Filmek, sorozatok, tévéműsorok és sztárhírek

Időutazós film is lehet érdektelen

A minap szétnéztem néhány fórumon, hogy milyen időutazós filmek hiányoznak az archívumból és ekkor esett le, hogy még nem is láttam a 2012-ben készült Safety Not Guaranteed (Kockázatos túra) címet viselő “időutazós” drámát, amelyet az a Colin Trevorrow jegyez, aki mostanság a Jurassic Worlddel igyekszik dinótörténelmet írni a mozikban.

Kockázatos túra

“Figyelem időutazáshoz keresek társat…” kezdődik egy napilapban található hirdetés szövege. A különös hirdetésre felfigyel Darius (Aubrey Plaza), aki gyakornokként dolgozik a Seattle-i magazin szerkesztőségében. Két kollégájával, az állandó munkatárs Jeff-fel (Jake M. Johnson) és a szintén gyakornok Arnauval (Karan Soni) az oldalán elindulnak, hogy beszéljenek a hirdetés feladójával. Így találkoznak a különc Kenneth-tel (Mark Duplass), a rokonszenves, ám paranoiás fickóval, aki eladóként dolgozik egy szupermarketben. Minél jobban megismeri Darius a férfit, annál kevésbé képes eldönteni, hogy Kenneth őrült, vagy zseniális elme.

Azt mondjuk nem tudom biztosan, hogy a Kockázatos túrát azért nem tudtam élvezni, mert nem egy indie-romantikus vígjátékra, hanem sokkal inkább egy indie-scifire számítottam, de az biztos, hogy sok tekintetben csalódást okozott. Az indie romantikus vígjátékok minden elemét felhasználja a karakterei építéséhez, bizonyos szálak teljesen feleslegesek a történet szempontjából és sem a főhősök, sem a történet szempontjából nincs meg az a katarzis a végén, amit ennek a filmnek adnia kellene. Számtalan lelkizős beszélgetés, a semmibe vesző főszál és rettenetesen hatásvadász elemek (a kis szűz indiai fiú végre elveszíti a szüzességét, a nagyvárosi macsó beleszeret a vidéki lányba) tarkították, vagyis sokkal inkább szürkítették, az egyébként remek alapsztorit.

Szóval nekem nem igazán jött be sem a történet, sem a rendezés (főleg a kameraállások), főleg utóbbi miatt nagyon kíváncsi leszek, hogy rendezésileg milyen minőségű film lett a Jurassic World.

10/4

<