Filmek, sorozatok, tévéműsorok és sztárhírek

Így úsznának meg egy gyilkosságot

Vitathatatlanul az év egyik legnagyobb sorozatos dobása a Hogyan ússzunk meg egy gyilkosságot, amely a zsáner alappillérei építve összedobott egy nagyon is élvezhető kirakós krimit. Spoileres!

htgawm-flash-forwards

A Hogyan ússzunk meg egy gyilkosságot tipikusan az a sorozat, amelyben nem a finálé, hanem az odavezető út az izgalmas, hiszen már az első epizódban tudtuk, hova érkezünk el az őszi évad fináléjában. Kicsit féltünk, hogy a sorozat beáll majd a Scandal mögé, ami részben így is volt, de szerencsére Shonda Rhimes idei sorozata egészen más úton halad. Egy dolog azonos: ahogy a Botrányban Kerry Washington, úgy a Hogyan ússzunk meg egy gyilkosságotban is a főszereplő, Viola Davis a legkevésbé érdekes karakter és talán emiatt is a leggyengébb színész.

A félévad szerkezete azonban nagyon rendben volt. Ahogy részről részre a jelenben teljesedtek ki a flashforwardok, ahogy láttuk hogyan jutnak el karakterek a-ból b-be, ahogy folyamatosan meghagyták nekünk a készítők (mit meghagyták, kényszerítettek) a gyilkos kilétének találgatását az vérprofi munka volt. Tényleg csak Viola Davis drámázásai és a felesleges és túlzó meleg szexjelenetek voltak azok, amik lehúzták kicsit az összképet.

JACK FALAHEE, CONRAD RICAMORA

Persze nem csak a high conceptről kell beszélnünk, az évad közepéig jellemzően a heti ügyek is érdekesek tudtak lenni, ráadásul jó táptalajnak bizonyultak a karakterek fejlődéséhez.

Az mondjuk bravúros  volt, ahogy a készítők elhitették velünk, hogy Rebecca a tettes (hiszen egy flashforwardban az ő szájából hallottuk), talán ez példázza a legjobban, hogy mennyire tudatosan és alaposan írták össze az epizódokat, hiszen a fináléban azért jó pár dologról kiderült, hogy nem az aminek addig gondoltuk.

Az utolsó epizód pedig olyan lendületesre sikeredett, hogy első pillanatban le se esett, hogy “hé Samnek nem így kellett volna meghalnia, hiszen akkor mi a fenétől véres a szobrocska”, aztán Sam feltámadásánál is zseniálisan játszották ki azt a néhány másodpercet amíg megtudtuk ki volt az, aki megadta a kegyelemdöfést Lila Stangard feltételezett gyilkosának. (Én mondjuk sajnálom egy kicsit, hogy nem a Rebeccát alakító Katie Findlay-re osztották a szerepet, hiszen poén lett volna, ha a The Killing Rosie Larsenje itt is egy halott lányt alakít.)

how-to-get-away-with-murder-final-scene-annalise

Az utolsó cliffhanger azonban nem ütött akkorát mint vártam, hiszen onnantól kezdve hogy Annalise elment Nate-hez majd telefonált egy a férjének túlságosan lejött, hogy főhősnőnk megteremtette magának a tökéletes alibit, azonban dramaturgiai szempontból ezért is jár egy plusz félpontocska, hiszen remekül váltottak ezen a ponton flashforwardból flashbackbe. Ráadásul végső csavarként arra fogadtam volna, hogy miután megölik Samet kiderül, hogy nem is Sam a tettes, úgyhogy most ha fogadnom kéne, akkor arra tenném a pénzem, hogy a tavaszi félszezon végére elfog jutni idáig a sorozat.

Az összkép egyébként nagyon rendben van, érdekes és szórakoztató volt a HTGAWM, reméljük a folytatásban is tudja ezt a színvonalat és dramaturgiát tartani. És remélem Wes “ágyából” is kisül valami érdekes sztori.

how-toget-away-with-murder20

10/8

<