netflixnek adott interjú keretén belül- maga Moritz meséli el nekünk. Nincs mellébeszélés, láthatjuk a drogok által kiváltott eufóriát, de ennek az ellenkezőjét is, a drogkereskedelem jövedelmező de veszélyes oldalát, és azt is, hogy az illegális tevékenységek űzésével járó paranoia mindenképp befészkeli magát a résztvevők tudatába. Nem biztat a drogfogyasztásra – mint ahogy nyilván nem is teheti -, de nem is ítéli el azt. Egyfajta külső szemlélőként, a kereskedelem távolságtartó szemüvegén keresztül vizsgálja a drogfogyasztók világát. A befejezés több kérdést is nyitva hagy, így fokozva a 2. évad iránti várakozást, és egyben persze beharangozva is azt.

70%
Klassz

A Hogyan adjunk el drogokat a neten (villámgyorsan) egy igazi darálós sorozat. Szórakoztató, fiatalos és magával ragadó. Tökéletes választás kikapcsolódáshoz.

  • Szerintem