Ígéretes fiatal nő – filmkritika

Cassandra (Carey Mulligan), 30 éves, még mindig aggódó szüleivel (Jennifer Coolidge és Clancy Brown) lakó egykori orvosjelölt, aki hétköznapjait egy kávézóban tengeti, hétvégén pedig vadászik. Zsákmánya kétlábú, de együgyű: olyan férfiak, akik egy nő lerészegedésére, mint a szexbe való beleegyezésre tekintenek.

A film a szexuális erőszak egyik “alfajáról” szól, de ezt már a kezdő képsorok is nyilvánvalóvá teszik. Táncoló üzletemberek egy csoportját látjuk, akik figyelmesek lesznek egy nagyon csúnyán lerészegedő, ülni sem képes nőre. Az egyik srác azonnal a segítségére siet, mielőtt még egy rosszfiú valami szörnyűséget tenne a lánnyal. Felajánlja, hogy hazakíséri, aztán az este valahogy úgy alakul, hogy a férfi lakásán kötnek ki. Némi további italozást követően a férfi már az ágy felé “cipeli” a lányt. És akkor rájön, a lány nem csak, hogy nem részeg, de még csak nem is igazán kedves.

A következő képkockán már a lány hazafelé sétál az utcán mezítláb és boldogan csámcsog hot-doggal a kezében, miközben emberek haladnak el mellette. Nem mellesleg piros fröccsenések vannak a karján – vajon vér vagy ketchup?

Igeretes fiatal no film

Emerald Fennell ambiciózus elsőfilmje tehát már a kezdő képsorokkal tisztába rakja, hogy pontosan milyen történetbe csöppentünk. Ez egy feminista bosszúfilm, amelynek főhősnője egy sokáig nem ismert múltbéli sérelmén próbálja meg túltenni magát elég sajátosan.

A férfiak erkölcsi kódexét vizsgálja, amolyan “éjszakai vadászként” miközben senkitől és semmilyen áldozattól nem retten meg. Carey Mulligan végig nagyszerűen alakítja a bizalmatlan, traumatizált és bosszússzomjas hősnőt, mindezt úgy, hogy egyszer sem esik át a bosszúfilmek zsánerére emlékeztető főhősnőkre. Mulligan játéka éppen azok ellenkezője: visszafogott és finom, mélységet és érzékenységet kölcsönöz a karakternek, vagyis olyan, amire hosszú idő múlva is emlékezni fogunk. Akárcsak maga a film.

Ugyanis nem csak Mulligan alakít nagyszerűen (de azért jegyezzük meg, hogy ha a film mellé tesszük az Ásatásban is nyújtott teljesítményét, akkor ott a helyen minden fontosabb díjátadón), hanem a rendező-forgatókönyvíró is remekel, aki semmit nem siettet, legyen szó udvarlásról, bosszúról vagy akár újabb traumákról.

Igeretes fiatal no Carey Mulligan

Az Ígéretes fiatal nő ugyanolyan magabiztos, mint a főszereplője, egy olyan film, amely hajlandó kissé rendetlen és következetlen lenni annak érdekében, hogy valóban közel hozza a nézőhöz a főhősét. A dramaturgiája kiváló, még annak ellenére is, hogy azt nem állíthatjuk, hogy a film minden fordulata kiszámíthatatlan lenne.

Az Ígéretes fiatal nő nem annyira bosszú-fantázia, sokkal inkább a bánat és lángoló düh szomorú meséje: Cassandra megveti szánalmas áldozatait, de még náluk is sokkal jobban utálja saját magát.

Szólj hozzá