csütörtök, január 28, 2021

Holnap a Duna TV-n vetítik a Memo című vígjátékot

-


Egy hipermnéziás és egy amnéziás ember történetét, valamint közös mindennapjaikat mutatja be a Memo című tévéjáték, amelyet október 15-én este láthatnak a nézők a Duna csatornán.

A film író-rendezője a drámaíróként ismert Tasnádi István. A történetben Molnár Áron színész egy Ervin nevű hipermnéziás embert alakít, aki mindenre emlékszik gyerekkora óta. Őt vizsgálja Péter (Lengyel Tamás), aki édesapja (Haumann Péter) amnéziáját szeretné jobban megérteni.

Tasnádi István a tévéjáték csütörtöki sajtóbemutatóján elmondta, hogy alapvetően írónak tartja magát, ezért a Memo forgatását halálugrásként élte meg. “Úgy éreztem, hogy nagyon sok mindent nem tudok, és ez be is bizonyosodott: forgatás közben kellett sok mindent megtanulnom” – hangsúlyozta, hozzátéve, hogy sokat köszönhet a stábnak, amelynek tagjai a szakértelmüket és elkötelezettségüket adták ahhoz, hogy létrejöjjön az alkotás.

Felidézte, hogy tizenhárom évvel ezelőtt találkozott először a hipermnézia témájával egy hetilapban. Barátjával, Racsmány Mihállyal, aki ma már agykutatóként dolgozik, sokat beszélgetett erről a betegségről. Segédanyagokat is kapott tőle, köztük Alekszandr Lurija orosz pszichológus, neuropszichológus orvosi tanulmányát, amely egy hipermnéziás emberről szól. Ez az orvosi tanulmány volt a kiindulópontja a filmnek, amelynek főszereplőjét a Lurija által megfigyelt személyről, Solomon Seresevszkijről mintázták. A speciális képességű ember az 1920-30-as években élt a Szovjetunióban és újságíróként dolgozott. Kollégáinak feltűnt, hogy munkájához nem használ jegyzeteket, és nem is rögzíti a hangokat, szóról szóra emlékszik az elhangzottakra és vissza tudja idézni a látottakat.

A film története ugyan kitaláció, de igyekeztek minél pontosabb és hitelesebb képet adni a hipermnéziáról – mondta a rendező, aki korábban megírta a történet kétfelvonásos színpadi változatát, amelyet a Memo – A felejtés nélküli ember címmel mutattak be 2013-ban a Szegedi Nemzeti Színházban.

A rendező beszélt arról is, hogy a jeleneteket 19 nap alatt forgatták, az utómunka azonban hosszabb időt vett igénybe.
“Íróként nagy tanulság volt számomra, hogy a forgatás nagyon fontos, de mégis elenyésző része a filmes munkának, hiszen a három-négy hónapig tartó utómunka során születik meg a film abból az alapanyagból, amelyet abban a 19 napban sikerült felvenni. Ez nagyon hosszú folyamat” – tette hozzá.

A Memo szereplői többek között Molnár Áron, Lengyel Tamás, Haumann Péter, Holecskó Orsi, Csákányi Eszter, Seress Zoltán, Szorcsik Kriszta és Osváth Judit.

Kapcsolódó bejegyzések

Ma visszatér e tévébe az Apatigris – ezt kell tudnia a sorozatról

A humoros, minden korosztálynak ajánlható történet egy apa és három lánya napjait, illetve szerelmi életük különféle bonyodalmait mutatja be.

Ezek a magyar sztárok biztosan feltűnnek majd az Apatigris sorozatban

Nem akármilyen magyar színészeket sorakoztat fel az RTL Klub kvázi-új sorozata, az Apatigris.

Hamarosan indul az APATIGRIS sorozat az RTL Klubon

Jó hír azoknak, akik nem tudnak várni a televíziós premier adásig, hogy április 5-től az RTLMost+-on premier előtt megnézhetik a sorozat első epizódját.

FOGLYOK: A Rákosi-korszak legsötétebb napjai

Az abszurd és a drámai hangvétel között egyensúlyoz Deák Kristóf Foglyok című tévéfilmje, amely a Rákosi-rendszer legsötétebb napjaiban játszódik.

Friss

Technikai problémák miatt állt le az HBO GO

Ha nem megy az HBO Go, a hiba nem a te készülékedben van, hanem a szolgáltatónál vannak fennakadások.

Válik Az Esernyő akadémia sztárja

Elliot Page (korábbi nevén Ellen Page), Az Esernyő Akadémia sztárja, tavaly decemberben jelentette be, hogy transznemű.

Ha Shonda Rhimes visz elég könyvet a nyaralásra, el sem készül A Bridgerton család sorozat

Julia Quinn, A Bridgerton család alapjául szolgáló Bridgerton-regénysorozat írója elég vicces sztorit osztott meg a napokban.

39 évesen meghalt Jeanette Maus

Jeanette Mausnál 2020 áprilisában diagnosztizáltak vastagbélrákot.

A Hírstart ajánlata