kedd, január 26, 2021

Holtodiglan – Szerelem utolsó vérig

-

David Fincher nem tévedett sokat, amikor azt mondta, hogy a filmje válások millióit fogja megindítani, ráadásul a film bemutatása óta számtalan szervezet emelt panaszt, mondván a film sovinisztának állítja be a nőket, vagy éppen a férfiakat.

Az biztos, hogy a Holtodiglan (és ezúttal nagyon is találó a magyar – egyébként könyves – cím) nem azoknak való, akik épp párterápiára járnak. Mivel a kritikával jócskán megkésünk, újat mondani meg már nem is nagyon lehet a film kapcsán, összeszedtük a legérdekesebb Holtodiglannal kapcsolatos momentumot  filmmel kapcsolatban.

Háromszor pörgeti meg veled a széket

Fincher ezúttal is hozott alapanyagból, Gillian Flynn azonos című remek regényéből dolgozott. A sztorit csak nagyon óvatosan piszkálgatjuk, hiszen ez tipikusan az a film, ami legalább háromszor pörgeti meg veled a széket, mielőtt legördül a stáblista. Annyit elárulunk, hogy van egy férj (Ben Affleck) és van egy feleség (Rosamund Pike), aztán egy nap a feleség eltűnik. Az eltűnés hatalmas médiavisszhangot ver. Habzó szájú bulvár-pápák, dörzsölt ügyvédek és nyomozók vetik rá magukat az ügyre, miközben egyre több derül ki hőseink elcseszett házasságáról és a háttérben munkálkodó motivációkról.

Holtodiglan - Ben Affleck - Rosamund Pike

Azon biztosan nem csodálkozik már senki, hogy a film vizuális szempontból kifogástalan, hiszen ez mára egyértelműen a rendező védjegye. A tökéletesen komponált képekhez ezúttal minimalista, szuggesztív elektronikus zenét kapunk, amit ismét sikerült úgy használni, hogy a néző mindig pontosan olyan ingereket kapjon a fülén keresztül is, amilyet az adott jelenetben kell.

A castingnak ugyanúgy jár a bravo, ahogy a rendezőnek a színészvezetés miatt. Affleck nem most okoz nekünk először meglepetést, de még ehhez képest is kétségkívül élete eddigi legjobb formáját hozza. Néhol már-már leszaromságba hajló rezignáltságát, fura grimaszait látva képtelenség eldönteni, milyen szerepet is játszik felesége eltűnésében. Rosamund Pike szintén remek választás és a mellékszereplők (nem tudjuk nem kiemelni a maximális meglepetés Emily Ratajkowskit) is rendre hozzák, amit kell – írja a player.hu.

Megpróbál egy átlagos kriminél többnek látszani

Az Origo Filmklubjában már kevésbé voltak oda a filmért.

Holtodiglan-Gone-Girl1

Ha nem is unatkozunk, de a kezdeti várakozás lankad. Kis felüdülést jelent, amikor végre bekövetkezik az első fordulat, és kezdetét veszi a második fejezet. Persze ez is régi trükk. Már Hitchcock Psychó-ja is arra a dramaturgiára épült, hogy kétszer újraindul a cselekmény. Elveszítjük a főhősünket, megjelenik egy új, és kezdhetjük elölről feltérképezni a helyzetet. A Holtodiglan is három részből áll, ha a főhőseit nem is cseréli le.

Ahogy Hitchcock annak idején arra kérte a nézőit, hogy ne osszák meg ismerőseikkel a történetet, mi sem fogjuk most lelőni a poént. Habár a Holtodiglan megpróbál egy átlagos kriminél többnek látszani, hamar elbukik ebben a vállalásában. Fel-feldob olyan témákat, amikből igazi dráma lehetne, amik az emberi természet mélyére áshatnának, és általános, de gyomorba vágó igazságokat mondhatnának a felnőtt életről, de végül minden állítását félbehagyja, kidolgozatlanul. Így a film is megragad egy középszerű bűnügyi történet színvonalán, és a figurák sem válnak hiteles, koherens, félelmetes szereplőkké.

Nem összebújós mozi

David Fincher szerint a Holtodiglan válások millióit fogja elindítani: filmjével gyanútlanul becsalja a párokat, akik azt hiszik, egy jó kis őszi, összebújós krimit látnak majd, amely a “ki a tettes? ő a tettes?” jól ismert kérdéskörét boncolgatja majd, és ha minden jól megy, akkor valamilyen izgi válasszal áll elő. Haha, szegény birkák. Az még hagyján, hogy a Holtodiglan körmönfontabb, mint amit a szezonra jellemző thrillerekről általában elmondható, de a műfaji választás is óriási csapdát rejt magában, amely csúnyán elbánik a felkészületlen nézővel.

Holtodiglan

Azon kívül ugyanis, hogy kitűnő hatásfokon égő thriller, a Holtodiglan legalább olyan sokat elmond a házasságról (“Kemény munka!”, hangzik el a film elején), annak minden betegségéről, azokról a mérgekről, melyek ebben a cinikus, számonkérő, teljesítmény-központú világban hatványozott hatásfokon fertőzhetnek meg bármely tökéletesnek tűnő kapcsolatot. Szóval jól vigyázz, mire vállalkozol, mikor beülsz erre a filmre. Jól vigyázz, mire vállalkozol, mikor felteszed/megválaszolod a párodnak a nagy kérdést – int óva az Aeonflux.

Érdekes, de nagyjából mindhárom kritikával egyetértünk, a Holtodiglan valóban egy fordulatos, alattomos mozi, amelynek cselekményét lehetetlen kiszámítani és ami a legfontosabb azt sem szabad elhinni amit látunk, vagy amit a szereplők mondanak. Fincher zseniálisan érzi ezt a területet, persze a hozott anyag is olyan erős volt, hogy szinte kötelező volt tökéletesre gyúrni.

10/9

 

Kapcsolódó bejegyzések

Ben Affleck kidobta a kukába Ana De Armas posztereit

Ben Affleck és Ana de Armas szakításától hangos Hollywood, meg a brit bulvársajtó.

Telefonon szakított Ben Affleck és Ana de Armas

A gyerekvállalásnak is köze lehetett a szakításhoz.

Ben Affleck a gyerekei miatt vállalta Batman szerepét

Most kiderült, igazából nem bánta meg Batman szerepét, mert nyomós okkal vállalta el: A gyerekei miatt.

Ben Affleck és Ana de Armas szakítottak

A People magazin írta meg elsőként, hogy Ben Affleck és Ana de Armas kapcsolata véget ért. A sztárpár majdnem egy...

Friss

Halálom napja filmkritika

A Fűrész-filmek rendezője ezúttal áldozati szertartást tart.

Újabb sorozatban vállalt szerepet Brie Larson

Brie Larson továbbra is igyekszik megtalálni az egyensúlyt a kisképernyő és a mozivászon között.

A ValóVilágból azt is megtudtuk, hogy a felsál a sertés nyakában van

A gazdálkodás hete zajlik éppen a ValóVilágban és ha már annyit tanultunk tőlük eddig is, akkor ezúttal is isszuk a szavaikat.

A Hírstart ajánlata