Filmek, sorozatok, tévéműsorok és sztárhírek

Ikarosz a földön ragadt – Kong: Koponya-sziget filmkritika

Kong: Skull Island (2017)

King Kong, a Koponya-szigetet uraló óriásmajom, a moziszörnyetegek királya 1933-ban debütált a filmvásznon klasszikus, eredeti alkotásában. Azóta többször is feltűnt, hullámvölgyes minőségi skálán tartva meg emlékezetét a köztudatban. Legutóbb Peter Jackson mesélte el a klasszikus történetet. A nagyívű, látványos feldolgozás habár nem volt tökéletes, Kong hírnevéhez méltó alkotásnak bizonyult (itt írtunk is róla).

Hollywood a remake/folytatás-kultusz kellős közepén viszonylag sokáig bírta a monumentális szörny nélkül, ám most megérkezett a király karrierjének következő fejezete. Ezúttal nem a jól ismert sztorit láthatjuk újra megelevenedni, a Koponya-sziget ugyanis Kong otthonának ökoszisztémájára fókuszál, ezzel szándékszik részletesebb hátteret nyújtani a klasszikus cselekményhez. Kár, hogy a kísérlet kimenetele nem nevezhető sikeresnek, ugyanis a készítők megelégedtek azzal, hogy míg a nézőket a látványorgia csalogató illataival csábítják a mozikba, addig a rémesen kidolgozatlan történet kanálisának bűzét csupán gyenge minőségű légfrissítőkkel próbálják enyhíteni.

kongkritika6

A vietnami háború végnapjaiban járunk. Bill Randa (John Goodman) mindent bevet annak érdekében, hogy végre megszerezze a szükséges támogatást régóta tervezett felfedező expedíciójához. Az óceán közepén, egy sűrű viharzóna kellős közepén rejtőző Koponya-sziget talán a Föld bolygó utolsó feltérképezetlen területe, ami valószínűleg teljesen egyedülálló élővilággal rendelkezik. A tervezet végre valósággá válik. A kutatókat elkíséri a háborús hős, Preston Packard (Samuel L. Jackson) és egysége, a tehetséges felderítő, James Conrad (Tom Hiddleston) és egy éles helyzetekben tapasztalt fotós, Mason Weaver (Brie Larson) is.

Lassacskán a társadalom és a kultúra minden aspektusa átalakul, újraszerveződik. Az új évezred egyik legfontosabb eleme az azonnal érkező ingerek elve. A befogadó elveszíti türelmi képességét, a stílusos felvezetést többé nem értékeli, rögtön a lényeget akarja látni. Ügyes kézzel keverve a lapokat persze ebből a megváltozó igényrendszerből is ki lehet hozni a legjobbat, ám Jordan Vogt-Robertsnek ez most nem jött össze. A Kong: Koponya-sziget rögtön belecsap a lecsóba, és sajnos nem a jó értelemben. Kong, igaz nem minden porcikájával, de már a legelső jelenetben feltűnik, és a főszál beindulása után sem kell sokat várni rá, valamint az akciódús zúzdamaratonra. Ezzel az a gond, hogy a szörnykirály körüli legenda, illetőleg a stílusos hangulati világ teljesen hatását veszti, sőt, ebben a filmben gyakorlatilag nem is létezik az a magasztos különlegességérzet, ami kijárna az óriásmajomnak. Emlékezzünk csak vissza, Peter Jackson milyen ügyesen építette ki az expozíciót (kicsit talán túlzásba is vitte), ami után sokkal lelkesebben vetettük bele magunkat a cselekmény főrészébe.

kongkritika4

Tehát rendkívül csekély bevezetést láthatunk, de akár még ezt is el lehetne hagyni, mert lényegileg nem változna tőle az összkép. Gyakorlatilag egy, a film karaktereiről szóló gyorstalpalót láthatunk, ám ez kimerül szolgai unalommal tálalt sablonokban. A háborúba belezakkant, a vérontás függőjévé vált vietnami katona fájdalmasan egydimenziós tálalásban érkezik, Conrad nem több szokásos, kissé züllött profinál, aki valamiért sokkal hatékonyabban helytáll a nehéz helyzetekben, mint a dzsungelben edződött katonák, a fotóslány személyisége pedig kimerül abban, hogy kattintgatja a fényképezőgépét.

Megannyi Transformers, Halálos iramban és egyéb látványközpontú mozi után már nem elég számunkra az, hogy két órán át látványos akciójeleneteket nézzünk, olyan képsorokat, amelyek mögött nincs komolyabb tartalom. Márpedig a szóban forgó produkció nem szól sok mindenről, csupán egy maroknyi emberről, akik gigászi szörnyetegek elől menekülnek, de néha azért meg-megállnak, hogy megtekintsék az aktuális, démoni méreteket öltő gladiátorharcot.

Igen, a film látványos. A CGI kifejezetten szép, és még néhány egészen meglepően minőségi jelenetkoreográfiának is örülhetünk. Jó nézni a nagyszerű rémeket, de azért végig ott motoszkál bennünk a keserédes hatás, amit az intelligens koncepció hiánya vált ki befogadói lelkületünkben. A készítők megmutatják azt, hogy ezen a szigeten bizony minden tényleg nagyon nagy. Láthatunk óriáspolipot, hatalmas pókot, megabölényt és a fákról érkező, roppant hangyákat… ja nem, utóbbiakat csak említik, majd teljesen megfeledkeznek róluk, ezzel értetlenkedésre sarkallva a nézőt. Szóval a lényeg az, hogy a megszokott élőlényi jelenések monumentális tálalásban parádéznak, de ez nem rendelkezik komolyabb céllal, mondanivalói szándékkal, csupán az egymást nyirbáló szörnyalakok harcainak megvalósítására tett erőfeszítésekre fókuszáló motivációkból táplálkozik. Ebben a meglehetősen unalmas látványorgiában olyan apróságok szolgáltatnak meglepően kellemes fogódzót, mint a kiváló betétdalválasztások vagy éppenséggel a fényképezés kifejezetten szép színvilága.

kongkritika5

Mindemellett a produkció nagyszerű színésztehetségeket tékozol el úgy, hogy az már szinte bűnszámba megy. Oké, hogy Sam Jackson mindig is inkább jelenség volt, és nem annyira kimagasló képességű aktor, de még így is felháborító, hogy képesek voltak ilyen száraz és felszínes karaktert írni neki. Tom Hiddleston elbilleg a tulajdonképpeni főszerepben, de sokat nem tesz hozzá az összképhez, Brie Larson pedig mindent elkövet azért, hogy pocsék arcjátékával hiteltelenné tegye Oscar-díjas renoméját. Talán még John C. Reilly találja meg úgy-ahogy saját hangját a cselekmény sodrásában, de ez csak apró öröm, hiszen érezzük, hogy egy jobb forgatókönyv az ő figurájából is sokkal többet tudna kihozni.

40%
Látványos, de üres, unalmas film

A Kong: Koponya-sziget rosszul sikerült. Samuel L. Jackson Ikarosz történetével spannolja embereit a bevetés megkezdésekor, megnyugtatva őket azzal a ténnyel, hogy a hadsereg gépei a mitológiai hősénél jóval erősebb szárnyakon repülnek. Ez azonban nem mondható el a film összképéről, ami tényleg nem száll túl magasra. Esélye sincs arra, hogy megégesse a napfény, hiszen már a talajról se nagyon tud felemelkedni.

  • Szerintem
<