Indoklás nélkül kirúgták az SZFE GYED-ről visszatérő tanárát

Kultúrtér Indoklás nélkül kirúgták az SZFE GYED-ről visszatérő tanárát

Faur Anna november 30-án kapott levelet november 25-re datált elbocsátásáról, majd december 1-én az SZFE Minőségmenedzsment Tanácsa levelet írt Novák Emil rektorhelyettesnek, amiben szakmai és emberi érvekre hivatkozva kérték a felmondás visszavonását.

A közlemény szerint Novák még aznap találkozóra hívta Faurt, amit a megbeszélés napjának reggelén, SMS-ben mondott le. Telefonon azt üzente, újra fogja hívni, de pár nappal később már a kilépő papírjaival kapcsolatban kereste a HR-osztály. Két oktató újabb, személyes levelet írt Novák Emilnek, és Faur Anna maga is levélben érdeklődött az elbocsátás indokairól. Válasz egyik levélre sem érkezett, azóta sem keresték, kilépő papírjait postán megkapta – írják közleményükben az egyetem oktatói.

Faur Anna doktorjelölt, december 14-ig három hónapos próbaidős szerződése volt, de négy éve folyamatos jogviszonyban áll az egyetemmel. 2017-től részt vett egy három éves európai kutatásban. Ajánlásokat és módszertant fejlesztett a Nemzeti Alaptanterv felé a média- és drámaoktatás reformálására. Most jelenik meg az SZFE kiadásában „Pedagógiai problémák feldolgozása filmes eszközökkel” címmel a kutatáshoz kapcsolódó tanulmánya.

Szeptemberben hat hónapos passzív GYED után, oktatói státuszban folytatta a munkát a Film- és Médiaintézetben, tagja (volt) a Minőségmenedzsment Tanácsnak. Négy órás állása mellett kétéves ikergyermekeit neveli.

Az oktatók szerint nincs szakmai alapja a kirúgásnak, de „nem zárható ki, hogy pusztán az a kiváltó oka, hogy Anna több mint nyolcvan kollégájával együtt, nem jelent meg egy vezetőség által kezdeményezett találkozáson, ehelyett a tanárok levélben fogalmazták meg, hogy nem lehet jövőről beszélni addig, amíg az oktatás be van tiltva az egyetemen, és a félév elfogadásáért küzdenek”.

„Méltatlan, kicsinyes, szakmai szempontból elfogadhatatlan a döntés. A látszólag jogszerű eljárásból hiányzik az emberség”- írják. Munkaügyi pert indítanak, amiben a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) fogja képviselni Faurt.