csütörtök, január 28, 2021

Incorporated pilotkritika – Még bármi lehet a SyFy új sci-fi sorozatából

-

David Pastor és Àlex Pastor Matt Damon és Ben Affleck produceri “felügyelete” mellett készítette el a SyFy-nak az Incorporated címre hallgató sorozatot, amitől leginkább utóbbi két név miatt várhattunk sokat – még akkor is, ha a nevük inkább csak díszként szerepel ott a stábban.

incorporated-tv-show

Persze, azt sosem lehet tudni, hogy egy SyFy sorozattól mennyit várjon az ember, mert a csatornára jellemző sokszor komolytalan, kis költségvetésű sorozatok mellett azért az elmúlt években becsúszott a The Expanse, ami akár még az évezred scifi-sorozatává is kinőheti magát, na meg ott a 3 részes Ascension, amit végül nem rendeltek be teljes sorozatnak, pedig piszkos módon jó volt.

Az Incorporated minden izgalmas témája ellenére azonban nem az utóbbi csoportba tartozik. Bár látványos és futurisztikus próbál lenni, a környezet túl steril, lerí róla, hogy nagyon spórolniuk kellett, hogy 10 epizódon át azonos minőséget hozzanak, a történet pedig olyan sablonokból építkezik, amit tényleg csak a “kiszámítható” szóval lehet jellemezni.

incorporated-sorozat-kritika

A történet a a disztópikus közeljövőben játszódik, konkrétan 2074-ben, amikor is a kormányok és államok helyét már a gigacégek vették át. Ilyen az USA-ban tevékenykedő Spiga nevű biotechnológiai cég is, amely tulajdonképpen mindent a kezében tart, kezdve az egészségügytől, a lakhatáson át az étkeztetésig. És még ha “bent” is vagy a zöld zónának nevezett kánaánban (vagyis a cégnek dolgozó öltönyös figura vagy, aki komoly projekteken dolgozik), akkor is mindennapos ellenőrzéseken kell átesned, ráadásul nagyon komoly munkát kell letenned az asztalra ahhoz, hogy például engedélyt (!) kapj a gyerekvállalásra.

Ezeknek a megkötéseknek egyébként elég komoly oka van, hiszen az országok annak köszönhetően is mentek csődbe, hogy beütött a klímaváltozás, aminek köszönhetően beindult az éhezés – ezért is nőttek nagyra az olyan multik, mint az élelmiszert is előállító Spiga.

incorperated-syfy

Ilyen fickó Ben is, aki ráadásul a cég egyik vezetőjének (Julia Ormond) a lányával (Allison Miller) bújik ágyba esténként és aki többek közt azért is fontos, mert egyrészt ő a főszereplő, másrészt meg elég komoly küldetéstudata van, ugyanis hat évvel ezelőtt a Spiga egyik végrehajtó cégének, au Arcadianak köszönhetően tűnt el a barátnője (Denyse Tontz), ő pedig akkor úgy döntött (a vörös zónát vezető Terrence (Ian Tracey) kis kényszerítésére), hogy belülről bomlasztja meg a céget és persze találja meg a csajt

allison-miller-incorporated

Az sem mellékes, hogy Ben (aki valaha Aaron volt és egyébként Sean Teale alakítja) eléggé kívülálló, ugyanis a városon kívüli nyomorból, a vörös zónából küzdötte be magát a zöldbe. Ennek köszönhetően kapunk egy olyan szálat, amelyben egyrészt megismerjük az exbarátnő bátyját Theot (Eddie Ramos), másrészt meg láthatjuk, hogy ahogy “bent” is van egy bizonyos hierarchia, úgy kint sem megy a dolog másként, a különbség csak annyi, hogy a nyomorban önjelölt “hűbérurak” húznak hasznot az elesettekből.

Az Incorporatedről egy rész után nagyon nehéz ítéletet mondani, hiszen pont úgy süllyedhet a semmibe, mint ahogy akár egy homemade Black Mirror-disztópia is lehet belőle, ha nem kizárólag szappanoperás húzásaik lesznek, hanem mélyebbre ássák magukat a társadalmi különbségekben és a Spiga valódi céljaiban is. Meglátjuk.

Kapcsolódó bejegyzések

Ben Affleck kidobta a kukába Ana De Armas posztereit

Ben Affleck és Ana de Armas szakításától hangos Hollywood, meg a brit bulvársajtó.

Telefonon szakított Ben Affleck és Ana de Armas

A gyerekvállalásnak is köze lehetett a szakításhoz.

Ben Affleck a gyerekei miatt vállalta Batman szerepét

Most kiderült, igazából nem bánta meg Batman szerepét, mert nyomós okkal vállalta el: A gyerekei miatt.

Ben Affleck és Ana de Armas szakítottak

A People magazin írta meg elsőként, hogy Ben Affleck és Ana de Armas kapcsolata véget ért. A sztárpár majdnem egy...

Friss

Technikai problémák miatt állt le az HBO GO

Ha nem megy az HBO Go, a hiba nem a te készülékedben van, hanem a szolgáltatónál vannak fennakadások.

Válik Az Esernyő akadémia sztárja

Elliot Page (korábbi nevén Ellen Page), Az Esernyő Akadémia sztárja, tavaly decemberben jelentette be, hogy transznemű.

Ha Shonda Rhimes visz elég könyvet a nyaralásra, el sem készül A Bridgerton család sorozat

Julia Quinn, A Bridgerton család alapjául szolgáló Bridgerton-regénysorozat írója elég vicces sztorit osztott meg a napokban.

39 évesen meghalt Jeanette Maus

Jeanette Mausnál 2020 áprilisában diagnosztizáltak vastagbélrákot.

A Hírstart ajánlata